Pivo se nalazi na vrhu liste najpopularnijih napitaka. 79% odraslog stanovništva ga redovno, sa uživanjem koristi. Istraživanja koja su sprovedena 1992. godine pokazuju da ga Nemci godišnje piju u enormnim količinama – 144 litara po čoveku! Četiri godine kasnije, konzumiranje piva je takođe ostalo na visokom nivou – po 131,7 1. Najpopularnija vrsta piva je Pils. Upotreba ovog piva premašuje 60%. Osim toga, istraživanje tržišta u Nemačkoj pokazalo je karakteristične promene u količini upotrebe piva od severa ka jugu, i činjenicu da je ovaj napitak najpopularniji u Bavariji. Pivo koje je napravljeno u ovom regionu Nemačke proizvodi se od ekološki čistih komponenti: slada, hmelja, vode i kvasca. Ovo čini nemačko pivo jedinstvenim u svojoj vrsti.

Na nemačkom tržištu je predstavljeno oko 5.000 različitih vrsta piva, ali se poštuju samo lokalne vrste. Rezultati poslednjih ispitivanja su pokazala da 99% potrošača daju prednost pivu iz svoje zemlje. Nije iznenađujuće što Nemačka, sa obimom proizvodnje piva sa 114,5 miliona hektolitara zauzima drugo mesto na svetu, posle Amerike i Kine.Poslednjih godina je naučno dokazano da upotreba vina u umerenim količinama dobro utiče na zdravlje. Praktično, odmah se pojavljuje pitanje: da li pivo ima blagotvorno dejstvo na naš organizam? Međutim, ovo takođe zahteva naučno objašnjenje. Ljubitelji piva koji znaju za meru, žive nekoliko puta duže nego trezvenjaci. Govoreći o pivu, imamo u vidu koristan napitak koji se proizvodi samo od prirodnih komponenti. Osim toga, on sadrži hranljive sastojke poznate još iz drevnih vremena po svojim lekovitim osobinama.

Ali, kao i svi alkoholni napici, pivo krije u sebi opasnost koju ne treba potceniti. Kada s vremena na vreme uzimamo kriglu piva i naslađujemo se njegovim ukusom, to može da preraste u naviku i čak alkoholnu zavisnost. Svoje zdravlje jača samo onaj ko ne zaboravlja meru.

Sadržaj

GLAVA I: Uvod

GLAVA II: Istorija piva

GLAVA III: Proizvodnja piva
Sirovina
Ječmeni i pšenični slad
Hmelj
Kvasac
Voda
Proizvodnja sladovine
Čuvanje sladovine
Hlađenje i bistrenje sladovine
Vrenje
Sadržaj alkohola

GLAVA IV: Za idealno pivsko raspoloženje
Idealna čaša
Kako se naliva pivo
Temperatura piva
Čuvanje piva

GLAVA V: Tečni hleb
Pivo i ishrana
Da li pivo goji?
Pivo i dijete
Dijetaino pivo
Sa tačke gledišta sporta

GLAVA VI: Čisto zadovoljstvo
Pivo i kafa
Pivo i pušenje
Pivo posle vina
Mamurluk
Alergije

GLAVA VII: Umerena upotreba piva

GLAVA VIII: Sastav piva sa medicinske tačke gledišta
Sladovina
Hmelj
Slad
Alkohol
Voda
Ugljeni hidrati
Belančevine
Vitamini
Mineralni sastojci
Voćne i mlečne kiseline
Mehurići ugljen-dioksida
Purin
Amini
Grube materije
Polifenol
Pivo je sve – samo nije beskoristan napitak
Crveno vino – poseban slučaj?

II DEO PIVO KAO LEK

GLAVA I: Šećer u krvi
GLAVA II: Srce i krvni sistem
GLAVA III: Hormonalni sistem
GLAVA IV: Rak
GLAVA V: Jetra
GLAVA VI: Pluća
GLAVA VII: Digestivni sistem
GLAVA VIII: Bubrezi
GLAVA IX: Fizičko zdravlje
GLAVA X: Varenje

GLAVA XI: Pivo i lepota
Šampon od vanile
Pakovanje od jaja i piva

GLAVA XII: Nega kože
Vital krema
Sveža maska
Sočni piling

GLAVA XIII Kulinarski recepti
Liker
Ginis
Toplo pivo

INDEKS PIVA

Glava IV Za idealno pivsko raspoloženje

Pivom treba ugošćavati profesionalno, pretvorivši taj, reklo bi se, običan postupak, u svojevrstan ritual i male trikove koji garantuju neuporedivo zadovoljstvo.

