Izvor: Tanjug

Vlada Srbije neće produžavati tromesečnu uredbu o zabrani izvoza pšenice, koja prestaje da važi 16. juna, jer je tržište stabilizovano, a trenutni bilansi žita su zadovoljavajući, izjavio je danas ministar poljoprivrede i trgovine Dušan Petrović. „Srbija je pre četiri ili pet dana imala na raspolaganju oko 300.000 tona pšenice, tako da nema nikakvih rizika u snabdevanju domaćeg tržišta brašnom, hlebom i proizvodima od brašna“, rekao je on na konferenciji za novinare i istakao da „Srbija ulazi u žetvu potpuno spremna“.

Vlada Srbije donela je 16. marta odluku o tromesečnoj zabrani izvoza pšenice i brašna iz Srbije, da bi se izbegli poremećaji u snabdevanju domaćeg tržišta. Iz Srbije je od prošlogodišnje žetve do početka marta izvezeno 615.000 tona pšenice, što je 115.000 tona više nego što je planirano. „Mislim da smo doneli dobru odluku koja je ispunila svoj cilj i da ćemo imati dovoljan kapacitet da u ovoj oblasti otklonimo rizike i u narednoj ekonomskoj godini i da obezbedimo stabilno snabdevanje tržišta ovom osnovnom životnom namirnicom“, kazao je on.

Petrović je kazao da je „veliki rizik“ na tržištu pšenice, sa kojim se država srela u martu, „prevaziđen“. „Da nije doneta odluka o zabrani izvoza pšenice polovinom maja u Srbiji ne bi bilo domaćeg žita. Imali bi značajne poremećaje u snabdevanju“, rekao je on.

Niko nije ostao u gubitku

Naglasio je da zbog uredbe niko ko trguje pšenicom nije ostao u gubitku, navodeći da je „cena na Novosadskoj berzi za vreme trajanja uredbe, bila viša nego na berzi u Budimpešti, tako da niko ne bi mogao više da zaradi prodajući svoju pšenicu u inostranstvu nego što čini kada je proda u Srbiji“. Petrović je ponovio da će Vlada Srbije, „pre svega štititi interese celokupnog stanovništva, vodeći savesno i posvećeno računa o svim pojedinačnim interesima i proizvođača pšenice, mlinske i pekarske industrije“.

Dodao je da se radi i na propisu koji će urediti uvoz pšenice, ali da će o tome javnost biti naknadno obaveštena.

Prema podacima Udruženja „Žita Srbije“, ukupan ovogodišnji rod pšenice u Srbiji trebalo bi da bude oko dva miliona tona, što je dovoljno za domaće potrebe, ali i za izvoz.

Poljoprivrednicima regresirano osiguranja proizvodnje

Ministar poljoprivrede i trgovine Dušan Petrović potpisao je danas ugovore sa predstavnicima osiguravajućih kompanija, koji će omogućiti poljoprivrednim proizvođačima regresirano osiguranje životinja, useva i plodova u ovoj godini.

Iz budžeta Republike će u potpunosti biti pokrivena premija osiguranja za nabavku stoke, rekao je Petrović na konferenciji za novinare u Vladi Srbije posle potpisivanja ugovora, istakavši da su do sada poljoprivrednici snosili troškove premije, što je uvećavalo njihov ukupan trošak.

„Ovo je odluka da se značajno pomogne unapređenju stočarske proizvodnje i da se u značajnoj meri pojeftini nabavka stoke“, rekao je Petrović.

Sredstva za pokrivanje troškova premije osiguranja, sastavni su deo vladinih mera za subvencionisanje poljoprivredne proizvodnje koje su donete prošle nedelje i iznose ukupno 2,7 milijardi dinara, naveo je Petrović.

Kako je najavio ministar, posle 15. juna taj celokupan sistem biće zaokružen i svako ko bude zainteresovan da uzme subvencionisani kredit za poljoprivredu moći će da kupi neophodnu poljomehanizaciju, da obnovi stočni fond, uloži u voćarstvo i povrtarstvo ili da novac iskoristi za podizanje i rekonstrukciju poljoprivrednih objekata.

„Ovo je prilika za jedan veliki investicioni ciklus u poljoprivredi i resorno Ministarstvo će učiniti sve da poljoprivrednici tu priliku iskoriste“, naglasio je Petrović i izrazio očekivanje da će i banke naći svoj interes da učestvuju u odobravanju agrarnih zajmova.

Za te kredite mogu konkurisati svi poljoprivrednici koji imaju registrovana gazdinstva, preduzetnici i mala preduzeća iz oblasti agrara, kazao je Petrović i napomenuo da je reč o dinarskim kreditima sa rokom dospeća do tri godine i fiksnom kamatom koja neće biti veća od osam odsto godišnje.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">