Reklama

Praktičan vodič u kojem je povrće obrađeno po listićima: sjetva, presađivanje, tehnike uzgoja, berba, osnovne sorte i zaštita od nevolja. Savjeti i upute za osobnu proizvodnju i za zadovoljstvo s onim što ćete donijeti na stol. Znat ćete da plodovi iz vašeg „vrta hrane“ neće pretrpjeti nikakve postupke opasne po vaše zdravlje.

Sadržaj

Radovi u vrtu
Zemljište gnojiva
Postupci obrađivanja
Listići
Češnjak
Bosiljak
Mrkva
Kupus glavati Krastavac Radič Luk
Mahune
Grah
Komorač
Jagoda
Endivija i eskariol
Salata
Patlidžan
Dinja
Krumpir
Paprika
Grašak
Rajčica
Peršin
Radič vrtni
Rikula
Celer bjelaš
Matovilac
Buča
Bučice

Bosiljak (Ocimum Basilicum)

Sjetva i presađivanje

Nakon obavljene priprave sjetvene plohe, dubokim štihanjem i temeljitim čišćenjem površine zemljišta, nastavite već polovicom ožujka početkom travnja sijanjem na otvorenom. Dobro je oblikovati redove s oko 20-30 cm razmaka među njima i zatim sijati polažući veliku pozornost na količinu sjemena jer je bosiljkovo naročito sitno (1 g odgovara količini od približno 800 komada sjemena).

Položite sjemena u približno 2-3 cm duboke brazde i zatim ih zatrpajte. Zatim odmah pristupite laganom natapanju. Kao zamjena izravnom sijanju na otvorenom širi se, i zbog razloga komocije, presađivanje već oblikovanih sadnica sa zemljanim ovojem. U ovom slučaju, s približavanjem kasnog proljeća moguće je presađivati sadnice s 4-5 pravih listova na međusobnu udaljenost od oko 25-30 cm, i 20-30 cm razmaka između redova. Približite se zatim zemljištu i odmah ga natopite.

Njega nasada

U slučajevima izravnog sijanja na otvorenom, čim biljčice dobiju 4-5 pravih listova, pristupite prorijeđivanju na takav način da ostanu samo najsnažnije na međusobnoj udaljenosti od oko 25 cm.

U tom razdoblju, koje se proteže od sijanja do početka punog vegetacijskog razvoja, dobro je pristupiti poslovima uklanjanja štetnih trava među redovima. Takvi zahvati dopuštaju i lomljenje eventualne površinske kore zemlje.

Sadnice bosiljka sade se u razmaku od 20-30 cm. Ako rastu pregusto, potrebno je pribjeći prorijeđivanju kako bi poštovali ovu udaljenost.

S ciljem pomaganja razgranatijem i kompaktnijem rastu biljke, obavite striženje, ili pak uklanjanje vegetacijskih vrhova, čim bude obavljeno prorijeđivanje u slučaju izravnog sijanja na otvorenom ili nakon što se biljke prime u slučaju presađivanja.

Berba

Berba počinje već u mjesecu lipnju i sastoji se od uklanjanja vrhova (vegetacijskih vrhova) bočnih razgranjivanja, ukoliko čine dio biljke najbogatiji aromatičnim tvarima. Berba će se razvući sve dok razdoblje dopušta ponovno oblikovanje mladica i listova

Sorte

Najraširenija i najčuvenija sorta je svakako basilico genovese, karakteriziran, osim blistavom zelenom bojom.glatkim i uskim listovima. Tipičan je i vrlo jak miris. Osim ove raširene sorte podsjećamo na: basilico napoletano, širokih listova i pun mjehurića te svjetlozelene boje i manje jakog mirisa od prethodnika, s laganim podsjećanjem na anis; basilico rosso, korišten, osim u ukrasne svrhe, i zbog jakog postojanog mirisa; basilico finissimo verde a palla (grčki), maleni listovi s tipičnom vegetacijom u obliku ogromne lopte.

Nevolje

Truleži: lako se izbjegnu savršenim ocijeđivanjem vode iz zemlju i ne pregustim sijanjem; zalijevajte umjereno.

Kukci u zemlji: odstranite rukom eventualne rovce i noćne leptire. Za kliznjake se kao mamac mogu koristiti komadići krumpira postavljeni tu i tamo i malo zatrpani u zemlji. Ograničite, koliko je moguće, natapanja.

Listna uš: intervenirajte proizvodima na bazi piretrina (7-10 g/10 litara vode).

Napravi novu temu u “Literatura”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">