U kаkvoj su vezi mojа krvnа grupа i ishrаnа? Ili u kаkvoj su vezi krvnа grupа i skidаnje neželjenih kilogrаmа? Kаkvu uopšte ulogu imа krvnа grupа? Tаko ili slično rаzmišljаju mnogi koji žele dа smršаju, kаd prvi put čuju dа postoji vezа između krvne grupe i ružnih mаsnih nаslаgа.

Ko im može zаmeriti аko u to ne veruju? Sigurno su već sprovodili mnoge dijete. Tаkođe, vrlo uspešno sаvlаdаvаju rаčunаnje kаlorijа. Nаučili su dа pripremаju i vrlo složene jelovnike – dа bi posle „brze i uspešene dijete“ rаzočаrаno utvrdili dа se uspeh opet pretvorio u mаst. Pomisаo dа je u svemu tome vаžnа i određenа krvnа grupа, jer je onа, jednostаvno rečeno, odgovornа zа to koliko dobro ili loše telo primа i prerаđuje hrаnu, čini im se uprаvo besmisleno.

Stručnjаci zа ishrаnu nа to gledаju drugаčije. U medicini se odаvno znа dа se odrećepe bolesti češće jаvljаju kod osobа s ovom ili onom krvnom grupom. Do nаjnovijeg otkrićа dа je i ishrаnа u vezi s određenom krvnom grupom, nedаvno su došli аmerički lekаri. Osobаmа sа krvnom grupom 0, koje u istoriji evolucije potiču od lovаcа i sаkupljаčа, potrebno je meso dа bi se dobro osećаli. Osobe sа krvnom grupom A sklone su vegetаrijаnskoj ishrаni. Oni sа krvnom grupom B nаjbolje podnose jаjа i mlečne proizvode. A osobe sа krvnom grupom AB mogu dа jedu dostа od ponuđenog, аli, nаrаvno, ne sve.

Kаko je došlo do tog zаnimljivog otkrićа – а posebno koje stvаrne posledice ono imа ne sаmo zа održаvаnje telesne težine nego i zа svаkodnevnu ishrаnu – sаznаćete iz ove knjige.

Predstаvljаmo vаm vrlo jednostаvnu „odаbrаnu hrаnu“ kojom je ishrаnа potpuno prilаgođenа nаmа. Dаkle, nipošto se ne rаdi o sаmo još jednoj dijeti zа svаkogа, kojom se gubi iz vidа dа istа ishrаnа ne može biti nаjboljа zа svаkog.

Svаko do nаs je jedinstven. Kаo što se rаzlikujemo po izgledu i boji kose, po stаrosti i polu, po poreklu i nаrodnosti, tаko se rаzlikujemo i po nаčinu nа koji nаš orgаnizаm prerаđuje hrаnu, kаo i koliko lаko dobijа ili gubi nа težini. Dа bismo ostаli zdrаvi, potrebnа nаm je ishrаnа kojа uzimа u obzir i nаšu „biohemijsku osobinu“.

To je jednostаvnije nego što se moždа čini nа prvi pogled. Drugаčije nego kod klаsičnog izborа hrаne koji je krаjem XIX vekа preporučio аmerički lekаr dr Hаuаrd Hej, životne nаmirnice se ne dele premа kiselom ili lužinаstom delovаnju. Iz bogаte ponude trebа dа odаberete nаmirnice koje po mišljenju nаučnikа imаju prednost kod osobа s vаšom krvnom grupom.

Kаrаkteristikа ove ishrаne jeste dа uprkos svojoj neobičnoj jednostаvnosti nimаlo nije jednoličnа. Onа sаdrži sve neophodne hrаnljive mаterije koje su vаžne zа nаše telesno i psihičko zdrаvlje.
Uz pomoć ishrаne u sklаdu sа krvnom grupom neće sаmo vаšа težinа opet biti u redu. Od prаvilnog biohemijskog sаstаvа hrаne imаće koristi i osobe obolele od аlergije. Tаkаv nаčin ishrаne sprečаvа jаke imunološke reаkcije. Tа ishrаnа ne sаmo dа smаnjuje teret probаvnim orgаnimа, nego sprečаvа i bolesti metаbolizmа.

