Reklama

Uzgoj koza je četvrta knjiga Biblioteke „UNOSNA ZANIMANJA“ čitaocu je, možda, poznato da su pre ove knjige, u sklopu naše Biblioteke, izašle zapažene publikacije „KUNIĆARSTVO“, „MALI RIBNJACI“ i „FARME PUŽEVA“. Veliki tiraži ovih knjiga, pisma čitalaca i sručna mišljenja opravdavaju pokretačke motive Biblioiteke.

U opštoj ekonomskoj krizi našeg društva Biblioteka „UNOSNA ZANIMANJA“ želi da ohrabri i poduči sve one koji veruju, uprkos nedaćama, u moć rada. Njeni su dokazi u ekonomskim analizama i stručno-popularnim znanjima koje svaka od ovih knjiga pruža.

Ova, četvrta knjiga govori o uzgoju koza, odnosno o proizvodnji osnovnog stada, kozjeg mesa, mleka, mlečnih (prerađevina, korišćenju kože, dlake, rogova i drugih sporednih proizvoda.

Knjiga KOZARSTVO se razlikuje od prethodnih ne samo po predmetu rada, tehnologiji, organizaciji rada, tržišnim uslovima itd. već i po tome što ona opravdano — ekonomski i društveno u širem smislu — zalaže za reafirmaciju ove aktivnosti u stočarskoj proizvodnji u nas. Starijim čitaocima i čitaocima srednje generacije, verujemo, ostalo je u sećanju odstranjivanje koza iz stočarske proizvodnje zakonskim aktom. Takav tretman kozarstvo je dobilo u sklopu izvesnih zabluda, koje su karakterisale naše razvojne planove — privredne i ekološke.

U knjizi je data praktična tehnologija i organizacija gajenja koza, izbor rasa koje najviše pogoduju jugoslovenskim uslovima. Istovremeno, knjiga efikasno otklanja sve zablude o štetnom uticaju koza na privredu i čovekovu sredinu.

Autorski tim na čelu sa dr Vukosavom ćeranić, priznatim naučnim radnikom u ovoj oblasti, koji čini: dr Draško Čolić, poznati jugoslovenski stručnjak za proizvodnju stočne hrane; veterinarski stručnjak dr Bogomir Vujić; dipl. inž. arhitekture Rade Radović i dipl. ek. Miloš Rakić uspeo je da kompletnu materiju približi čitaocu početniku, ali i da knjigu učini korisnom i iskusnom posleniku.

Stručna znanja iz oblasti tehnologije i organizacije uzgoja koza, obezbeđivanje hrane za intenzivnu proizvodnju, izgradnja objekata za različite obime proizvodnje i utvrđivanje varijantnih rešenja rentabilnosti proizvodnje proverena su u Institutu za stočarstvo iz Beograda — Zemun Polje i u Veterinarskom institutu iz Beograda.

Korisno je upoznasti čitaoca da je Izdavač Biblioteke EKONOMSKI BIRO — OOUR Institut za marketing i ekonomska istraživanja iz Beograda spreman, u okviru svog redovnog rada, da svim uzgajivačima koza, naročito početnicima — organizacijama udruženog rada i pojedincima — pruži potrebnu instruktivnu pomoć.

Glavni urednik Biblioteke Velimir Vesović
Odgovorni urednik Biblioteke Dr Kosta Andrejević

SADRŽAJ

O gajenju koza u nas
Značaj i problemi koji su pratili gajenje koza
Zastupljenost i proizvodnja koza u svetu
Najznačajnije rase koza
Mlečne rase koza s belom dlakom
Mlečne koze s tamnijom bojcm dlake

Domaće koze
Odgajivanje koza
Opredeljenje za kozarstvo
Izbor priplodnih životinja
Izbor metoda odgajivanja koza
Razmnožavanje koza
Odgajivanje podmlatka
Proizvodi koza i njihove osobine
Proizvodnja mleka
Proizvodnja mesa
Proizvodnja koža

Kozja dlaka
Kozji stajnjak
Ishrana koza, proizvodnja i osobine hraniva
Osobine osnovnih grupa hraniva
Osobine glavnih useva za ishranu koza i njihovo iskorišćavanje Ishrana odraslih koza
Ishrana jarčeva
Ishrana jaradi
Organizacija rada u kozarniku

Smeštaj koza
Način držanja koza u kozarniku
Tehničke norme i osnovni principi dobrog kozarnika
Oprema kozarnika
Pomoćni objekti
Tehnički opis kozarnika za 50 koza
Organizacija prostora i oprema objekta
Organizacija dvorišta

Prateći objekti
O bolestima koza, sprečavanju i lečenju
Ispoljavanje bolesti
Zarazna oboljenja koza
Parazitske bolesti koza
Bolesti zbog nedostatka minerala i vitamina

Nega koza
Dezinfekcija kozarnika
Priručna apoteka
Kako se opredeliti za gajenje koza
Opšti uslovi opredeljenja
Za koju se veličinu farme odlučiti
Potrebna ulaganja za izgradnju i opremanje koza
Proizvodnja i očekivani rezultati
Kako se može povećati proizvodnja i dobit u kozarskoj farmi
Kozarstvo kao dopunska delatnost

Napravi novu temu u “Literatura”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">