Kako pročitati etikete vina. Etikete vina će vam pružiti potrebne informacije da biste doneli ispravnu odluku o kupovini proizvoda. Tradicionalno, na bocama postoje prednja i zadnja strana. Dok su prednje etikete precizno formulisane, etikete sa stražnje strane često pružaju detaljnije objašnjenje o vinu. Takođe vam mogu reći o uparivanju hrane uz dato vino, na kojoj temperaturi se služi i slično.

Proizvođači Novog Sveta iznose svoja vina na tržište na osnovu sorte grožđa, dok Evropljani to ne rade (iako se to menja), tako da je korisno znati od kojih sorti se prave koja vina.

Na vinima koja se prodaju u okviru EU obavezan je natpis „sadrži sulfite“ ako su pravljena upotrebom sumpora, a 99,9% njih jeste. Natpis je takođe obavezan 1 na vinima koja se prodaju u SAD, uz upozorenje lekara o opasnostima konzumiranja alkohola.

Ponekad se na grlo boce stavljaju etikete na kojima može stajati godina proizvodnje ili specijalna karakteristika vina ili nagrada koju je vino dobilo.

Sadržaj

Uživanje u vinu
Kako pročitati etikete vina
Skladištenje vina
Oprema za vino
Čaša za vino
Otvaranje, dekantiranje i služenje vina

Degustacija vina

Sorte crnog vina
Vrste crvenog vina
Sorte belog grožđa
Vrste belog vina
Desertna vina
Šampanjac i penušava vina

Vinski rečnik
Beleške
Beleške o degustaciji
Posebne prilike
Preporuke
Kalendar

Skladištenje vina

Osnovne smernice za skladištenje vina kod kuće. Bilo koji mračni prostor, u kome nema vibracija ili jakih mirisa i u kome je ujednačena temperatura (ni previše toplo ni previše hladno) može postati vaš lični vinski podrum. Mesta koja treba izbegavati su kuhinja (osim za vino koje se pije svakodnevno) i sobe pored garaža i otvora za lift, jer su mirisi kuvanja kao i goriva veoma jaki, a vibracije mogu da izmešaju talog. Radne sobe, garderoberi i kredenci ispod stepeništa su idealni, kao i prostor ispod kreveta u gostinskoj sobi.

Lično skladištenje. Ukoliko želite više od kredenca sa jednom kutijom vina, uložite u police za vina. Njih možete kupiti već napravljene ili napravljene po porudžbini da mogu da se uklope u najneuobičajena i najčudnija mesta u vašem domu. Postoje vinski frižideri sa kontrolisanim temperaturama za različite sorte vina po policama kako bi najbolje očuvali kvalitet proizvoda. Ti frižideri mogu lepo da se uklope u prostor kuće.

Temperatura. Vino treba da bude hladno, ali to i nije toliko teško. postići kao što većina misli. Između 10 °C i 15 °C je najbolja temperatura, a 13 °C je idealna. Mnogo važnije je održavanje konstantne temperature i izbegavanje vlage.

Kako čuvati boce. Boce treba položiti bočno da bi se sprečilo sušenje l skupljanje čepova. Vrhunsko vino u drvenim sanducima ne treba dirati – boce su već položene I ukoliko poželite da ih prodate, neotvoreni sanduci imaju bolju cenu od otvorenih.

Ukoliko ne želite ili ne možete da čuvate vino kod kuće

Ako ulažete novac u vrhunsko vino, onda je najbolje da ga čuvate kod prodavca kod koga ste ga kupili ili u nezavisnim profesionalnim. podrumima. Za malu godišnju nadoknadu vaše vino će biti čuvano u idealnoj sredini pri kontrolisanoj temperaturi, pa će mu tako biti omogućena lakša prodaja.

Napravi novu temu u “Literatura”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">