Reklama

Trešnja i višnja spadaju u red veoma rentabilnih voćnih vrsta, ovo tim pre što one za uspevanje ne postavljaju neke posebne zahteve: tako se gaje, obično rađaju svake godine, ranije sazrevaju i stižu na pijacu, čime postižu i najatraktivnije cene od sveg drugog voća. Njihovi plodovi su pogodni za upotrebu u svežem stanju, za spravljanje raznih sokova, slatka i džemova, i za upotrebu u industriji, što se naročito odnosi na višnju. Otuda i povećano interesovanje za njihovo gajenje i kod individualnih proizvođača i društvenih gazdinstava. Samo u toku 1981 do 1985 godine se planira, samo Srbiji bez pokrajina, podizanje na društvenom sektoru 120 hektara pod trešnjom i 3 600 hektara pod višnjom, a na imanjima individualnih poljoprivrednika 1200hektarapodtrešnjom i preko 3 000hektara pod višnjom.

Iako je proizvodnja višanja i trešanja, u poređenju sa drugim voćnim kulturama, lakša i jednostavnija i ovde postoje neke specifičnosti koje, ukoliko se dovoljno ne poznaju (pravilan izbor sorti i podloga, sistemi gajenja, oprašivanje i oprašivanje, način orezivanja u rodu, zaštita od bolesti i štetočina i sl.), mogu njihovu rentabilnost gajenja da dovedu u pitanje.

Stoga će uspeh povećanju proizvodnje plodova ovih voćnih kultura zavisiti, pre svega, od stručnosti i umešnosti kadra i proizvođača, koji će raditi na podizanju i eksploataciji zasada ovih voćnih vrsta.
Zbog svega ovoga, NIRO „ Mala poljoprivredna biblioteka“ o ovim voćnim kulturama štampa ovo drugo, dopunjeno izdanje iste publikacije, štampane 1974 godine. Publikacija je dopunjena novim, perspektivnim sortama obeju kultura. Inače, kao i u prvom izdanju i ovde je u sažetom obliku izneto sve što treba znati o ovim voćnim vrstama, počev od privrednog značaja, bioloških osobina biljaka, razmnožavanja, izbora sorti za gajenje, podizanja zasada, nege, đubrenja i zaštite od bolesti i štetočina, pa sve do berbe i pakovanja plodova.

Namenjena svima onima koji nameravaju da se orijentišu na proizvodnju ovog voća, bilo samostalno, bilo u kooperaciji sa društvenim gazdinstvima, verujemo da će im ova publikacija koristiti da sa uspehom obave planirane poslove oko zasnivanja i održavanja zasada ovih voćnih vrsta.

Redakcija

SADRŽAJ
TREŠNJA

POREKLO I ISTORIJSKI RAZVOJ KULTURE TREŠNJE
FIZIOLOŠKE OSOBINE TREŠNJE
– Oprašivanje i oplođavanje
– Zrenje
– Vek i prinosi

TEHNOLOŠKE OSOBINE PLODOVA
RAZMNOŽAVANJE TREŠNJE
– Podloge za trešnju

KLASIFIKACIJA SORTI TREŠANJA
– Vrlo rane sorte
– Rane sorte
– Srednje rane
– Srednje pozne
– Pozne sorte
– Vrlo pozne
– Perspektivne sorte

PODIZANJE ZASADA TREŠANJA
– Priprema zemljišta
– Sađenje

NEGA – GAJENJE TREŠANJA
– Formiranje krune
– Orezivanje
– Đubrenje
– Navodnjavanje

ZAŠTITA OD BOLESTI I ŠTETOČINA
BERBA, PAKOVANJE I TRANSPORT
VIŠNJA
RAZMNOŽAVANJE
– Podloge

KLASIFIKACIJA SORTI VIŠANJA
– Rane
– Pozne sorte
– Srednjestasne
– Perspektivne sorte
– Marele

PODIZANJE VIŠNJIKA
– Sađenje
– Orezivanje
– Formiranje krune
– Đubrenje
– Navodnjavanje

ZAŠTITA OD BOLESTI I ŠTETOČINA
BERBA, SORTIRANJE I PAKOVANJE VIŠANJA

Napravi novu temu u “Literatura”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">