Većina fakulteta tehničkih nauka, još uvek priprema inženjere za rešavanje tzv. čvrsto struktuiranih problema, kao što su planiranje proizvodnje, planiranje zaliha materijala i dr. To su taktički problemi koji se odnose na delove preduzeća. Njihovo rešavanje pruža podoptimalizaciju.

Ova knjiga pruža više od toga. Ne zanemarujući taktičke probleme, ona stavlja poseban naglasak na strategijske probleme preduzeća, koji su po pravilu labavo struktuirani. To su na primer, alokacije resursa, planiranje istraživanja i razvoja, strategija razvoja proizvoda, strategija marketinga i drugo, dakle, problemi koji se tiču preduzeća kao celine. U traganju za rešenjem ovih problema, autori knjige koriste najvažniji proizvod revolucije u automatizaciji: sistemski pristup, koji vodi optimalizaciji rešenja.

Ukazivanje na strategijske probleme poslovanja i usmeravanje pažnje čitalaca na razvijanje strategija, kao kreativne delatnosti, otvara inženjerima nove vidike. To predstavlja najznačajniju karakteristiku ove knjige.

6. maj 1991.
Dr Ladislav Kun

Sadržaj

1. STRUKTURA KNJIGE
2. RAZVOJ NAUKE O ORGANIZACIJI
3. ORGANIZACIJA I PREDUZEĆE
4. ORGANIZACIJA I MENADŽMENT

5. FUNKCIJE PREDUZEĆA
5.1 MARKETING
5.2 ISTRAŽIVANJE I RAZVOJ
5.3 TEHNIČKA PRIPREMA PROIZVODNJE
5.4 UPRAVLJANJE PROIZVODNJOM
5.5 PROIZVODNJA
5.6 UPRAVLJANJE KVALITETOM
5.7 INTEGRALNA SISTEMSKA PODRŠKA
5.8 UPRAVLJANJE NOVČANIM TOKOVIMA
5.9 UPRAVLJANJE KADROVIMA

6. MENADŽMENT
6. 1 UVOD
6.2 GLOBALNE PROMENE I MENADŽMENT
6.3 BUDUĆNOST MENADŽMENTA
6.4 ULOGA MENADŽMENT KONSALTINGA
6.5 POSLOVNA STRATEGIJA I STRATEGIJSKO UPRAVLJANJE
6.6 ORGANIZACIONO KOMUNICIRANJE I POSLOVNO PREGOVARANJE
7. ODLUČIVANJE
8. SREDSTVA PREDUZEĆA
9. TROŠKOVI
10. PRIHOD PREDUZEĆA

Napravi novu temu u “Literatura”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">