Ova knjiga je proslava i potvrda. Ona je proslava uspeha Dijete Južne obale, i potvrda širokog prihvatanja principa zdrave ishrane koje smo nastavili da unapređujemo otkako je prva knjiga Dijeta Južne obale objavljena 2003. Ti principi su jednostavni: birajte hranljive, vlaknaste ugljene hidrate koji se nalaze u povrću, voću i celom zrnu žitarica; dobre, nezasićene masti; posne izvore proteina; i mlečne proizvode s niskim procentom masnoće.

Ova knjiga takođe uvodi i jedinstven i uspešan program vežbi za ubrzavanje metabolizma. Program je zasnovan na dokazanim naučnim činjenicama koje stoje iza intervalnog treninga i funkcionalnog fitnesa za srednji deo tela.

Nekoliko godina su čitaoci prve knjige i mnogi moji pacijenti tražili obnavljanje Dijete Južne obale. Osnovni principi dijete nisu se promenili, ali zahvaljujući mnogim novim istraživanjima sada još bolje shvatamo značaj tih principa. U stvari, uvek naglašavam kad se obraćam lekarima i laicima širom zemlje da su rasprave o dijeti završene. Prevazišli smo ratove između dijeta siromašnih mastima i onih siromašnih ugljenim hidratima. Stigli smo do tačke kada smo sigurni u to koji je dijetetski pristup najbolji za trajan gubitak težine i optimalno zdravlje.

Stručnjaci se sada slažu da nije važan odnos između relativnih količina ugljenih hidrata, proteina, i masti već njihov kvalitet. Danas je osnova za optimalnu dijetu i Dijetu Južne obale jedinstvena i ista. U stvari, zdravi principi ishrane koje podržavamo mogu biti primenjeni tako da zadovolje gotovo svačije dijetetske potrebe. Naši dijetetski principi nalaze se ne samo u najnovijim preporukama federalne vlade već i u uputstvima Američkog kardiološkog udruženja i mnogim drugim organizacijama posvećenim unapređivanju zdravlja.

Tokom proteklih pet godina naučili smo mnogo o tome kako korisnici Dijete Južne obale mogu na najbolji način da primene principe zdrave ishrane na svoju užurbanu svakodnevicu. Otkrili smo zamke u koje pojedini korisnici dijete upadaju, i razvili smo delotvorne strategije kako bismo im pomogli da prevaziđu ove poteškoće. Jedna od tih zamki jeste ono što ja nazivam sindromom „Nikada ne možeš biti premršav“, kad ljudi koji su dostigli zdravu težinu i dobar izgled i dalje žele da mršave. Na stranama 62 i 63 objašnjavam zašto je to problem koji može dovesti do jo-jo dijetetskog efekta i dobijanja čak i više kilograma nego ranije. Takođe smo otkrili zašto se kod nekih korisnika dijete pojavljuju zastoji na određenoj težini i šta mogu da učine da uspešno pokrenu svoj metabolizam i podjednako uspešno nastave da gube težinu. Osim toga, poslednjih godina smo saznali mnogo o tome kako pojedini hranljivi sastojci u namirnicama i piću mogu da štite vaše zdravlje. Ovo uključuje fitonutrijent resveratrol, koji se nalazi u jednoj od mojih omiljenih namirnica (crnoj čokoladi) a možda i u jednoj od vaših (crnom vinu).

Danas takođe više znamo i o tome kako i zašto se pojavila epidemija gojaznosti i dijabetesa, i tekuća istraživanja nas uče da pravilna ishrana ima čak i veći značaj nego što smo to mislili pre samo pet godina. U stvari, u desetinama novijih studija, prisustvo stomačnog sala se ubedljivo dovodi u vezu sa upalama i pojavljuje se kao zajednički imenilac mnogih bolesti zapadnog sveta. Ova upečatljiva nova otkrića svima nam pomažu da bolje shvatimo kako da unapredimo ishranu i poboljšamo zdravlje, kako svoje tako i porodično.

Jedna primedba na prvu knjigu Dijeta Južne obale bila je ta da nismo posvetili pažnju vežbanju. Iako oduvek snažno verujem u blagotvorni uticaj vežbanja na zdravlje, što sam i napisao u prvoj knjizi, 2003. godine sam smatrao da u vezi s tim nemam ništa novo niti značajno da saopštim. U to vreme, istraživanja koja smo vršili na pacijentima bila su zasnovana isključivo na promenama ishrane, s namerom da pokažemo delotvornost dijete, i nisam želeo da razvodnim naš uzbudljivi novi pristup zdravoj ishrani. Danas, zahvaljujući nekim iznenađujućim ličnim iskustvima, mogu da ponudim značajna i uzbudljiva nova saznanja u vezi s telesnim vežbama u vidu jedinstvenog programa vežbanja u tri faze koji savršeno nadopunjuje tri faze same dijete. Da bih stvorio ovaj program, posavetovao sam se sa dvojicom izuzetnih stručnjaka za vežbanje: dr Džozefom Sinjorileom, istaknutim profesorom fiziologije vežbanja na Univerzitetu u Majamiju; i Krisom Beldingom, instruktorom pilatesa sa sedištem u Majamiju, koji sa mojom suprugom, Sari, i sa mnom radi već nekoliko godina.

Oduvek sam Dijetu Južne obale i moj cilj da od nje napravim način života posmatrao kao nešto na čemu treba neprestano raditi. Kako stignemo do novih saznanja, ne oklevamo da ih uvrstimo u naš program. Prirodno, kako nauka grabi napred, nova otkrića u vezi sa zdravljem, ishranom i telesnim vežbama mogu potisnuti naše trenutno znanje ili biti u suprotnosti sa njim. Iako nova saznanja moraju da utiču na način našeg razmišljanja, osnovni cilj Dijete Južne obale ostaje dosledan, a to je da vam pomognemo da živite srećnije i zdravije.