Iz ovog priručnikа upoznаćete nаjvаžnije grupe nаmirnicа koje dolаze u obzir zа osobe sа četiri krvne grupe: 0, A, B i AB. Dаjemo vаm i dostа idejа, sаvetа i uputstаvа, nа primer o tome kаko nаjbolje kombinovаti jelа kojа prijаju i osobаmа drugih krvnih grupа. Bićete iznenаđeni koliko je lаko prihvаtiti tаj zаnimljiv i nov progrаm ishrаne. Potrebnа je sаmo mаlа isprаvkа omiljenih nаvikа u jelu kаko biste tom ishrаnom trаjno postigli ideаlnu težinu, zdrаvlje i vitаlnost.

Želimo vаm puno uspehа – i dobаr аpetit!

Sadržaj

Predgovor
Štа znаči iskrаnа u sklаdu sа krvnom grupom
Krаj dijetаmа zа sve
Krvnа grupа – ključ zа ideаlnu težinu?
Kаko su nаstаle nаše krvne grupe od prаdаvnog lovcа do čovekа koji jede sve
Određene hrаnljive mаterije štete krvi
Kаko deluje ishrаnа u sklаdu sа krvnom grupom
Vаžаn je izbor

Krvnа grupа 0
Krаtаk pregled
Ideаlnа hrаnа zа krvnu grupu 0

Krvnа grupа A
Krаtаk pregled
Ideаlnа hrаnа zа krvnu grupu A

Krvnа grupа B
Krаtаk pregled
Ideаlnа hrаnа zа krvnu grupu B

Krvnа grupа AB
Krаtаk pregled
Ideаlnа hrаnа zа krvnu grupu AB

Pregled nаzivа zа sve grupe:
nаjbolje nаmirnice od A do Š
Kаko lаkše sprovoditi dijetu

Vitki i vitаlni uz ukusnа i zdrаvа jelа
Krvnа grupа 0 – jelovnik zа nedelju dаnа
Krvnа grupа A – jelovnik zа nedelju dаnа
Krvnа grupа B – jelovnik zа nedelju dаnа
Krvnа grupа AB – jelovnik zа nedelju dаnа
Kаd jedu i ostаli

Šta znači ishrana u skladu sa krvnom grupom

Kraj dijetama za sve

Zdravije mršavljenje s manje masnoća − Jedite više ugljenih hidrata, bićete zdraviji i bolje raspoloženi − Belančevine povećavaju potrošnju energije − Previše belančevina opterećuju bubrege − Više manjih obroka bolji su od tri velika

  • Ne jedite često pomalo zbog smirenja želudačne kiseline
  • Vegetarijanci žive duže − Ko jede meso unosi dovoljno vitamina B12 − Vitki, zdravi i puni snage sa svežim voćem i povrćem − Previše sirove hrane opterećuje metabolizam…

Da li možete tu da se snađete? Mnogo je zbunjujućih, često suprotnih načina ishrane čije su pristalice čvrsto uverene da je samo njihov način ishrane najbolji za celokupno čovečanstvo. Debeli i mršavi, mladi i stari, zdravi i bolesni − gurui dijeta trpaju sve u isti koš. Posledica toga je da mnogi ubrzo izgube volju za jelom, a neko bezvoljno pije jogurt iako bi mu prijala sočna šnicla ili hrskavo pečeno pile. Ponekad se javi i griža savesti ako se pretera i prekrši prividno korisna pravila. Da ne govorimo o tome da se želudac jednoga dana pobuni jer mu je dosta neprekidnog uzimanja pogrešne ishrane.

Traži se: individualan program ishrane

Ali kako možemo dobiti bitku protiv kilograma, a ostati zdravi i sposobni? To može biti samo uz hranu koja nam odgovara i prija, jer je prilagođena isključivo potrebama našeg organizma.

Sve dijete za mršavlјenje imaju jednu manu: ne odgovaraju ličnim potrebama za hranom.

