Ovo je vodič kroz tropsko voće. U ovoj knjizi možete naučiti štošta o izgledu, lokalitetu i ukusu tropskog voća, i saznati zanimljivosti o njemu.

Ovu knjigu možete da čitate od korice do korice i tako otkrivate tropsko voće, ili selektivno kako biste našli informaciju koja vas interesuje u određenom trenutku.

Predgovor

Dragi čitaoče,

Hvala vam što ste kupili ovu knjigu i na vašem interesovanju za tropsko voće.

Verujem da sam se zaljubila u voće još kao dete. Odrastajući u Srbiji uživala sam u kajsijama, breskvama, šljivama, raznom bobičavom voću, grožđu, trešnjama i drugom voću karakterističnom za Istočnu Evropu. Tek u dvadeset sedmoj godini otišla sam prvi put u tropske krajeve i otkrila tropsko voće, koje sam odmah prepoznala kao rajsku hranu koja me je apsolutno oduševila.

Ono što me oduševljava u vezi s voćem jeste – jednostavno sve:

  • što je ono prelepa kreacija prirode;
  • što postoji toliko vrsta voća i svaka je toliko različita od drugih i posebna u svojoj jedinstvenosti;
  • što sledi nagrada za sađenje drveća;
  • što nas drveće voća hrani svojim najlepšim proizvodima;
  • što je voće najslađe onda kada je semenka u njemu spremna da se razvije u novu biljku;
  • što postoji određen vremenski interval kada je voćni plod jestiv – ako je suviše rano onda je plod nezreo, ako je suviše kasno plod počinje da se kvari. Voćni plod je jestiv onda kada njegov slatki miris ispuni vazduh, kada je blago mekan na dodir, pun soka i slatkoće.

Posebno me oduševljava tropsko voće.

Nadam se da i vi razmišljate na isti način o voću, ili bar da će ova knjiga probuditi kod vas uzbuđenje zbog otkrivanja tropskog voća.

Za vašu slatku ekspediciju, Marina Grubić

Sadržaj

O knjizi
Predgovor

Koliko je važno da je voće zrelo

Rečnik

Zmajsko voće
Guava
Zmijsko voće
Jabutikaba
Kakao

Slični nazivi – različito voće

Mango
Mangostin

Grupa 1

Liči
Longan
Aki
Rambutan

Grupa 2

Voće: strasti ili marakuja
Granadila

Grupa 3

Sapodilla
Voće kikiriki puter

Grupa 4

Papaja

Grupa 5

Tamarind
Pasulj sladoled

Upoznajte Sapote

Mamej sapote

Voće jaje
Lukuma
Abiu
Crni sapote
Beli sapote

Upoznajte porodicu Anona

Čerimoja
Šećerna jabuka
Kastardna jabuka
Atemoja
Rolinija
Saursop
Upoznajte „zvezdasto“ voće
Zvezdasto voće
Zvezdana jabuka

Upoznajte porodicu banana

Crvena banana
Plava java banana
Jabučasta banana
Buro banana
Beba banana
Plantein

Upoznajte porodicu Artokarpus

Marang (tarap)
Čempedak
Džekfrut
Hlebno voće

Upoznajte masno voće

Asai
Kokos
Avokado
Durian

Reference

O autoru

Koliko je važno da je voće zrelo

Ovo poglavlje posebno posvećujem zrelosti voća, nadajući se da ću time uspeti da pokažem koliko je važno da se voće konzumira isključivo kada je zrelo.

Simbioza

Drveće voća se nada da će njegovo seme biti vraćeno u zemlju i da će tako dobiti priliku da se razvije u novu biljku. Da bi obezbedilo da se to i desi, drveće nudi svoj krajnji, najlepši proizvod, kada je najslađi i najukusniji, kako bi zauzvrat semenka bila ponovo zasađena. Da bi obezbedilo da semenka ne bude izvađena iz ploda suviše rano, drvo se pobrine da meso koje je okružuje – voćni plod – bude neukusno, skrobno, gorko ili čak i toksično sve dok semenka unutar njega ne sazri. Kako semenka – embrion – sazreva, karakteristike ploda – materice – se menjaju. Voćni plod od tvrdog postaje mek i počne da otpušta sladak miris, privlačeći tako frugivore (životinjske vrste koje se hrane voćem i mladim zelenišem) da uživaju u njegovoj slatkoći i tako oslobode semenku koja je spremna da klija i izraste u novu biljku.

