Sa knjižicom „Soja-gajenje i upotreba” izlazimo u trenutku kada se na tržištu oseća nepodnošljiva nestašica kvalitetnih, naročito koncentrovanih, stočnih hraniva. Ova nestašica pogađa naročito sitnije proizvođače mleka, tovljače svinja, odgajivače prasića i jagnjadi. U posebno se teškom položaju nalaze tovljači brojlera i druge živine i proizvođači jaja.

Nedomaćinsko ponašanje u uvozu svega i svačega, pa i onih roba koje su se sa velikim uspehom mogle proizvoditi na domaćem trzištu, postaje prošlost, ali njegove posledice tek počinju da se pokazuju u pravoj meri. Ovo, ako je reč o poljoprivredi i stočarstvu, posebno važi za uvoz proteinskih hraniva, naročito biljnih-sojine sačme, koju smo godinama uvozili u, skoro, stoprocentnim količinama, likvidirajući u potpunosti domaću proizvodnju soje, naročito na individualnom sektoru.

Veliko poskupljenje koncentrovanih stočnih hraniva, a naročito njegova permanentna nestašica na tržištu, počinju da deluju otrežnjavajuće, pa su već tokom poslednje dvegodine, angažujući sena proizvodnji soje, nekoliko naših većih poljoprivrednih kombinata zabeležila krupne uspehe u prinosu po hektaru površine i time ohrabrili, ne samo druge kombinate, već i individualne proizvođače da smelije pristupe njenoj proizvodnji, za koju prema svim pokazateljima, u našoj zemlji postoje izvanredne mogućnosti.

Publikacija „Soja – gajenje i upotreba”, koju smo pripremili za naše čitaoce, namenjena je, pre svega, individualnom sektoru – udruženim zemljoradnicima i kooperantima. Pored odeljaka o najpovoljnijim sortama soje za naše podneblje, uputstava za njenu pripremu za setvu, negu, ubiranje i čuvanje, poseban odeljak je posvećen upotrebi soje – naročito upotrebi u pripravljanju raznih smeša za stočnu proizvodnju. Da bi podstakli naše sitnije stočare da hrabrije uđu u proizvodnju soje, bar za sopstvenu upotrebu – za prihranjivanje sopstvenog stočnog fonda – u knjižici je dato i nekoliko prikladnih receptura za pripremanje raznih smeša – koncentrata, naročito za onu vrstu stočne proizvodnje, koja se bezproteinske komponente ne može ni zamisliti, kao što je odgajivanje prasadi, jagnjadi, živine, jaja i mleka. U ovome je posebna poenta stavljena na mogućnost upotrebe neprerađene soje (iz koje nije izvađeno ulje), što je do sada dovodilo u zabunu pojedine interesente za soju, kao proteinsku stočnu hranu, zbog rasprostranjenog mišljenja da ,,u njoj, neprerađenoj, ima nekih, za stoku, štetnih supstanci“.

Redakcija

SADRŽAJ

GRAĐA BILJKE SOJE
BIOLOŠKE OSOBINE
odnos prema toploti
odnos prema vlazi
odnos prema svetlosti
odnos prema zemljištu

RAST I RAZVIĆE SOJE
rast stabla i listanje
cvetanje i formiranje mahuna
sazrevanje

SORTE SOJE
TEHNOLOGIJA GAJENJA SOJE
izbor preduseva
priprema zemljišta

ĐUBRENJE
SETVA SOJE
priprema semena
vreme setve
način setve

NEGA SOJE
suzbijanje korova

ZAŠTITA OD BOLESTI I ŠTETOČINA
NAVODNJAVANJE
ŽETVA SOJE
ISKORIŠĆAVANJE UPOTREBA SOJE
soja u ishrani Ijudi
soja u ishrani stoke
recepti za spravljanje koncentrata

Napravi novu temu u “Literatura”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">