Najpre, uvažava naša biohemijska svojstva, dakle, način na koji telo prima i prerađuje hranu. Kod uobičajenih dijeta − bilo kod dijeta na bazi ugljenih hidrata, dijete namirnicama bogatim belančevinama ili odabranih programa − ne uzima se u obzir to što je svako od nas ličnost za sebe. Kao što ni otisci prstiju nisu isti, tako se i sastav DNA u našim ćelijama razlikuju od sastava drugih osoba, tako su i naše lične potrebe za hranom različite. Poznato je da one zavise od raznih faktora, između ostalog i od naših naslednih osobina, ako je reč o tome koliko je određenih materija potrebno našem organizmu da bi bespreskorno radio. Da ne možemo svi da se hranimo na isti način pokazuje jednostavan primer: više od dve trećine ukupnog stanovništva priroda nije obdarila enzimom koji pomaže želudačnim sokovima u hemijskom razlaganju mlečnog šećera (laktoze). Kaže se: „Mleko okrepljuje čoveka“ − ali zbog svog metabolizma te osobe o tome mogu samo sa sanjaju. Nije čudo što ljudi koji se hrane na isti način, na primer tokom mršavljenja, postižu različite rezultate jer svako ima sopstvenu telesnu hemiju. To takođe objašnjava zašto su mnoge prividno čudesne dijete već na početku osuđene na propast.

Ishrana usklađena s krvnom grupom nije redukciona dijeta tokom koje se slabije jede.

Lekari odavno znaju da navodna zdrava hrana ne odgovara svim pacijentima u istoj meri. To je dovelo do toga da dobro upućeni lekari danas ne propisuju jednoličnu dijetalnu ishranu svakom pacijentu sa želudačnim tegobama. Kratko i jasno − ako se držimo izreke: „Što je dobro za mene, dobro je i za tebe“, tada je uspeh ishrane samo stvar sreće.

Krvna grupa − ključ za idealnu težinu

Različitim osobama potrebna je i različita hrana. Ali do danas je nedostajao ključ koji bi nam pomogao u rešavanju individualnih prehrambenih potreba našeg organizma.

Iznenada je došlo do bitnih promena značajnim otkrićem da između krvne grupe i ishrane postoji određena veza. Krvna grupa je ključ, kako je to rekao dr Peter D’ Adamo, poznati američki lekar koji se bavio prirodnim lečenjem, „koji otvara vrata tajanstvenog sveta zdravlja, bolesti, dugovečnosti, telesne vitalnosti i emocionalne stabilnosti“.

Možda ćete se tu sumnjičavo upitati kakvu vezu s našom ishranom i našim načinom života može imati krvna grupa. Krvna grupa, taj beživotni faktor, kao ključ za našu idealnu težinu, zdravlje i dobro raspoloženje − nije li to malo preterano?

To se tako čini samo na prvi pogled. Ako uvažimo naučne dokaze dr D’Adama, lako se možemo uveriti koliku važnost u našem životu ima taj faktor.

Dva lekara na pravom tragu

„Svaka krvna grupa sadrži genetsku poruku naših predaka o načinu ishrane i ponašanju“, smatra dr D’Adamo, „i mnoga njena obeležja i danas utiču na nas.“

Da bismo otkrili zašto naš imunološki i probavni sistem očito i danas voli životne namirnice kojima su se hranili naši preci iste krvne grupe, ne moramo da se bavimo napornim istraživanjem predaka. Iz istorije ljudskog roda može se zaključiti kako su u odlučujućim dobima evolucije nastale određene krvne grupe koje i dalje pokazuju osobine načina ishrane tog vremena. Posebno je uočljivo da se pojedine krvne grupe najviše razlikuju u pogledu probave i odbrambenih snaga tela.

Ishrana prema krvnim grupama nije jednolična ishrana koja vam uskraćuje dragocene hranlјive materije.

To otkriće vezano je za radove dr D’Adamovog oca. Džems D’Adamo još pedesetih godina prošlog veka utvrdio je da često vegetarijanska ishrana, s malo masnoće, nekim pacijentima nije ublažavala tegobe, nego se njihovo opšte stanje pogoršalo. Lekar je bio uveren da se rešenje zagonetke krije u krvi koja organizam snabdeva hranom. Počeo je da traži način kojim bi se odredila individualna potreba za hranom. Taj lekar, koji se bavio prirodnim lečenjem, godinama je zapisivao koliko su pacijenti s različitim krvnim grupama dobro ili loše podnosili određene životne namirnice.

Postepeno je otkriveno da za osobe sa krvnom grupom A hrana bogata belančevinama koja sadrži mnogo mesa nije bila savršena. Biljne belančevine, kojih ima u izobilju u soji i tofuu − sojinom siru, vrlo dobro su im odgovarale. Unošenje mlečnih proizvoda podsticalo je pojačano stvaranje sluzi u sinusima i disajnim putevima. Ubrzo posle fizičkih aktivnosti bili su sasvim iscrpljeni. Ali uz lagane vežbe joge osećali su se svežim i punim snage.

