Reklama

Produžetak generalnog sistema preferencijala

Američki Senat i Kongres su, u okviru produžetka Generalnog sistema preferencijala (GSP – Generalized System of Preferences), potvrdili i Srbiju na listi zemalja kojima je dozvoljen preferencijalni režim izvoza u SAD. Time se kompanijama iz Srbije omogućava bescarinski izvoz preko četri hiljade proizvoda u SAD do 31. jula 2013. Takođe, Kongres je potvrdio da će svim uvoznicima robe iz zemalja sa liste GSP biti isplaćena potraživanja za carine retroaktivno i za celu 2011.godinu.

„Ovo je dobra vest koja će, s jedne strane, dodatno ohrabriti američke uvoznike naše robe, a s druge strane, naše izvoznike da agresivnije ‘napadnu’ ovo bogato tržište. Ovim se formalno zatvara krug tržišta koja zajedno broje oko milijardu stanovnika, na koja se srpski proizvodi izvoze bez ili sa minimalnim carinama, pa je ovo dobra vest i za zainteresovane investitore. Prosto rečeno, ulagači koji dođu ovde da proizvode za izvoz mogu da računaju na značajne uštede u plasmanu tih proizvoda, a samim tim i na njihovu veću konkurentnost na željenim tržištima.“, rekao je direktor SIEPA-e, g-din Božidar Laganin, povodom ove vesti. „Kompanije iz Srbije i njihovi uvoznici u SAD nisu koristili ove olakšice u dovoljnoj meri i ovo može da nam bude dobro podsećanje da to treba da iskoriste. Mi ćemo svakako gledati da u narednim godinama povećamo prisutnost domaćih kompanija na teritoriji SAD, što kroz sajamske nastupe, što kroz direktne ‘b2b’ kontakte“, dodao je Laganin.

GSP je sredstvo trgovinske politike, koje predviđa da putem primene carinskih povlastica razvijene zemlje – davaoci preferencijala podstiču izvoz, industrijalizaciju i povećanje stope ekonomskog rasta zemalja u razvoju – korisnika preferencijala. Preferencijalna trgovina podrazumeva da se u SAD mogu uvoziti proizvodi iz više od 140 zemalja, uključujući i R. Srbiju, bez carina ili sa minimalnom carinom.

Bescarinski izvoz (ukupno 4.650 proizvoda) odnosi se na najveći broj industrijskih i poljoprivrednih proizvoda, sa izuetkom većine tekstilnih proizvoda, odeće i obuće, satova, ručnog putnog pribora, radnih rukavica, kožne odeće, čelika i proizvoda, stakla i proizvoda i proizvoda elektronike. Roba treba da zadovolji i kriterijum porekla, tj. mora da bude proizvedena u Srbiji sa najmanje 35% vrednosti i da bude direktno isporučena iz Srbije.

Opšti sistem preferencijala

Spoljnotrgovinska razmena sa Sjedinjenim Američkim Državama velikim delom se odvija na osnovu Opšteg sistema preferencijala (OSP), koji je odobren Srbiji 1. jula 2005. godine.

21. oktobra predsednik SAD-a Barak Obama potpisao je trgovinske ugovore, i time potvrdio odluke Senata i Kongresa, čime se vraća OSP status svim zemljama koje su posedovali ovu trgovinsku povlasticu. Ovim se kompanijama iz Srbije produžuje bescarinski uvoz na preko četri hiljada artikala u SAD do 31. jula 2013. Kongres je potvrdio da će svim kompanijama koje uvoze robu iz zemalja na listi GSP preferencijala biti retroaktivno isplaćena potraživanja za carine za celu 2011. godinu.

OSP je program odobravanja trgovinskih povlastica koje SAD dodeljuju svojim trgovinskim partnerima u cilju podrške njihovom ekonomskom razvoju, a trenutno ga koristi više od 140 zemalja. Među tim zemljama je i Srbija kojoj je omogućen bescarinski pristup na 1,3 triliona dolara vrednom tržištu SAD. Program OSP obezbeđuje preferencijalni bescarinski tretman za više od 4.650 proizvoda, uključujući većinu finalnih proizoda i poluproizvoda, kao i pojedine poljoprivredne proizvode i sirovine. Određeni osetljivi proizvodi, kao što su većinom tekstilni i proizvodi od kože i obuća, nisu uključeni u OSP bescarinski tretman. Roba treba da zadovolji i kriterijum porekla, tj. mora da bude proizvedena u Srbiji sa najmanje 35% vrednosti i da bude direktno isporučena iz Srbije. Pored toga, na otpremnim dokumentima uz robu treba da stoji oznaka «A», koja znači da i roba i zemlja njenog porekla imaju preferencijalni status.

Lista proizvoda uključenih u OSP program se analizira i menja dva puta godišnje uz učešće američkih proizvođača. Kompletna lista proizvoda uključenih u OSP program može se naći na web stranici Harmonizovane carinske liste SAD (Harmonized Tariff Schedule of the United States – HTSUS) http://www.usitc.gov/tata/hts/. Takođe postoji i verzija za pretraživanje ove liste koju možete naći ovde.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">