KNJIGA „Hrvatska vina i vinske ceste“, autora Jole Bolića i Ljiljane Gašparec-Skočić, u izdanju Golden marketing – Tehnička knjiga d.d. je ilustrovani vodič na 400 strana o hrvatskim vinima i vinogorjima koji omogućava turistima i poklonicima vina temeljnu informaciju i jednostavniji dolazak do željenog odredišta.

Sažeto su predstav­ljene sve hrvatske vinogradarske regije, podregije i vinogorja, sorte vinove loze (oko četrdesetak kultivara s osnovnim ampelografskim opisom) i vina koja se od njih dobivaju, proizvođači vina s nužnim podatcima za kontakt, postojeće vinske ceste i one koje tek nastaju te, na kraju, statistički pokazatelji o hrvatskom vinogradarstvu i vinarstvu.

Sorte vinove loze odabrane su po kriteriju najčešćeg pojavljivanja u hrvatskim vinogorjima. Prikazana su vina proizvedena od grožđa najpoznatijih svjetskih (uvezenih) i domorodnih (autohtonih) sorata vinove loze kao i neka najpoznatija predikatna i desertna vina te hrvatski pjenušci – ukupno oko 300 vina.

Uza svako vino, uz sliku boce, navedeni su osnovni organoleptički podatci (izrađeni u Hrvatskom zavodu za vinogradarstvo i vinarstvo). Detaljno su prikazane postojeće vinske ceste sa svim turističko-ugostiteljskim sadržajima, kao i ceste koje su tek u nastajanju.

Dr. sc. Ljiljana Gašparec-Skočić doktorirala je na Agronomskom fakultetu u Zagrebu. Od 1997. godine ravnateljica je Hrvatskoga zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo.

Mr. sc. Jole Bolić magistrirao je na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Izvršni je urednik hrvatskog časopisa za vinogradarstvo i vinarstvo “Vinski krug”.

Napravi novu temu u “Literatura”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">