Četvrti Međunarodni sajam voćarstva, povrtarstva i vinogradarstva Agro Belgrade 2023, biće održan od 26. do 28. januara na Beogradskom sajmu. Kao i prethodnih godina, i ove će se realizovati kao sajamsko-konferencijski događaj, u čijem je fokusu razmena znanja, iskustava i poslovnih prilika u ovim trima oblastima poljoprivrede.

Na sajmu će učešće uzeti više od 500 izlagača iz regiona i sveta, a sam izložbeni prostor zauzeće 30.000m2. Među glavnim izlagačima biće proizvođači svežeg, smrznutog i prerađenog voća, povrća i grožđa, potom poljoprivredna mehanizacija popularnih brendova, sistemi za navodnjavanje, sistemi protivgradne zaštite, rasadnici, semenske i hemijske kuće, kao i kompanije iz drugih segmenata neophodnih za uspešno bavljenje ovim granama poljoprivrede.

Konferencijski deo obuhvatiće aktuelne teme iz oblasti voćarstva, povrtarstva i vinogradarstva, o kojima će govoriti eminentni stručnjaci i predstavnici institucija, organizacija i kompanija. Posebna pažnja biće posvećena tržištu voća i povrća, a u okviru ovog panela govoriće predstavnici velikih evropskih i domaćih lanaca, kupaca i distributera. Jedna od glavnih tema biće klimatske promene i njihov uticaj na promene u proizvodnji voća i povrća.

Očekuje se da će ove godine sajam posetiti više od 40.000 ljudi.

Agro Belgrade 2023 podržan je od strane Projekta velika mala privreda koji finansira USAID, a realizuje ACDI/VOCA, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, Grad Beograd-Sekretarijat za poljoprivredu i NALED, dok je zemlja partner Kraljevina Holandija.

Vidimo se na sajmu!

Agro Belgrade je vodeći međunarodni sajamsko – konferencijski događaj za voćarstvo, povrtarstvo i vinogradarstvo u Srbiji i regionu.

Ovo je mesto gde se stvaraju poslovne konekcije, uči o savremenim tehnologijma i diskutuje o trenutnim i budućim trendovima na globalnom tržištu!

Srpskim i regionalnim kompanijama Agro Belgrade nudi svojevrsne mogućnosti za poslovno umrežavanje sa renomiranim svetskim partnerima i kupcima. U isto vreme, ovo je mesto gde kupci i trgovci voćem, povrćem, grožđem i vinom, mogu da uspostave kontakte sa proizvođačima iz našeg regiona koji se intenzivno razvija.

Agro Belgrade je prepoznat kao perspektivna sajamska manifestacija od strane Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Sekretarijata za privredu Grada Beograda i USAID-a. Zahvaljujemo se našim partnerima na podršci da se Agro Belgrade pozicionira kao mesto gde naši proizvođači i međunarodni partneri mogu saznati sve o voćarstvu, povrtarstvu i vinogradarstvu u ovom delu Evrope!

Voćarstvo u Srbiji

Srbija je svetski poznata voćarska zemlja! Na globalnom nivou, Srbija je prepoznata kao jedan od najvećih proizvođača i izvoznika maline (čuvena Ariljska), višnje (čuvena Oblačinska) i šljive. U Srbiji se intenzivno razvija i proizvodnja jagode, jabuke i borovnice, pa tako širom zemlje sve češće vidimo moderne, intezivne voćnjake i centre za pakovanje i preradu.

Veoma je važno istaći visok kvalitet voća, ali i prerađevina od voća proizvedenog u Srbiji. Idealna klima sa puno sunčanih dana pruža uslove za pravovremeno sazrevanje sa minimalnom upotrebom agrotehničkih mera. Može se stoga reći da je kvalitet glavni razlog što su srpski proizvodi od voća toliko cenjeni na svetskom tržištu!

U 2020. godini izvoz srpskog voća je dostigao 645 miliona evra, a u poslednjih 10 godina izvoz raste po stopi od 7% na godišnjem nivou (CAGR%). Sa gotovo 32% učešća u ukupnom svetskom izvozu smrznutih malina, kupina i ostalog bobičastog voća, Srbija je uz Poljsku i Čile među prva tri najveća snabdevača svetskog tržišta „crvenim zlatom“. U 2020. godini Srbija je izvezla smrznuto i sveže bobičasto voće u vrednosti od 364 miliona evra, pri čemu prednjači smrznuta malina, sa oko 300 miliona evra izvoza.

