Prošlo je petnaest godina od prvog izdanja Mita o preduzetništvu. Mnogo toga se dogodilo u međuvremenu — u mojoj porodici, u mojoj firmi, u mom životu. Mnogo divnih stvari, mnogo dobrih stvari, mnogo bolnih stvari. I, ako je tačno ono što kaže Don Huan u Pričama o moći, da je „osnovna razlika između običnog čoveka i ratnika u tome što ratnik sve posmatra kao izazov, a običan čovek kao blagoslov ili kletvu”, onda sam ja samo običan čovek kao i svi drugi, a, tek povremeno, uzdizao sam se do statusa ratnika, onda kada je Gospod nalazio za shodno da mi podari tu moć.

U ovih petnaest godina prošao sam zamalo kroz finansijski i poslovni krah, kao i kroz neverovatne pobede, tokom šesnaestogodišnjeg braka izgradio sam izvrstan partnerski odnos sa mojom suprugom Ilejn, postao sam otac dvoje divne dece, Sema i Aleks Olivije (ukupno ih je sada pet, između devet i trideset osam godina starosti), stekao sam onaj povlašćeni status kada čovek postane deka zahvaljujući mojoj ćerki Kim i mome zetu Džonu, koji su nam, kao blagoslov, podarili Saru, Elaju, Nou, Hanu i Isaiju, putovao sam širom sveta i razgovarao sa stotinama hiljada vlasnika malih privatnih firmi u Australiji, Kanadi, Španiji, Novom Zelandu, Japanu, Portoriku, Meksiku, Indoneziji i, naravno, u skoro svakom većem gradu u Sjedinjenim Američkim Državama. I, kroz sve to, sa zahvalnošću sam primao bezuslovnu podršku i pažnju mnogih čije sam živote na neki način dotakao i čiji se put ukrstio sa mojim.

Ukratko, sve ove godine bile su prepune uzbuđenja, izazova, frustracija, umora, zaostajanja, dosade, prosvetljenja, nagrada, i, kada se sve sabere, bilo bi to mnogo za svakoga, a pogotovo za momka mojih godina koji ima običaj da ide glavom kroz zid, a da ne vodi računa kakve to posledice ima po glavne delove njegovog tela.

Ova knjiga je, dakle, proizvod prethodnih petnaest godina, kao što je i rezultat onih petnaest godina pre toga. Skoro tačno osam godina pre nego što je štampan Mit o preduzetništvu, ja sam osnovao našu firmu E-mit, a ona je dala energiju i iskustvo za stavove koje sam podelio sa čitaocima ove knjige i sa vama koji ćete je upravo pročitati.

Od kada se štampa Mit o preduzetništvu, mnogi moji čitaoci, kao i mnogi naši klijenti, vlasnici privatnih firmi, molili su me da pojasnim određene stavove tako da oni mogu bolje da ih primene u svojim poslovima. Ova knjiga odgovara na mnoga pitanja koja su tokom godina proistekla iz Mita o preduzetništvu, nudeći i novim i prethodnim čitaocima mogućnost da priđu svom poslu s obnovljenom snagom i izoštrenim umom, i sve to kroz prošireno iskustvo principa iz Mita o preduzetništvu.

U tom cilju, pokušao sam da odgovorim na najvažnija pitanja koja su mi postavljena u vezi s principima koji se razmatraju u ovoj knjizi, i to kroz aktivan dijalog sa divnom ženom po imenu Sara (ovo nije njeno pravo ime), s kojom sam proveo mnogo vremena prošle godine. Sarino iskustvo u biznisu, njeno strpljenje, inteligencija i strast pomogli su mi da se posvetim izazovnim pitanjima naših klijenata, vlasnika privatnih firmi, prilikom reorganizacije njihovih pogleda i njihovih preduzeća. Upravo kao odgovor na Sarine frustracije i na njenu vrlo ličnu molbu, rešio sam da razjasnim čitaocu stavove Mita o preduzetništvu. Nadam se da će Sara i njena pitanja i vama biti podjednako interesantni koliko su bili meni.

Ali pre nego što vas upoznam sa Sarom, želeo bih da sa vama podelim nekoliko misli o malim privatnim firmama i o ljudima koji su njihovi vlasnici.

Često su mi postavljali pitanje: „Šta je to što vlasnici izvanrednih firmi znaju, a što mi ostali ne znamo?”

Nasuprot onome što se veruje, moje iskustvo mi je pokazalo da su neki Ijudi izuzetno dobri u poslu ne zbog toga šta znaju, već zbog nezasite potrebe da saznaju još više.

