Reklama

Izvor: PKS

Kompanije koje se bave reciklažom moći će da dodju do povoljnih kredita za nabavku opreme i reciklažnih sredstava, a pripremljene su i subvencije za reciklere

Reciklažna industrija u Srbiji dobijaće sve više na zanačenju i zamahu jer se u Fondu za zaštitu životne sredine nalaze finansijska sredstva koja će omogućiti kreditiranje opreme i sredstava za reciklažu pod veoma povoljnim uslovima. Govoreći o tome u privrednoj komori Srbije na sednici Odbora za zaštitu životne sredine i održivi razvoj PKS, Bojan Đurić, državni sekretar Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja, rekao je da Fond želi da njihov novac bude „najdostupniji i najjeftiniji“ jer će grejs period za uzete kredite biti godinu dana, kamata samo tri odsto, a period otplate pet godina. Najviši krediti biće do 500.000 evra, ali uz dozvolu Upravnog odbora ta suma može biti prekoračena. Novina u sakupljanju otpada biće i berza, čije je otvaranje najavio državni sekretar, a koja treba da proradi u novembru. Tu će se razmenjivati informacije, kupovati i prodavati sekunradne sirovine.

Željka Juranić, direktorka Fonda za zaštitu životne sredine, rekla je da se sada bira poslovna banka preko koje će krediti biti odobravani. Uz to, kompanije koje se bave reciklažom guma, akumulatora, baterija, ulja i drugog elektrotehničkog otpada, dobijaće subvencioje iz Fonda klako bi se što više motovisali za sakupljanje ovih sirovina. Istovremeno, oni će biti u obavezi da subvencionišu svoje sakupljače kako bi se širila mreža sakupljača ove vrste otpada.

-Sve količine pomenutog otpada koje su sakupljene od trenutka kada je uvedena ekološka taksa, biće subvencionisane, a sada izradjujemo cenovnike kako bi utvrdili koliko će subvencije iznositi – rekla je Jurakić.

Govoreći o zakonskoj regulativi u ovoj oblasti, Aleksandar Vesić, pomoćnik ministra životne sredine i prostornog planiranja, rekao je da je u proceduri izmena i dopuna Zakona o sakupljanu otpada, a da su sva podzakonska akta spremna. Ocenio je da de u poslednjih 1,5 godina uradjeno dosta na zaštiti životne okoline. Još jačim tempom će se nastaviti, a česte izmene propisa neće biti novost jer okolnosti to nalažu ne samo kod nas nego u čitavoj Evropi. Čulo se da u oblasti zaštite životne sredine radi mali broj inspektora i stručnih ljudi u odnosu na potrebe, da su propisi često prestrogi kada je u pitanju izdavanje dozvola za rad, pa će za sakupljanje nekih otpada kriterijumi biti malo ublaženi. Naši propisi imaju ugradjene stroge evropske direktive i tako će se nastaviti, jer životna sredina mora biti dobro štićena. Predstavnici kompanija koje se bave ovom delatnošću, podržavaju nastojanja Ministarstva, a uputili su više predloga kako da se spreči nelojalna konkurencija i odliv sekundarnih sirovina bez ikakve kontrole, pre svega na Kosovo.

Ljiljana Stanković, savetnica u Odboru zaštite životne sredine i održivog razvoja PKS, obavestila je članove Odbora o primeni Uredbe o ekološkim taksama. Prvobitna uredba je ukinuta i na predlog PKS doneta sadašnja koja je daleko povoljnija nego prethodna. U novembru će biti sagledani rezultati primene ove nove uredbe koja je na snazi od početka avgusta.

Članovi Odbora podržali su osnivanje Saveta za reciklažnu industriju uz ocenu da će kompanije iz ove oblasti preko saveta mnogo lakše dobijati odgovore na pitanja i imati bližu saradnju sa Ministarstvom.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">