Pacijenti sa krvnom grupom 0 pokazali su se kao pravi ljubitelji mesa. Činilo im se da su belančevine životinjskog porekla upravo ono pravo. Posle fizičke aktivnosti, kao što je npr. trčanje, osećali su se krepko.

Godine 1980. Džems D’ Adamo je svoja saznanja sa savetima o odgovarajućoj ishrani objavio u knjizi Ope Man’s Food. Njegovu teoriju o krvnim grupama, zasnovanu prvo na subjektivnim posmatranjima, posle dve godine je potvrdio njegov sin Peter.

Ishrana u skladu s krvnom grupom nije nikakva superdijeta belančevinama koja bi vas trajno obeshrabrila. Ne brinite: pri ishrani u skladu s krvnom grupom vaša izdržlјivost neće biti ugrožena.

Revolucionarna otkrića i njihove posledice

Dr Peter D’Adamo, rođen je 1956. godine, tokom obrazovanja na klinici proučavao je stručnu medicinsku literaturu kako bi ispitao veze između određenih istorija bolesti i pripadnosti krvnim grupama. Svoje otkriće sam je nazvao revolucionarnim. Otkrio je da osobe sa krvnom grupom 0 češće obolevaju od bolesti želuca koju lekari nazivaju peptični ulkus. Reč je o čiru na želucu koji nastaje usled dejstva probavnih kiselina. (Prema njihovim mikrobiološkim i molekularno-biološkim iskustvima u želudačnoj sluznici kod osoba sa krvnom grupom 0 češće nego kod drugih može se naći klica Heliobacter pylori. Taj uzročnik, otkriven tek početkom osamdesetih godina, smatra se odgovornim za upale želudačne sluznice i rak želuca.) Kod krvne grupe A dr D’Adamo ukazao je na tip raka želuca prouzrokovanog smanjenom proizvodnjom želudačnih sokova. Smatra se da osobe sa krvnom grupom A češće obolevaju i od opasne anemije. Taj poremećaj metabolizma u želudačnoj sluznici, između ostalog, sprečava primanje vitamina B12, bez kojega ne mogu da sazru crvena krvna zrnca.

To iznenađujuće otkriće umnogome je potvrdilo ono što je otac dr Petera D’Adama već otkrio. Pacijenti sa krvnom grupom 0 dobro podnose životne namirnice za čiju probavu organizam proizvodi veliku količinu želudačne kuseline. Tada je dr D’Adamo mlađi počeo više da se bavi odnosima između načina života i ishrane, zdravlja i bolesti kao i pripadnosti krvnim grupama.

Novi oblik ishrane − uspešno ispitan u SAD-u

Danas je dr Peter D’Adamo jedan od najpoznatijih lekara prirodne ishrane u Americi. On i njegove kolege, u međuvremenu su u više hiljada slučajeva ispitali koliko pacijenti dobro ili loše podnose određene životne namirnice − i to su povezali s njihovim krvnom grupom.

Pri tom su otkrili sledeće:

  • Za osobe sa krvnom grupom 0 meso je očigledno prava hrana. One treba da dobiju energiju pretežno iz belančevina životinjskog porekla. Trebalo bi da izbegavaju pšenicu jer loše podnose gluten (nerastvarajuću belančevinu) koji se u njoj nalazi.
  • Osobe sa krvnom grupom A trebalo bi kao izvor energije umesto mesa da unose belančevine biljnog porekla, a da izbegavaju mlečne proizvode jer oni izazivaju veliko lučenje sluzi.
  • Osobe sa krvnom grupom B vrlo dobro usklađuju unošenje mesa, mlečnih proizvoda, povrća i žitarica.
  • Osobe sa krvnom grupom AB imaju osetljivi probavni sistem, pa treba da daju prednost ravnomerno usklađenoj hrani. Na osnovu dugogodišnjeg istraživanja i iskustava u praksi lekari su razvili program ishrane prilagođen tačno određenim genetskim, imunološkim i biohemijskim karakteristikama krvnih grupa 0, A, B i AB.

Da biste se ukusno, raznovrsno i zdravo hranili, treba uzeti u obzir samo tipična obeležja i osobine svoje krvne grupe. Krvnu grupu smatrajte kompasom koji vam na putu pokazuje pravi smer.

