Reklama

Jugoslavija proizvodi 28% evropske, a 18% od ukupne svetske proizvodnje plodova šljiva.

Posmatrano u jugoslovenskim razmerama, šljiva je među voćnim vrstama daleko na prvom mestu. Ona je oduvek bila vodeća voćna vrsta u našem voćarstvu, mada ranije znatno više nego danas. Vodeće mesto našeg šljivarstva u svetskom i jugoslovenskom voćarstvu ne može se smatrati rezultatom stihije, jer je šljiva tu ulogu zauzimala već duži niz godina, pa i danas zauzima. Razlozi ovako dominantnog položaja šljive u našem voćarstvu su mnogobrojni, ali se, uglavnom, mogu svesti na:

1. Zemljišni i klimatski uslovi u centrima proizvodnje Srbije i Bosne su pogodniji za šljivu nego za jabuku i druge voćne sorte. Sko- ro da u svetu nema povoljnijih uslova, posebno na tako širokom pro- storu.
2. Šljiva postavlja manje zahteve u pogledu zemljišta, klime 1 agrotehnike, pa zato u ekstenzivnijim uslovima gajenja redovnije rađa od jabuke i drugih vrsta krupnog voća.
3. Šljiva se lakše, jednostavnije i jevtinije razmnožavala, jer su proizvođači sami proizvodili sadnice.
4. Problem realizacije plodova šljiva i njenih prerađevina nikada se, praktično, nije postavljao. Praktično, skoro da nijedan kilogram šljive nije bačen propao, dok to nije bio slučaj sa plodovima drugih vrsti voća. Ranije je jedino šljiva imala komercijalan karakter,
5. Znatne količine svežih šljiva (oko 25.000 t) i suvih (20 30,000 t) nalazile su plasman na inostranim tržištima.
6. Sve količine šljiva mogu se dosta jednostavno preraditi u domaćinstvu.
7. Što domaće tržište nije moglo da konzumira veće količine plodova drugih vrsta.

Blagodareći navedenom, a posebno orijentaciji na požegaču, visoko-kvalitetnu sortu kombinovanih svojstava, postali smo najpoznatiji pro« izvođači šljive u svetu. Pored navedenog, od šljive i njenih proizvoda ostvarivala su se, a delom se i danas ostvaruju, znatna devizna sredstva. Šljiva predstavlja zdravu, jevtinu i prisutnu dopunsku hranu i pogodan izvor prihoda brojnih seoskih gazdinstava. Ona ima pored hranljivog, i veoma izraženo terapeutsko dejstvo poboljšava varenje, aktivan rad creva. Sa razvojem tehnike i tehnologije, sve veći značaj, pored šljive, dobijaju i druge vrste voća, što je i prirodno. Ali, takođe, sa uvođenjem u proizvodnju novih, savremenih sorti i savremenije agrotehnike privredna vrednost šljive treba da se znatno poveća.

SADRŽAJ

ZNAČAJ, POREKLO I OSOBINE ŠLJIVE
Privredni značaj
Hranljiva i tehnološka vrednost
Poreklo šljive
Istorijski razvoj šljivarstva
Morfološke i fiziološke osobine

NAČINI RAZMNOŽAVANJA I PODLOGE ZA ŠLJIVU
Razne sorte šljiva
Sorte šljiva kombinovanih svojstava
Sorte za preradu

PODIZANJE I NEGA ZASADA ŠLJIVE
Podizanje zasada
Nega zasada šljiva

ĐUBRENJE I NAVODNJAVANJE
Đubrenje zasada šljive
Navodnjavanje zasada šljive

OREZIVANJE ŠLJIVE
Orezivanje mladih stabala
Orezivanje rodnih stabala

ZAŠTITA ŠLJIVE OD BOLESTI I ŠTETOČlNA

BERBA I PAKOVANJE ŠLJIVA
PRERADA ŠLJIVE
Proizvodnja i čuvanje rakije
Proizvodnja i čuvanje suvih šljiva
Spravljanje pekmeza, džema. marmelade, kompota i slatka

Sorte šljiva plodovi na korici:
1. Požegača, 2. Čačanska rana, 3. Italijanka. 4. Aženka 5. Stenlej

Napravi novu temu u “Literatura”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">