Reklama

S vinom se nije teško uhvatiti u koštac, ali suočavanje sa stotinama boca ili tucetom nepoznatih imena na vinskoj karti može da bude izuzetno problematično. Znam i razumem. Treba samo da otvorim poklopac automobila da bih se osećala obeshrabreno, ako pre toga uopšte uspem cla pronađem mehanizam za njegovo podizanje. Smatram sebe sposobnom da učim o automobilima, ali odavno sam odlučila da će život koliko god dug bio, ipak biti prekratak za motore. Rezultat te odluke je da nikad ne gledam auto-priračnike. Neki se ljudi prema vinima odnose na isti način ali činjenica da ste otvorili ovu knjigu jasno ukazuje da ne spadate medu njih. Dobrodošli u klub.

Jedan od privlačnih aspekata proučavanja vina jeste što se toj temi može pristupiti na više načina nego u prošlosti, kada je geografsko poreklo dominiralo svetom vina. O vinu danas možete da učite preko sorti grožda, da otkrijete vina koja volite preko vrste hrane uz koju idu, da im se približite na tradicionalno geografski način učeći o zemljama ili regionima iz kojih dolaze, i tako upoznajete vina, možete da se pozabavite ovom temom učeći o procedurama u vinogradima, vinarijama ili podrumima. Vinu možete cia pristupite i iz mnogih drugih uglova – čak proučavanjem etiketa na poleđini boce, pod uslovom da umete da razlikujete bitno od nebitnog, i da razumete jezik struke. Ova knjiga je napisana da bi vam pomogla u svakom od tih aspekata.

Napisana je i da bi se koristila na različite načine i na raznim nivoima za različite čitaoce. Neko će prvo da otvori vodič za izgovor, ne bi li tako odmah proširio repertoar vina koja može lako i samopouzdano da naruči. Drugi će biti zadovoljni svojim grubim aproksimacijama vinskih imena, ali će želeti da nauče više o kupovanju vina – u prodavnicama, restoranima, putem interneta – ili o tome koje vino ide uz koje jelo, i kako se servira. Neki čitaoci će, ako već znaju u kojim vinima uživaju, hteti da saznaju i koja bi druga bila takode po njihovom ukusu.

Neki će pomisliti da ce iz vina izvući više ako bolje savladaju probanje i preciziranje poznatih aroma, ili ukoliko budu bolje poznavali poreklo vina. Sve je to opisano na ovim stranicama. Naravno, najzanimljiviji od svih aspekata je taj što se ne možete upoznati s vinom, ukoliko nedostaje sam proizvod. O istoriji možete da učite čitanjem, što ne znači da ste bili tamo u to vreme. Muziku možete da cenite i ako ne znate da svirate, ili ne poznajete violinski bas-ključ. Ali, ako se radi o vinu, morate da upijete njegov miris, da ga probate, popijete, i tako ga doživite i osetite. Zato vas molim da uronite u ovu knjigu, pročitate je, pogledate slike, već prema želji, ali s čašom u ruci.

PONEKA REČ 0 JEZIKU VINA

Као svaka specijalizovana tema, i vino je razvilo svoj vlastiti jezik. Neki izrazi razbistravaju temu uspešno kao što belance bistri crno vino (ako to niste znali, bacite pogled na 130. stranu), ali neki služe samo da bi zamaglili i zakomplikovali celu stvar. Pokušala sam da izbegnem žargon, kako tehnički tako i marketinški, a u slučaju kada sam mu pribegla, pružila sam objašnjenja, kao na primer, za sortno vino (napravljeno od jedne sorte grožđa, kao što je merlot). Uz to, poglavlja o probanju i kupovanju vina sadrže i liste u obliku rečnika s abecednim spiskom pojmova. Na neke od njih bih ipak ovde ukazala.

Pojmove Novi svet i Stari svet upotrebljavala sam kao prigodne skraćenice. Znam da se to nekima ne sviđa, jer smatraju da to implicira dve potpuno odvojene filozofije, ali, imajući u vidu sadržaj ove knjige, mnogo je jasnije napisati Novi svet, nego svaki put nabrajati Australiju, Novi Zeland, Južnoafričku Republiku, pa Severnu i Južnu Ameriku. Isto tako je sažetije reći Stari svet, nego nabrajati Francusku, Nemačku, Italiju, Španiju i ostale već etablirane zemlje, ili evropske regije – uzgajivače vina.

Sorte grožda pisane su malim početnim slovom, npr. chardonnay, muskat i aglianico. Imena vina (i mesta iz kojih potiču) pisana su velikim početnim slovom, npr. Chablis i Coonaivarra. Glavni izuzeci su: sorte grožđa kao deo imena poznatog vina, npr. Aglianico del Vulture ili Muscat de Beaumes-de-Venise, i engleski ili anglicizirani/posrbljeni nazivi vina, kao što su klaret, porto, burgundac ili šampanjac.

uvod
o stilovima vina
o grožđu
o degustiranju vina
o otkrivanju vina
o jelu i vinu
o vinoaradarstvu
o pravjenju vina
o kupovanju vina
o čuvanju i posluživanju vina
o vinima sveta

Odgovor na: Knjiga o vinu

Napišite komentar


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">