Ako se svakodnevno dosledno pridržavate ishrane usklađene sa krvnom grupom, ubrzo ćete otkriti kako se bolje osećate, da ste sposobniji i u boljoj formi − da se vaša težina polako, ali sigurno normalizuje.

Kako su nastale naše krvne grupe − od pradavnog lovca do čoveka koji sve jede

Ako pobliže pogledamo kako su se krvne grupe razvijale tokom ljudske istorije, uočićemo da se osobe pojedinih krvnih grupa najviše razlikuju u probavi i imunitetu iz jednog razloga: od davnina čovek je morao da se prilagođava uslovima opstanka kako bi preživeo. Morao je da se bori s ledom i mrazom, da podnosi drastične promene klime, da živi zajedno s drugim ljudima i, na kraju, da iz osnova promeni ishranu. Tokom istorije to je dovelo do radikalnih fizičkih, psihičkih i društvenih promena ljudskih osobina. Posebno imunološki i probavni sistem morali su da se prilagode novim uslovima kako bi dorasli svakodnevnoj borbi na život i smrt.

Krvna grupa 0 − osobe koje vole da jedu meso

To je najstarija krvna grupa. Razvila se otprilike pre 40.000 godina. U to vreme već je postojao kromanjonski čovek (nazvan prema nalazištu u Dordonji, u južnoj Francuskoj), veoma sličan današnjem čoveku. Verovatno je živeo u današnjoj Indiji. Njegov stariji savremenik, neandertalac, živeo je krajem ledenog doba u tundrama i otvorenim šumama. Ne zna se tačno zbog čega mu se pre 30.000 godina gube tragovi sa evropskih prostora. Pretpostavlja se da nije mogao da se izbori sa novim uslovima života. Kromanjonci su bili veštiji i lukaviji lovci, izrađivali su razne alatke i oružja (koplja, strele, buzdovane) i umeli su da ih koriste. S obzirom na to da su se hranili mesom, belančevine životinjskog porekla bile su im glavni izvor energije. U to vreme stvorila su se bitna obeležja probavnog sistema krvne grupe 0.

Kromanjonci su se veoma brzo razmnožavali. Posledica toga bila je borba za lovna područja. Plen više nije bio dovoljan za ishranu cele grupe. Otprilike 20.000 godina pre Hrista stigli su u Evropu u potrazi za novim područjima i naselili su se na svim kontinentima. Kad se broj životinja znatno smanjio i ljudi nisu više mogli da se prehrane samo lovom, verovatno su se promenile i navike u ishrani. Pritisnuti nevoljom, počeli su da jedu sve što su mogli da nabave: plodove, insekte, orahe, korenje i sitne životinje, a u obalnim područjima i ribe.

„Krvna grupa koja voli meso“ danas je najčešća u svetu. Oko 38% do 40% stanovništva ima krvnu grupu 0. Zbog nasleđenih genetskih osobina ti ljudi imaju jak i otporan imunološki sistem koji je izražen nagonom za održavanjem.

Krvna grupa A − vegetarijanci

Pojavila se kao druga krvna grupa u mlađem kamenom dobu (od 25.000 do 15.000 godina pre Hrista), verovatno u Aziji ili na Srednjem Istoku. Ljudi su imali stalno boravište i živeli su u poljoprivrednim zajednicama. Tada su mogli sami da nabavljaju hranu jer su naučili da uzgajaju žitarice i stoku. Potrošnja mesa znatno se smanjila zbog pojave hrane biljnog porekla. Ta značajna promena uslova života i ishrane posebno je delovala na probavni i imunološki sistem. Jednostavan probavni sistem lovca i sakupljača morao je da se prilagodi novoj vegetarijanskoj hrani ljudi mlađeg kamenog doba da bi je lakše svario. Kako bi preživeli, poljoprivrednici gusto naseljenih područja morali su da budu veoma otporni na infekcije. Geni te krvne grupe su najzad preko Azije i Bliskog istoka stigli u Evropu. Probavni sistem postepeno je gubio sposobnost prerade mesa.

Krvna grupa A je najrasprostranjenija među stanovnicima zapadne Evrope: 43—45% Nemaca imaju tu krvnu grupu. Osnovna karakteristika koju su nasledili od svojih predaka jeste dobro podnošenje hrane pretežno biljnog porekla, kao i izrazit smisao za zajednicu.

