Reklama

VINO KROZ ISTORIJU. Opšte prihvaćeno stanovište je da su prvi primitivni vinogradi podignuti oko 6000. godina pre Hrista, severno od Kavkaza. (današnja Gruzija i Jermenija).

Tamo su pronađene i najstarije alatke i oruđa za obradu vinograda i proizvodnju vina. Smatra se da je sistemsko uzgajanje vinove loze počelo oko 4000 god. p.n.e. u Mesopotamiji i Egiptu. Egipćani su izmislili način presovanja grožđa, unapredili tehnike uzgajanja vinove loze i proizvodnje vina i pravili vrlo slatko crno i belo pustinjsko vino.

Pored boga Ozirisa Egipćani su obožavali i reku Nil na čijim su obalama uzgajali vinovu lozu. Iz delte Nila oni su vino dovozili do najvećih mediteranskih gradova tog vremena.

Minojska civilizacija na Kritu, koja se smatra izvorištem grčke kulture, održavala je vrlo tesne trgovačke i kulturne veze sa Egiptom, tako da je sa Krita znanje o vinu preneseno i u celu Heladu.Tako je vino osvojilo i helenski svet.

Osnivanje i jačanje vinikulture u zapadnoj Evropi bilo je pod uticajem Rimljana, koji su najviše doprineli klasifikaciji vrsta grožđa, posmatranju i beleženju njegovih najboljih karakteristika, identifikovanju obolenja i prepoznavanju karakteristika određenih zemljišta.

Veliki broj pisanih podataka koje su Rimljani ostavili govori o njima kao dobrim vinogradarima i vinarima.

Sadržaj

Vino kroz istoriju
Vino i grožđe

Grožđe
Osobine grožđa
Sorte grožđa
Grožđa i vina naših krajeva

Vinifikacija
Spravljanje belih vina
Spravljanje crnih vina
Proizvodnja ružičastih vina

Ekslov širomer
Spravljanje belih vina od crnih sorti vinove loze
Spravljanje vina od defektnog grožđa

Proizvodnja poluslatkih vina
Vina za tržište
Stabilizacija vina
Vinski kvasci
Vinski uzgredni proizvodi
Način čuvanja vina

Organoleptička svojstva vina
Vino i hrana
Temperatura serviranja vina
Čaše za vino
Vinski pribor
Staklena ambalaža
Sveti trifun – zaštitnik vinogradara
Mali leksikon vinarstva

Literatura

Napravi novu temu u “Literatura”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">