Problem kod većine firmi koje propadaju, a koje sam video nije u tome što njihovi vlasnici ne znaju dovoljno o finansiranju, marketingu, menadžmentu i vođenju poslova — oni to i ne znaju, ali to se lako može naučiti — već u tome što oni troše svoje vreme i energiju kako bi odbranili ono što misle da znaju. Najveći biznismeni koje sam upoznao odlučni su u nameri da stvari urade baš kako treba, koliko god to da košta.

A kada kažem da stvari treba uraditi onako kako treba, pritom ne mislim samo na firmu.
Mislim na to da postoji nešto što motiviše, neka vizija, neki viši cilj kojem će stav „uraditi stvari kako treba” poslužiti.

To je etička činjenica, moralni princip, univerzalna istina.

To ne znači da će oni koje ja smatram izuzetnim u komunikaciji ovu činjenicu preneti baš na taj način. Mnogi od njih to i ne mogu. Čak i kada bi hteli, oni prosto nemaju reči za to. Ali, u svakom slučaju, princip je i dalje isti. Možete ga videti u njihovim očima, možete ga osetiti kako pulsira – njihovim telima i čuti u tonu njihovog glasa.

S druge strane, kada zanemarimo tu potragu za „nečim višim”, najbolji od najboljih koje znam prizemni su ljudi. Oni su opsednuto posvećeni detaljima, pragmatični, s obe noge na zemlji, i poznaju maglovitu stvarnost svakodnevnog života. Oni znaju da razlog propadanja biznisa ne leži nekom neuhvatljivom, principijelnom pitanju, već u stvarima koje se tiču svakog pojedinog detalja firme – u telefoniranju, u odnosima između stranke i prodavca, u doku s kojeg se otprema roba, u blagajni.

I tako oni najbolji koje poznajem izgleda imaju neko intuitivno razumevanje činjenice da se za postizanje nekog višeg cilja sva pažnja mora usredsrediti na masu onih naizgled nevažnih i dosadnih stvari koje čine svaki posao (a i svaki život).

Te beskrajno dosadne i naporne stvarčice koje, kada se urade onako kako treba, uz pravu dozu pažnje i namere, daju jednu posebnu suštinu, jedan poseban kvalitet, što najbolje firme koje poznajete odvaja od njihove osrednje konkurencije, čiji se vlasnici zadovoljavaju time da prosto preguraju.

Da, jednostavna istina o velikim preduzetnicima koje znam leži u tome da oni poseduju istinsku svest o tome koliko snažan uticaj na ceo svet može imati to što smo stvari uradili baš onako kako treba.

Tom shvatanju je posvećena ova knjiga.

Ova knjiga je vodič za one koji na razvoj jednog uspešnog posla gledaju kao na neprestano ispitivanje, na jednu stalnu istragu, jedan aktivan stav prema svetu sila, unutar i izvan nas, sila koje istinske detektive među nama neprekidno zadivljuju i privlače svojom zastrašujućom raznovrsnošću, iznenađenjima bez kraja i kompleksnošću koja se ne može ni izreći.

Iako deluje očigledno, ova fascinacija razvojem jedne izuzetno uspešne firme nije isto što i fascinacija uspehom.

Posebno ne uspehom onakvim kakvim ga mi obično zamišljamo – s krajnjom tačkom u kojoj, kada smo je jednom dosegli, možemo reći: „Uspeo sam!” Naime, iskustvo me je naučilo da se završne tačke jednog uspešnog biznisa u momentu zamene novim početnim tačkama. A ova knjiga nije o završecima, već o počecima, o igri bez kraja, o divnom i uzbudljivom procesu, o kontinuiranom razvoju naših čula, naše svesti, naše ljudskosti, a to se dešava isključivo kada ste prisutni u svakom datom trenutku, kada obraćate pažnju na ono što se dešava.

Verujem da nam naš posao pruža svojevrsno ogledalo u kojem možemo da vidimo sebe onakve kakvi smo, da vidimo šta je ono što stvarno znamo a šta ne, da sagledamo sebe iskreno, direktno i upravo ovoga časa.

Ja verujem da naš posao može postati uzbudljiva metafora za način na koji sagledavamo svoj život.

Mudar čovek jednom reče: „Upoznaj samoga sebe.” Uz ovo poštovanja vredno pravilo, korisno za svakog preduzetnika koji je krenuo putem razvoja, mogu samo da dodam: „Srećan put i sve najbolje!”

Mogao bih, takođe, da dodam i nekoliko korisnih reči jednog mudrog čoveka, Antonija Grinbenka, koji reče u Knjizi opstanka. ,,Da biste preživeli u nemogućoj situaciji, nisu vam potrebni refleksi vozača Formule jedan, nisu vam potrebni mišići Herkula, niti Ajnštajnov um. Morate samo da znate šta treba da uradite.”

Prijatno čitanje.

Majkl E. Gerber Santa Rosa, Kalifornija Jun 2001.