Pivo iz bačve je najlakše držati u kući. Bačve mogu biti različitih dimenzija: 5, 10, 15 1. Njih stavljaju u specijalne aparate, priključuje se balon sa ugljendioksidnim gasom, a zatim puštaju gas. Pivo ne treba razlivati odmah, potrebno je da malo odstoji. U suprotnom, u pivu će biti mnogo ugljen-dioksidnog gasa, a time i pene. Kao pravilo, pivo iz bačve je ukusnije od onog iz flaše zahvaljujući gasu koji se dodaje pri otvaranju bačve.

Idealna čaša

Za svaku vrstu piva posebna čaša! Ovo nije besmislica, zato što je zaista važno kakvog će oblika biti čaša. Npr. “Pils“ se pije iz čaše u obliku lale, a “Export” iz ravnih. Poznavaoci daju prednost “Starom“ i “Kolš“ pivu u malim čašicama, a za “Berlinsko belo” postoje specijalni bokali koji iznenađuju zbog svojih dimenzija. Oni su izvajani i jako visoki. U njih može da stane 0,5 1 piva.

Veoma je važno da posuda bude čista! Ako su zidovi čaše masni, tada neće biti pene, a pivo će brzo ispariti i biće bezukusno. Vi ne želite da Vam takve sitnice pokvare raspoloženje?!

Pivo će biti presno i onda kada se naliva u posudu koja nije dobro isprana od deterdženta za pranje sudova. Pre nego što koristite pivo, treba očistiti kamenac koji se stvorio na zidovima i dnu čaše.

Kako se naliva pivo?

Da bi pravilno nalili pivo i da bi to predstavljalo zadovoljstvo, potrebno je umeće. Pre nego što nalivate pivo, čaše je potrebno oprati hladnom vodom da bi se ohladile do temperature piva. Nalivajući pivo, važno je držati flašu pod uglom čaše. Nalivajte, dok pena ne dođe do kraja čaše. Onda ga ostavite i sačekajte dok se pena ne spusti. Samo posle ovoga, dolivajte do kraja. Može se pod uglom držati i čaša, a ne flaša prilikom sipanja. Na taj način se neće obrazovati pena. Napunivši čašu do pola, uspravite je i dolijte pivo do kraja, pa sačekajte da se pena spusti.

Ako je reč o pivu iz bačve, tada čašu treba držati pod uglom prema slavini. Kada ga otvorite, pivo će polako teći po zidovima, ne obrazujući mnogo pene. Kada se pena spusti, sipajte do kraja. Tek kada ste nekoliko puta dozvolili da se spusti pena, obrazovaće se stalna pena.

Temperatura piva

Prohladno svetlo pivo je najukusnije kada mu je temperatura oko 7-9 °C. Pravilna temperatura je onda kada se pivo služi direktno na sto iz frižidera. Ni u kom slučaju ne stavljajte pivo u vruću vodu ili zamrzivač! Ako se pivo čuva na jako niskoj temperaturi, pogoršava mu se ukus, postaje jače i ne stvara penu. Temperatura napitka se može vratiti u normalu, ali njegov kvalitet se ne može ispraviti. Suviše vruće pivo podseća na izdahnulo, i jako se peni zato što prilikom sipanja u čašu ima puno ugljendioksidnog gasa.

Savet: Držite pivo u flašama što dalje od sunčevog svetla. Upravo zato što jako svetlo pogoršava ukus piva, njega flaširaju u braon ili zelene flaše.

Čuvanje piva

Ne čuvajte pivo duže od 6 nedelja! U protivnom, napitak od hmelja i slada će izgubiti svoj ukus. Pivo u flašama ne treba čuvati horizontalno, kao što to obično činimo na policama frižidera. Pravilo je sledeće: Pivo treba čuvati na tamnom i prohladnom mestu.

  • Autor
    Članci
  • Komentari (1)
    Član 36.945

    Gde mogu da poručim knjigu, hvala.

Odgovor na: Pivo za zdrav život

Napišite komentar


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">