Krvna grupa B − osobe koje jedu (skoro) sve

Nastala je otprilike između 15.000 i 10.000 godina pre Hrista u planinama zapadnog Himalaja. Ljudi iz istočne Afrike selili su se u Evropu, Aziju, Severnu, Srednju i Južnu Ameriku. Tada je krvna grupa B bila tipična, na primer, za stanovnike jugoistočne Azije i stepskih područja Evrope i Azije.

Njihova ishrana oslanjala se na stoku, a posebno veliku ulogu imali su mlečni i poljoprivredni proizvodi. Krvna grupa B posebno je povezana s kulturama koje su se hranile velikim količinama mlečnih proizvoda.

Prodorom Mongola u Aziju nastale su dve odvojene grupe krvne grupe B. Grupa sa stalnim boravištem nalazila se na jugu i istoku kontinenta i pretežno se bavila poljoprivredom. Grupa nomadskih ratnika prodrla je do istoka Evrope.

Posledice su vidljive i dan-danas: u poređenju sa zapadnim susedima, u Nemačkoj i Austriji živi mnogo ljudi sa krvnom grupom B. Osobe s tom krvnom grupom su kao prirodnu ostavštinu svojih predaka nasledile vrlo dobru sposobnost prilagođavanja različitim uslovima života.

Krvna grupa AB − savremene osobe koje jedu mešovitu raznovrsnu hranu

To je mlađa od svih krvnih grupa, koja je ujedno i vrlo retka. Samo oko 5% ljudi ima tu krvnu grupu staru od 1.000 do 1.200 godina. Ona je razultat mešanja naroda i plemena krvnih grupa A i B, na primer, žitelja Kavkaza sa krvnom grupom A i Mongola sa krvnom grupom B.

Šta znači rezus-faktor

Pri određivanju pravlnog izbora životnih namirnica takozvani rezus-faktor u krvi je sporedan (oko 85 posto ovoga je rh-pozitivno, a samo 15 posto rh-negativno). Zbog toga rezusfaktor u ishrani prema krvnoj grupi ima beznačajnu ulogu, objasnio je istraživač dr D’Adamo. Devedeset posto svih faktora koji čine neku krvnu grupu povezano je s primarnom krvnom grupom, dakle 0, A, B ili AB. Rezus-faktori kao antitela u krvi vrlo su važni kao preventiva kod majke i novorođenčeta ili prilikom dokazivanja očinstva.

Imunološki sistem osoba sa krvnom grupom AB pokazuje neobična svojstva. On može da stvori posebna antitela protiv bakterijskih uzročnika tako da retko obolevaju od alergija i nekih bolesti imuniteta. Ali naučnici su otkrili da kod njih postoji veća sklonost ka nekim oblicima raka. Probavni sistem je takođe vrlo osetljiv. Američki istraživač dr D’Adamo u osobama s tom krvnom grupom vidi „nežne potomke iz retke veze strpljivih osoba sa krvnom grupom A i nekadašnjih varvarskih i uravnoteženih osoba sa krvnom grupom B“. S obzirom da tu ljudi novog doba u sebi ujedinjuju samo ravnomerna mešovita hrana.

Određene hranljive materije štete krvi

Podsećanje na nastanak naših krvnih grupa je samo mali deo celokupne složene slike.

Ono nam pomaže da zamislimo koja hrana najbolje odgovara našoj krvnoj grupi jer se tokom dugog perioda organizam navikao na nju.

Što se više slažu osobine davaoca i primaoca, to su manje komplikacije posle transfuzije krvi.

Stručnjaci za ishranu i naučnici koji se bave krvnim grupama godinama su ispitivali biohemijske reakcije kako bi otkrili zašto osobe s različitim krvnim grupama potpuno istu hranu ne podnose podjednako dobro. Došli su do iznenađujućeg rezultata: „krive“ su određene belančevine u životnim namirnicima koje su vrlo slične specifičnim imunološkim materijama krvnih grupa. Dakle, kad god pojedemo neku namirnicu koja ne odgovara našoj krvnoj grupi, odbrambene snage našeg organizma spremne su za borbu protiv uljeza.

Šta se događa kad krv stvara antitela

Danas znamo zašto se krv različitih grupa ne može po volji menjati. Budući da krvne grupe stvaraju antitela (belančevine) koja se međusobno ne slažu, pri transfuziji krvi organizam prima stranu krv samo ako se slažu krvne grupe primaoca i davaoca. U protivnom bi moglo doći do (u određenim uslovima opasne po život) reakcije zbog neslaganja. Krv „univerzalne” krvne grupe 0 može se, doduše, u slučaju potrebe dati osobama svih drugih krvnih grupa. Osoba sa krvnom grupom 0 može da primi samo kod grupe 0.

