Ovaj Tehničko tehnološki priručnik za mlekarstvo je stručna knjiga koju su pisale generacije vrhunskih stručnjaka najvećih i najuspešnijih švedskih firmi, Alfa Laval i Tetra Pak iz Lunda. Obe firme imaju neprocenjiv doprinos u stvaranju modernog mlekarstva u svetu.

Knjiga je aktuelna i sve što je u njoj prikazano može da posluži profesorima univerziteta kao bazna knjiga za obrazovanje u mnogim prehrambenim oblastima, a naročito u mlekarstvu.
Studentima je ova knjiga od ogromnog značaja da shvate i nauče tehnološke postupke u proizvodnji mleka i mlečnih proizvoda.

Svim praktičarima je neophodna za rad i shvatanje funkcionalnosti procesa proizvodnje kao i otklanjanje tehnoloških i tehničkih problema. Kvalitetan prikaz i opis tehničkih detalja, tehnoloških, bakterioloških, hemijskih, biohemijskih, metabolitičkih dešavanja u mlekarstvu je neprevaziđen.

Treće izdanje je iznuđeno velikim interesovanjem stručnjaka prakse i proizvođača opreme na čije rezultate ukazujemo u delu knjige. Zahvalnost dugujemo velikom Tetrapaku koju je shvatio našu potrebu za ovom knjigom i odobrio njeno ponovno izlaženje. Naročito je u tome pokazao predusretljivost i dao punu podršku za štampanje knjige gospodin Boris Vergas pridružujući se plejadi stručnjaka firme Tetra Pak i mlekarskih stručnjaka Srbije koji su pomogli da mlekarstvo Srbije ima nivo na kome se danas nalazi i da ne zao- staje u odnosu na mnoge evropske zemlje.

U ime studenata, profesora, inženjera, praktičara, tehnologa i mlekarskih radnika zahvaljujemo se.

April 2008. godine

prof. dr Ognjen Maćej, dipl. inž. Duško Marković

Sadržaj

1 Primarna proizvodnja mleka
2 Hemija mleka
3 Reološke osobine mleka
4 Mikroorganizmi
5 Sakupljanje i prijem mleka
6 Uređaji za preradu mleka
6.1 Izmenjivači toplote
6.2 Centrifugalni separatori i sistemi za standardizaciju mleka
6.3 Homogenizatori
6.4 Membranski filteri
6.5 Uparivači
6.6 Deaeratori
6.7 Pumpe
6.8 Cevi, ventili i spojni elementi
6.9 Tankovi
6.10 Kontrola procesa
6.11 Servisni sistemi

7 Projektovanje procesne linije
8 Pasterizovani mlečni proizvodi
9 Dugotrajno mleko
10 Kulture i starter kulture
11 Kultivirani mlečni proizvodi
12 Maslac i mlečni namazi
13 Anhidrovana mlečna mast
14 Sir
15 Prerada surutke
16 Kondenzovano mleko
17 Mleko u prahu
18 Rekonstituisani mlečni proizvodi
19 Sladoled
20 Kazein
21 Čišćenje opreme koja se koristi u mlekarstvu
22 Otpadne vode u mlekarskoj industriji

Napravi novu temu u “Literatura”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">