Sadržaj

Zahvalnica
Predgovor
Uvod

Deo I: Mit o preduzetništvu i male firme u Americi

Poglavlje 1. Mit o preduzetništvu
Poglavlje 2. Preduzetnik, Menadžer i Tehničar
Poglavlje 3. Detinjstvo: Faza Tehničara
Poglavlje 4. Adolescencija: Potražite pomoć
Poglavlje 5. Izvan granica zone udobnosti
Poglavlje 6. Zrelost: Gledište jednog Preduzetnika

Deo II: Revolucija Ključ u ruke: Novi pogled na biznis

Poglavlje 7. Revolucija Ključ u ruke
Poglavlje 8. Prototip franšize
Poglavlje 9. Radite na svom biznisu, ne u njemu

Deo III: Izgraditi uspešan mali biznis

Poglavlje 10. Proces razvoja biznisa
Poglavlje 11. Vaš program razvoja biznisa
Poglavlje 12. Vaš primarni cilj
Poglavlje 13. Vaš strateški cilj
Poglavlje 14. Vaša organizaciona strategija
Poglavlje 15. Vaša strategija menadžmenta
Poglavlje 16. Vaša strategija kadrova
Poglavlje 17. Vaša marketinška strategija
Poglavlje 18. Vaša sistemska strategija
Poglavlje 19. Pismo Sari

Epilog: Vratiti snove u američki mali biznis
Nakon svega: Učiniti prvi korak

O autoru

Uvod

Mislim da u svakom biznisu možda postoji neko ko polako ludi.

Džozef Heler Nešto se desilo

Ako ste vlasnik firme, ili želite da postanete njen vlasnik, ova knjiga je napisana za vas.

Ona predstavlja hiljade sati rada koje smo u protekle dvadeset i četiri godine uložili u firmu E-mit.

Ona ilustruje uverenja stvorena i dokazana našim iskustvom sa hiljadama vlasnika malih firmi sa kojima smo sarađivali.

To je uverenje koje tvrdi da male firme u Sjedinjenim Američkim Državama ne obavljaju posao, posao obavljaju njihovi vlasnici.

A takođe smo otkrili i da vlasnici malih firmi u ovoj zemlji rade mnogo više nego što bi trebalo, s obzirom na rezultat koji dobijaju.

I zaista, problem nije to što vlasnici malih firmi u ovoj zemlji ne rade, problem je što rade pogrešno.

Rezultat toga je da većina njihovih preduzeća završava u haosu — tim firmama se ne može upravljati, njihovi rezultati se ne mogu predvideti, a ne donose ni zaradu.

Pogledajte samo cifre.

U Sjedinjenim Američkim Državama firme se osnivaju i propadaju zaprepašćujućom brzinom. Svake godine više od milion ljudi u ovoj zemlji osnuje neku vrstu firme. Statistika kaže da će do kraja prve godine najmanje četrdeset posto njih propasti.2

U toku pet godina, više od osamdeset procenata njih (800.000) propadne.

Ostatak loših vesti kaže da ni ukoliko ste vlasnik male firme koja je uspela da preživi pet ili više godina ne možete predahnuti. Naime, više od osamdeset posto malih firmi koje prežive prvih pet godina propadnu u drugih pet.

Zašto je to tako?

Zašto toliko mnogo ljudi ulazi u posao samo da bi propali?

Koju lekciju ne nauče?

Zašto je, iako danas postoji pregršt informacija o tome kako biti uspešan u malom biznisu, zapravo tako malo ljudi uspešno?

Ova knjiga odgovara na ta pitanja.

Ovde se radi o četiri izuzetne ideje koje će vam, ako ih razumete i primite k srcu, pružiti moć da stvorite izuzetno uzbudljivu malu firmu koja će vam doneti rezultate.

Ukoliko ignorišete ove ideje, vi ćete se verovatno pridružiti hiljadama onih koji svake godine sipaju svoju energiju i kapital, i svoj život, u pokretanje malog biznisa i njegovo propadanje, ili onim mnogobrojnim drugim ljudima koji se godinama muče da bi naprosto preživeli.

IDEJA br. 1: Postoji mit u ovoj zemlji − ja ga zovem Mit o preduzetništvu − koji kaže da male privatne firme osnivaju preduzetnici koji rizikuju svoj kapital da bi ostvarili profit. To jednostavno nije istina. Pravi razlozi zbog kojih ljudi započinju mali biznis nema skoro nikakve veze sa preduzetništvom. Zapravo, to verovanje u Mit o preduzetništvu je najvažniji uzrok današnjeg propadanja ogromnog broja malih firmi. Razumevanje Mita o preduzetništvu i primena tog shvatanja na stvaranje i razvoj male firme može biti tajna koja vodi do uspeha bilo kog posla.