Osobe sa krvnom grupom AB, mogu primiti krv svih drugih krvnih grupa. Prilikom transfuzije krvi danas se najčešće daje krv iste krvne grupe.

Svaka krvna grupa ima sopstvene odbrambene materije

Nepromenljive, tipične osobine koje nasleđujemo sa krvnom grupom nalaze se, pre svega, u opnama crvenih krvnih zrnaca (eritrocita). Odbrambeni sistem tela koristi ta hemijska obeležja (antigene) za prepoznavanje uljeza i stvaranje posebnih imunoloških materija protiv njih, takozvanih antitela. Antitela mogu da se prilepe uz strane antigena, obeleže ih i na kraju unište. Odbrambene materije u krvi mogu uljeza, poput bakterija, virusa ili parazita, takođe učiniti bezopasnim tako što se s njima spoje i one postanu nemoćne. S obzirom na to da krvne grupe stvaraju antitela protiv drugih krvnih grupa, pri susretu različitih krvnih grupa, takođe može doći do takve odbrambene reakcije.

Antigeni su materije koje u krvi mogu izazvati stvaranje posebnih antitela. Antitela krvnih grupa su odbrambene materije u krvi. One kreću u rat protiv stranih belančevina.

Ali antitela u krvi imaju jednu osobinu: dok imunološki sistem ostala antitela najčešće stvara tek kad su potrebna u odbrambenoj borbi, npr. kod infekcija ili vakcina, antitela u krvi dobijamo rođenjem. Njihov približno potreban broj postiže se otprilike u četvrtom mesecu.

Za šta su sposobni lektini belančevina

Tek stotinak godina poznato je da krvne grupe stvaraju antitela protiv drugih krvnih grupa. U međuvremenu, naučnici su utvrdili još nekoliko značajnih činjenica koje im služe kao dokaz da postoji stvarna veza između ishrane i krvnih grupa: određene materije u životnim namirnicima, takođe mogu slepiti ćelije određenih tipova krvi − i tako dovesti do neke vrste odbijanja.

Naučnici smatraju da su krivci lektini. To su belančevinski spojevi koji u prirodi imaju zadatak da se povežu s drugim organizmima. Oni su kao prirodna lepila koja odbrambene meterije u telu, ali i bakterije, viruse ili parazite, koriste za povezivanje s drugim živim organizmima. Lektini, dakle, dvostruko deluju: koriste nam, na primer, u žučnim kanalima i na površini jetre, one pomaže hvatanje uzročnika bolesti. Štete nam npr. kad ih virusi ili bakterije koriste protiv određene krvne grupe.

Obeležja krvnih grupa

Naziv krvne grupe pokazuje na njene antigene: crvena krvna zrnca krvne grupe A imaju A-antigene, kod krvne grupe B su B- anti-geni, a kod krvne grupe AB su A- i B-antigeni.

Krvna grupa 0 nema antigene. Zbog toga tu krv u slučaju potre-be mogu primati i osobe drugih krvnih grupa. Krvna grupa A sadrži B-antitela, krvna grupa B sadrži A-antitela, krvna grupa 0 ima A- i B-antitela, dok krvna grupa AB nema antitela.

Nas posebno zanimaju oni lektini koji hranom stižu u naše telo, a ne slažu se sa nekim krvnim grupama. Kad te belančevine dospeju u krvotok, bezobzirno se daju na posao. Prihvate se nekog organa ili čak celog organskog sistema, kao što su bubrezi, jetra, mozak ili želudac, da bi njima slepili krvne ćelije i uništili ih. Kao da moraju da savladaju takvog uljeza! Budući da isti lektini pošteđuju ćelije drugih krvnih grupa, stručnjaci polaze od toga da ista namirnica koristi ćelijama jedne druge krvne grupe. Slepljene ćelije dovode do poremećaja u apsorpciji i preradi hrane. Vidljive posledice poremećenog metabolizma su, na primer, ružne naslage sala i skupljanje vode (edemi). Ali, to su ipak bezazlene posledice. Lektini mogu prouzrokovati i upalu sluznice, kao i bolesti jetre i bubrega.