Moja sposobnost, kao i sposobnost mojih kolega da uspešno lečimo pacijente postepeno se poboljšavala tokom tridesetogodišnje medicinske karijere. Bavljenje medicinom danas mi pruža veće zadovoljstvo nego ikad pre zahvaljujući napretku medicine i nauke o ishrani. Zahvalan sam što mi se pruža mogućnost da sa vama podelim ovako važna saznanja u ovoj novoj knjizi.

Dr Artur Agatston, dr Džozef Sinjorile

Sadržaj

PREDGOVOR

ZAHVALNICA

PRVI DEO

ŽIVETI SA DIJETOM JUŽNE OBALE

1. MENJANJE AMERIČKOG NAČINA ŽIVOTA
2. OSNOVE DIJETE JUŽNE OBALE
3. DIJETA S KOJOM MOŽETE ŽIVETI… DO KRAJA ŽIVOTA
4. UBRZAJTE SVOJ METABOLIZAM
5. BUMERITIS: NOVA EPIDEMIJA!
6. ZBOGOM STOMAČNOM SALU
7. SUPERHRANA ZA BOLJE ZDRAVLJE
8. GENERACIJA PREHRANJENIH I POTHRANJENIH

DRUGI DEO

FITNES SUPERPROGRAM JUŽNE OBALE

PREGLED PROGRAMA
OSNOVE INTERVALNOG HODANJA
OSNOVE TRENINGA ZA ČITAVO TELO
PRVA FAZA: FITNES SUPERPROGRAM
PRVA FAZA TRENING ZA ČITAVO TELO
DRUGA FAZA: FITNES SUPERPROGRAM
DRUGA FAZA TRENING ZA ČITAVO TELO
TREĆA FAZA: FITNES SUPERPROGRAM
TREĆA FAZA TRENING ZA ČITAVO TELO
NEKA VAM VEŽBANJE POSTANE NAČIN ŽIVOTA

TREĆI DEO

SUPERISHRANA U DIJETI JUŽNE OBALE
POČETAK DIJETE JUŽNE OBALE
PRVA FAZA: GUBITAK ŽUDNJE ZA HRANOM
PRVA FAZA HRANA ZA UŽIVANJE
PRVA FAZA HRANA ZA IZBEGAVANJE
PRVA FAZA PRIMER PLANA ISHRANE
RECEPTI ZA PLANOVE ISHRANE PRVE FAZE
DR AGATSTON ODGOVARA NA VAŠA PITANJA U VEZI S PRVOM FAZOM..
DRUGA FAZA: POBOLJŠANJE ZDRAVLJA I GUBITAK TEŽINE
HRANA KOJU ĆETE PONOVO UVESTI U DRUGOJ FAZI
DRUGA FAZA HRANA KOJU TREBA IZBEGAVATI ILI RETKO JESTI
DRUGA FAZA PRIMER PLANA ISHRANE
RECEPTI ZA PLANOVE ISHRANE DRUGE FAZE
DR AGATSTON ODGOVARA NA VAŠA PITANJA U VE.ZI SA DRUGOM FAZOM
TREĆA FAZA: UŽIVANJE U DIJETI JUŽNE OBALE ČITAVOG ŽIVOTA
DR AGATSTON ODGOVARA NA VAŠA PITANJA U VEZI SA TREĆOM FAZOM…

INDEKS

Zahvalnica

Nemoguće je zahvaliti svim ljudima − prijateljima, lekarima i partnerima — koji su mi pružili podršku tokom nastajanja Dijete Južne obale i uticali na moj rad tokom svih ovih godina. Međutim, želim da pomenem one koji su lično učestvovali u stvaranju ove knjige.

Prvo, želim da iskažem duboko poštovanje prema svima koji su, na stranama koje slede, podelili s nama svoje nadahnjujuće priče o uspešnoj primeni dijete Južne obale.

Takođe želim da zahvalim svome saradniku dr Džozefu Sinjorileu i svome instruktoru pilatesa Krisu Beldingu, koji su mi pomogli da razvijem fitnes superprogram Dijete Južne obale, predstavljen u ovoj knjizi, i savetovali me prilikom izrade DVD-ja Dijeta Južne obale — Supervežbanje.

Naročito hvala Mari Almon, mom glavnom nutricionisti, koja je godinama radila sa mnom, savetujući korisnike dijete Južne obale, i koja je mnogo doprinela nastanku novog plana ishrane i mnogih recepata. Sem toga, zahvaljujem Mindi Foks, koja je kreirala izvrsne obroke, i Samanti Kaseti, koja se bavi veb-sajtom www. SouthBeachDiet.com, za njene nutricionističke savete.

U „Rodejlu“, želim da zahvalim izdavaču Liz Perl i mojoj dugogodišnjoj urednici i prijateljici Mariji Darlimpl, koja je kao pravi partner učestvovala u stvaranju ove knjige. Želim da zahvalim i Džoan Brader, šefu kuhinje za pripremu i ispitivanje novih jela, uredniku projekta Houp Klark, fotografu Tomasu Makdonaldu i najboljem umetničkom direktoru svih vremena − Kerol Angstat.

Na kraju, moram još jednom pomenuti moju prijateljicu Lindu Ričman, koja je pre mnogo godina pozvala jedan broj i izgovorila šest reči koje su mi promenile život: „Moj lekar mora da napiše knjigu.“

Više od svega, i uvek, zahvaljujem svojoj ženi i najbližem saradniku − Sari − i sinovima Evanu i Adamu, za njihovu neprekidnu podršku, entuzijazam i ljubav.

Napravi novu temu u “Literatura”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">