Ministar poljoprivrede Srbije Dragan Glamočić izjavio je jutros da bi najviša dozvoljena količina aflatoksina u mleku, sa sadašnjih 0,5 mikrograma po kilogramu, trebalo da do maja ponovo bude vraćena na deset puta manju.
„Pratimo rod kukuruza i aflatoksin nije prisutan ili je značajno smanjen što nam daje mogućnost da dozvoljenu granicu smanjimo do maja“, rekao je ministar za Radio-televiziju Srbije.

Afera s aflatoksinom izbila je u jesen 2012. godine kada je utvrđeno da je u kukuruzu proizvedenom u Srbiji zbog suše povećan nivo tog otrova koji potiče od plesni. Nekoliko meseci kasnije je utvrđeno i veliko povećanje aflatoksina u mleku zbog masovne ishrane krava neispravnim kukuruzom.

Vlada Srbije je na to reagovala tako što je krajem februara ove godine promenom pravilnika povećala dopuštenu količinu aflatoksina u mleku sa 0,05 na 0,5 migrograma po kilogramu.

Ta afera je imala ekonomske, politicke i sudske posledice.

Ministar Glamočić je danas, govoreći o agrarnom budžetu, rekao da je povećanje za dva odsto 2014. godine mogući maksimum.

„Verujem da će poljoprivrednici biti zadovoljni, pogotovu što ćemo ove godine isplatiti sve obaveze prema njima, te će i budžet biti veći“, rekao je Glamočić.

Subvencijama poljoprivrednicima neće biti smanjene, ali će iznos od 6.000 dinara po hektaru, koji su poljoprivrednici do sada dobijali bez ulaganja, biti usmeren u investicije, ukazao je ministar.

Srbija neće dozvoliti gajenje GMO

Srbija neće dozvoliti gajenje genetski modifikovanih organizama (GMO) na svojoj teritoriji, niti njihovu upotrebu u ishrani, izjavio je danas ministar poljoprivrede Dragan Glamočić, ističući da „naša javnost ne treba da bude zabrinuta“.

„Mi moramo naše zakonodavstvo da uskladimo sa zakonima EU, što ne znači da ćemo dozvoliti gajenje GMO“, rekao je on za jutarnji Dnevnik RTS-a, ističući da naši građani treba da znaju „da je 95 odsto mesa, mleka, jaja koje dolazi iz drugih svetskih zemalja hranjeno GMO sojinim proizvodima“, prvenstveno sojinom sačmom i da ti proizvodi ne podležu deklarisanju.

Glamočić je izjavio da ti proizvodi „na našem tržištu trenutno imaju isti tretman kao naši proizvodi koji su hranjeni genetski nemodifikovanom sojinom sačmom“ i najavio da će se to promeniti nacrtom zakona na čijoj pripremi se radi.

Naši proizvodi će moći da se deklarišu i potrošač će znati kad ode u market da on nije proizveden od sirovina koje su GMO, rekao je on i objasnio da će to morati da bude jasno naznačeno, da bi se napravila razlika u ceni.

Izvor: Beta

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">