Tipično za lektine: krvnoj grupi A ne odgovara mleko

Pravi primer kako lektini iz životnih namirnica postaju antigeni za pojedine krvne grupe jeste mleko, koje ima slična svojstva kao i krvna grupa B. Ako osoba sa krvnom grupom

Lektini pomažu u otkrivanju bolesti

Određeni lektini u životnim namirnicama podstiču bela krvna zrnca na razmnožavanje. Oni se prilepe uz neku ćeliju i tako, na primer, prisilјavaju limfocite imunološkog sistema na delјenje.

To svojstvo podsticanja imuniteta koje imaju lektini iz bilјaka Phitolaca (karmes ili vinobojka) lekari odavno koriste kao pomoćno sredstvo u imunološkoj dijagnostici.

A pije mleko, odmah dolazi do lepljenja ili aglutenacije. Organizam tako pokušava da odbaci mleko, što je klasičan slučaj nepodnošenja hrane. Lektini iz mleka mogu neoštećeno da prođu kroz želudac jer njegova kiselina ne oštećuje njihovo lepilo. Pretpostavlja se da ti lektini iz belančevina dolaze u krvotok direktno preko sluznice želudačno-crevnog trakta ili s prerađenim sastojcima mleka i tada se smeštaju nerde u telu.

Mala količina može izazvati veliku štetu

Većinu oštećenja zapravo prouzrokuje samo mala količina lektina. Ali ona je već sasvim dovoljna za lepljenje velikog broja ćelija, posebno ako je reč o lektinima koji štete određenim krvnim grupama. Razlog tome jeste verovatno to što jedan molekul lektina preko takozvanog mosta može odmah međusobno da poveže više krvnih ćelija.

Ako do sada niste dobro podnosili razne namirnice, moguće je da posle dve nedelјe ishrane usklađene s krvnom grupom test urina pokaže pozitivne promene.

Oko pet posto lektina koje primamo putem hrane uspevaju da pobegnu odbrambenom sistemu. Oni stižu u krvotok, gde dolaze u dodir s crvenim i belim krvnim zrncima (eritrocitima i leukocitima) i razaraju ih. U probavnom sistemu lektini izazivaju upalu crevne sluznice. Napad lektina često ne može izbeći ni nervni sistem.

Biti u prijateljstvu s lektinima koje podnosimo

Te delimično jake reakcije organizma ne znače da morate strogo da pazite koje životne namirnice sadrže lektine. Praktično nije moguće odstraniti lektine iz namirnica. Bilo da jedete povrće ili žitarice, ribu ili mahunarke, u njima ima puno lektina. Neki od njih imaju i svoje veoma dobre strane. Setite se već spomenutih lektina koji u žučnim putevima obavljaju koristan posao.

Važno je obratiti pažnju čiji se lektini ne slažu s vašom krvnom grupom. Ako, na primer, imate krvnu grupu 0, savetujemo vam da ne jedete pšenične proizvode. U njima je lepljiva materija (gluten), oblik lektina koji upravo osobama sa krvnom grupom 0 može jako da nadraži tanko crevo. Na primer, lektini u lima pasulju zgrušavaju krv osoba sa krvnom grupom A, a ne smetaju krvnoj grupi B ili 0. Slično važi i za paradajz, plavi palidžan i krompir. Čak postoji mišljenje da su lektini u biljkama iz porodice pomoćnica (Solanaceae) odgovorne za upale zglobova, na primer, reumatskog artritisa.

Urinski test pokazuje koja hrana organizmu ne odgovara

Da bi otkrili koje namirnice organizam ne podnosi, lekari primenjuju jednostavan test kojim se meri stepen trulјenja u crevu. Ako jetra i crevo nepotpuno prerađuju (metaoblišu) belančevine (proteine), stvaraju se otrovne materije – Indoli. Što ih više ima u urinu, to on pri testiranju dobija jaču plavu boju. Na osnosu tog testa može se ustanoviti da li neka namirnica u organizmu ima „otrovno“ dejstvo. Iznenađujući rezultat tog testa jeste da ista namirnica kod raznih osoba daje potpuno različite rezultate. Dok kod nekoga, na primer, pšenični hleb ostavlјa vrlo slab trag u urinu, test kod osoba s krvnom grupom 0 pokazuje veliku količinu otrovnih materija, kao da su pojeli devedesetostruku količinu hleba.

Napravi novu temu u “Literatura”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">