Knjiga o vodi je umjetnički ilustriran, poučan i zabavan, a usto i visoko informativan izvor znanja o jednoj od najaktualnijih tema ekološki osviještene današnjice.

Široko i iscrpno obrađena tema vode prilagođena je višim razredima osnovne škole, ali Knjiga o vodi svojim zanimljivim, razigranim stilom slikovnice-priručnika može privući i djecu mlađeg uzrasta, te pomoći roditeljima koji svojim „malim mudricama“ žele jednostavno, ali točno odgovoriti na pitanja u vezi s vodom.

Knjiga o vodi pomaže u savladavanju osnovnoškolskog gradiva po principu učenja kroz zabavu. Knjiga o vodi kombinira sistematičnost u obradi građe karakterističnu za školske priručnike s didaktičkim prednostima bogato ilustriranog teksta pisanog stilom lijepe književnosti. Knjiga o vodi nastoji potaknuti dječju kreativnost. To se postiže na nekoliko načina: obogaćivanjem sadržaja knjige povijesnom i književnom građom, izvornim crtežima i izborom jednostavnih eksperimenata s vodom koji potiču želju djeteta za samostalnim istraživanjem.

Knjiga o vodi sadrži i rječnik naziva s objašnjenjima koji djeci pomaže u traženju tema s područja hidrologije. Osim informativne vrijednosti Knjiga o vodi ima i pedagošku vrijednost: zadatak joj je potaknuti ekološku svijest djece. Jedan je – u današnjem vremenu vrlo važan pedagoški aspekt Knjige o vodi – nastojanje da se djeca upoznaju s legendama, mitologijom i vjerovanjima vezanim uz vodu, te pomoću zanimljivih komparativnih primjera steknu znanja o vlastitoj kulturi i otvore se za prihvaćanje „drugog i drukčijeg“ u zemljopisno i povijesno dalekim kulturama.

Sadržaj

Život je nastao u vodi
Podvodna čudovišta
Netko priča, netko istražuje
Vrste voda na zemlji: oborinske, površinske i podzemne
Kako je voda raspodijeljena
Voda u tlu
Voda u zraku
Kiša, oborinska voda
Snijeg, oborinska voda
Glečeri – i u njima je voda
Ledeni bregovi
Hoće li „vječni led” ostati led?
Sastav vode
Pitka voda i voda u boci
Vodoopskrba
Vodno gospodarstvo
Zalihe vode
Voda nije skupa!
Preporuke za korištenje vode
Preporuke o štednji i zaštiti vode
Opreza nikad dosta
Je li „čista voda“ uvijek čista?
Može li voda biti tvrda?
Onečišćenje voda
Sukobi zbog vode
Smrt Mrtvog mora
Mora kojih više nema
Vodene struje
Život u oceanu
Disanje pod vodom
Putovanje u dubinu
Hrana iz mora
Ugroženost ekosustava vezanih uz vodu
Šuma i voda
Izvor, vrelo, vrulja
Zaštićena močvarna područja: Kopački Rit i Lonjsko Polje
Voda u slapovima
Energija vode
U vodi je nadahnuće
15 jednostavnih pokusa s vodom
Rječnik

Život je nastao u vodi

To se događalo prije otprilike 3,5 milijarde godina. Drži se da je u vodi došlo do tvorbe prve stanice iz molekula nastalih procesom kemijske evolucije. Može se samo nagađati kako je izgledao prvi živi organizam.
Najstariji fosili nađeni su u stijenama starima oko 3,5 milijarde godina i pripadaju bakterijama. Prvi mnogostanični organizmi razvili su se prije oko 600 milijuna godina. Prije 500 milijuna godina, u razdoblju kambrija, došlo je do razvoja svih danas poznatih životinjskih koljena. Taj period se često označava kao „eksplozija životnih oblika“. Prvi organizmi koji su iz mora izašli na kopno bile su biljke i to se dogodilo prije više od 410 milijuna godina. Slijedili su primitivni kukci.

Tek prije oko 360 milijuna godina na kopno su stupili preci danas živućih vodozemaca, a nakon njih gmazovi. To znači da je kopno naseljeno zapravo samo jednu desetinu vremena starosti Zemlje, dok je život u moru mnogo stariji te se ono s pravom zove „kolijevka života“. Prije otprilike 350 milijuna godina u moru se razvio velik broj riba pa je razdoblje drevna poznato kao „era riba“. U vrijeme kad su kopnom zavladali gmazovi, u moru su živjele brojne hrskavičnjače i koštunjače, koje su preci danas živućih vrsta riba. Postojali su i gmazovi koji su se prilagodili životu u vodi, poput roda Ichtyosaurus, koji je dosezao duljinu od šest metara te roda Plesiosaurus, koji je sličio opisu popularnog mitskog čudovišta iz škotskoga jezera Loch Ness, što ga turisti od milja zovu Nessy.

Napravi novu temu u “Literatura”

Napišite komentar



<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">