IDEJA br. 2: Jedna prava revolucija odvija se danas među malim američkim firmama. Ja to zovem revolucijom Ključ u ruke. Ona ne samo da menja način na koji se bavimo poslom u ovoj zemlji i širom sveta već menja i sastav Ijudi koji ulaze u biznis, način na koji se oni bave biznisom i stepen verovatnoće da će opstati.

IDEJA br. 3: U srcu revolucije Ključ u ruke nalazi se dinamičan proces koji mi u preduzeću E-mit nazivamo Proces razvoja biznisa. Kada se on sistematizuje i primeni od strane vlasnika male firme, Proces razvoja biznisa ima moć da transformiše bilo koju malu firmu u neverovatno efikasnu organizaciju. Naše iskustvo nas je naučilo da, kada mala firma inkorporira ovaj proces u svaku svoju aktivnost i upotrebi je kako bi kontrolisala svoju sudbinu, ovo preduzeće ostaje mlado i cveta. Kada mala firma zanemaruje ovaj proces, kao što većina, nažalost, i radi, ona sebe osuđuje na upravljanje putem srećnog slučaja, na stagnaciju i, na kraju, na propast. Posledice su neizbežne.

IDEJA br. 4: Proces razvoja biznisa može na sistematičan način primeniti vlasnik bilo koje male firme po metodi „korak po korak”, koja podrazumeva primenu sistema Ključ u ruke u obavljanju poslova tog preduzeća. Ovaj proces tada postaje jedan predvidiv način za dobijanje rezultata i vitalnosti svake male firme čiji je vlasnik spreman da joj posveti vreme i pažnju kako bi procvetala.

Od osnivanja preduzeća E-mit, pomogli srno vlasnicima preko 25.000 malih firmi da implementiraju naš Proces razvoja biznisa tako što su se učlanili u naš E-Myth Mastery Program™. Više hiljada puta sam video kako je ovaj program doneo uspeh.

Usudio bih se da kažem da nijedna organizacija nema više iskustva u primeni revolucije Ključ u ruke i procesa razvoja biznisa u razvoju malih firmi nego što to imamo mi u preduzeću E-mit. I mada proces nije neki čarobni napitak i zahteva zaista mnogo rada, uvek je svrsishodan i jedini je način rada za koji znam da će vam pružiti potreban nivo kontrole da biste od vaše male firme dobili ono što želite. I, zaista, ovakav način rada će promeniti i vaš biznis i vaš život.

U ovoj knjizi se, stoga, radi o postizanju rezultata — a ne samo o teoretisanju kako nešto učiniti. Jer i vi i ja znamo da takve knjige ne donose rezultate. Ljudi donose rezultate.

A ono što dovodi do toga da Ijudi postižu rezultate jeste ideja za koju vredi raditi, uz jasno razumevanje svega što treba uraditi.

Samo onda kada takva ideja postane čvrsto ukorenjena u vaš način razmišljanja i u vođenje poslova, samo tada teorija „kako to učiniti” dobija smisao.

U ovoj knjizi se radi o takvoj ideji − ideji koja kaže da vaš biznis nije ništa drugo do jasan odraz onoga što ste vi sami.

Ako je vaše razmišljanje trapavo, vaša firma će biti trapava.

Ako ste vi neorganizovani, vaš biznis će biti neorganizovan.

Ako ste vi pohlepni, vaši zaposleni će biti pohlepni, dajući vam mnogo manje sebe i tražeći uvek više.

Ako su ograničene informacije kojima raspolažete o onome šta treba obaviti u vašem poslu, vaš biznis će reflektovati ta ograničenja.

Stoga, ako vaš biznis treba da se promeni, a mora se menjati stalno ne bi li cvetao, prvo morate vi da se promenite. Ako vi niste voljni da se menjate, vaš biznis nikada neće moći da vam pruži ono što želite.

Prva promena koja se mora desiti vezana je za vaše shvatanje toga šta je zapravo biznis i šta je potrebno da bi bio uspešan.

Kada jednom u potpunosti shvatite odnos koji svaki vlasnik mora da ima sa svojom firmom ako želi da ona uspe, uveravam vas da će i vaš biznis i vaš život poprimiti novu vitalnost i novo značenje.

Shvatićete zašto toliko ljudi ne uspeva da ostvari ono što želi u svom poslu.

Uvidećete skoro magične mogućnosti koje stoje na raspolaganju svakome ko pokreće malu firmu na pravi način, uz istinsko razumevanje i neophodne alate.

Ja sam to već hiljadu puta gledao, u svakoj mogućoj vrsti biznisa i sa ljudima koji nisu imali pojma o poslu koji počinju.

Moja želja je da se, kada završite čitanje ove knjige, to isto desi i vama.

Napravi novu temu u “Literatura”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">