Hranljivost

Drvo hrani cvetove, koji treba da se pretvore u plodove, tako što vuče neorganske materije, odnosno minerale, i vodu iz zemlje. Ovi hranljivi sastojci putuju kroz korenje, stablo i grane drveta sve do cvetova. Dok sunce spušta svoje poljupce na cvetove, oni počinju da se pretvaraju u voćno meso koje okružuje embrion. Meso nastavlja da se menja tokom vremena, minerali se pretvaraju u organske materije, stvaraju se vitamini, složeni ugljeni hidrati se rastavljaju na jednostavne, proteini na amino-kiseline, a masti na masne kiseline. I tako se voćka pretvara u hranljivu i ukusnu hranu.

Izgled

Generalno, zrelo voće je blago meko na dodir i otpušta prijatan miris.

Oprez

Postoji razlika između zrelog i prezrelog voća. Dok je zrelo voće savršeno za konzumaciju, kada prođe fazu zrelosti, šećeri se pretvaraju u sirće ili čak alkohol i tako ono postaje toksično. Lako je prepoznati prezrelo voće: premekano je i otpušta neprijatan miris.

Iznenađujuće

Međutim, neko voće je zrelo onda kada se obično smatra prezrelim. Na primer, zmajsko voće, čempedak, hlebno voće, džekfrut, marang i plantein savršeno su zreli tek kada im kora izgleda smežurana i nešto tamnija, u slučaju zmajskog voća, tako meka da se ugiba pri dodiru, u slučaju voća iz porodice Artokaprus, i skoro sasvim crna u slučaju planteina.

Sazrevanje nakon branja

Danas se voće često bere prerano iz komercijalnih razloga. Tako voće ne dobije priliku da sazri na drvetu, pa zbog toga nije onoliko hranljivo koliko bi bilo kada bi imalo priliku da sazri na drvetu. Međutim, ovaj problem nije iste veličine kod svih vrsta voća. Postoje određene vrste voća koje mogu da sazru nakon branja i takvo voće se zove klimakterično voće. S druge strane postoje vrste voća koje ne mogu da sazru nakon branja i one spadaju u grupu neklimakteričnog voća. Naravno, sve voće je boljeg kvaliteta kada sazri na drvetu, ali klimakterično voće barem nastavlja da ispušta gas etilen koji doprinosi njegovom sazrevanju. Sve što je potrebno jeste da se nepotpuno sazrelo klimakterično voće ostavi na sobnoj temperaturi i sačeka nekoliko dana. Drugačija je priča sa neklimakteričnim voćem. Ako se neklimakterično voće ubere suviše rano, ono neće dozreti. Može malo da omekša, ali neće biti zrelije nego što je bilo u trenutku branja. Stoga je korisno znati koje voće je klimakterično, a koje je neklimakterično. Sledi lista klimakteričnog i neklimakteričnog voća koje je opisano u ovoj knjizi.

Klimakterične vrste voća: Zmajsko voće, Guava, Kakao, Mango, Mangostin, Voće strasti, Granadila, Sapodila, Voće kikiriki puter, Papaja, Mamej sapote, Voće jaje, Lukuma, Crni sapote, Čerimoja, Šećerna jabuka, Kastard jabuka, Atemoja, Rolinija, Saursop, Zvezdana jabuka, Banane, Marang, Čempedak, Džekfrut, Hlebno voće, Avokado, Durian

Neklimakterične vrste voća: Zmijsko voće, Jabutikaba, Rambutan, Liči, Longan, Tamarind, Sladoled mahuna, Zvezdasto voće, Beli sapote, Asai, Kokos

Rečnik

Perikarp – deo voća formiran od zida zrelog jajnika – semeni omotač.
Egzokarp – spoljašnji sloj perikarpa voća.
Mezokarp – srednji sloj perikarpa voća, između egzokarpa i endokarpa.
Endokarp – unutrašnji sloj perikarpa, koji obmotava semenku voća; može biti opneni, kao kod jabuke, ili drvenast, kao kod breskve ili trešnje.
Koštunica – tvrda koštica u kojoj se nalazi seme, a koja se nalazi kod mesnatog voća, kao što su na primer breskva, šljiva, ili trešnja.

Autor

Marina Grubić

Po profesiji profesor engleskog jezika, Marina Grubić je blogerka, voditeljka Jutjub kanala, prevodilac, učitelj joge, stručnjak za sirovu \ kuhinju, učiteljica crtanja i glumica u putujućem pozorištu za decu. Ona voli da putuje, vozi rolere, istražuje svet i otkriva tropsko voće.

Marina nudi savete o ishrani, vežbanju i životnom stilu, uz sirove v recepte, na svom sajtu www.biljnaishrana.com.

Takođe, možete pratiti Marinin putopisni blog na marinagrubic.blogspot.com.

Napravi novu temu u “Literatura”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">