Izvoz jabuke prednjači u svežem segmentu sa ukupno 110,5 miliona evra izvoza u 2020, gde pored tradicionalno najvećeg tržišta Ruske Federacije, srpska jabuka sve češće nalazi put do potrošača u zemljama Persijskog zaliva, Velikoj Britaniji, Rumuniji i na drugim tržištima. Međutim, sve je značajniji i izvoz svežeg bobičastog voća koji u 2020. dostiže 37,4 miliona evra. Poslednjih godina značajno raste izvoz svežih borovnica (u 2020. g. 16,8 miliona evra) i svežih jagoda (u 2020. g. 15 miliona evra).

Sa izvozom od 51,4 miliona evra, izvoz koštičavog voća (šljive, višnje, trešnje, breskve i kajsije) predstavlja još jednu veliku mogućnost srpskog voćarstva. Ovako uspešan izvoz voća iz Srbije prate izrazito velika ulaganja u opremu, infrastrukturu, tehnologiju i standarde, gde proizvođači, pored klasičnih izvora finansiranja, uspešno koriste državne i evropske podsticaje radi unapređenja proizvodnje.

Povrtarstvo u Srbiji

Idealna klima Srbije pogoduje proizvodnji raznovrsnog povrća, što je čini glavnim izvoznikom i dobavljačem povrća na području Jugoistočne Evrope. Proizvodnja povrća u Srbiji se poslednjih godina značajno unapređuje, naročito širenjem savremenih sistema uzgoja u plastenicima i staklenicima, kojih trenutno ima blizu 2.500 hektara. Time ovi proizvođači postaju sve značajniji dobavljači na zahtevnim evropskim i svetskim tržištima. Najznačajnije vrste povrća koje se proizvode u Srbiji su paprika, kupus i paradajz, a sve su zastupljeniji i proizvodnja kornišona i krompir. Proizvodnja paprike je takođe orijentisana ka proizvodnji pasterizovane paprike u različitim oblicima: seckana, kuvana i pečena, a koristi se i za proizvodnju aromatičnih začina i pripremu tradicionalnog namaza od paprike – ajvara.

Pored paprike, proizvodnja kupusa je druga po značaju u Srbiji. Srpski ,,kiseli kupus“ (čuveni Futoški) se smatra delikatesom, a domaća potrošnja kiselog kupusa tokom zime je ogromna! Poslednjih godina je u porastu i proizvodnja zelenog graška, kao i kukuruza šećerca, zbog povećane potrošnje smrznutog povrća za ,,brza jela“ širom sveta (izvor: Razvojna agencija Srbije).

Vinogradarstvo u Srbiji

Tradicija vinarastva u Srbiji je vekovna! Srbija je prirodno-istorijska regija sa idealnim uslovima za vinogradarstvo, a samim tim i za vinarstvo. Nakon više decenija stagnacije i nedovoljnog rada na kvalitetu vina, vinski sektor u Srbiji poslednjih 20 godina doživljava procvat uz otvaranje mnoštva malih vinarija, koje su uspešno i zasluženo vratile Srbiju na svetsku vinsku kartu.

Unikatno srpsko!

Sa rapidnim razvojem vinarstva u Srbiji, pokreće se i revitalizacija starih, i skoro zaboravljenih sorti vina. Prokupac, jedna od najstarijih crnih sorti vinove loze ponovo daje elegantna, velika vina koja se piju širom Srbije i regiona. Tamjanika je bela sorta koja takođe gospodari tržištem, a sve više se radi i na Grašcu i Smederevki. Pored toga, na tržištu se mogu naći i novostvorene sorte poput Morave i Probusa, kao i retke stare sorte poput (S)kadarke, Bagrine, Jagode i drugih.

Upravo ove sorte predstavljaju glavni adut Srbije na izvoznim tržištima!

Budite deo sajma i konferencije Agro Belgrade 2023!

Ukoliko ste kupac, to možete učiniti putem kontakt forme OVDE, možete nam pisati na office@agrobelgrade.com ili pozvati na broj +381 69 500 3322.

Za ostale posetioce karte će biti u prodaji u vreme održavanja sajma 26, 27, i 28. januara, na blagajni Beogradskog sajma, po ceni od 500rsd. Karte se mogu kupiti i na svim prodajnim mestima tickets.rs, kao i na njihovom sajtu.

Predstavnici medija koji žele da posete sajam, mogu nas kontaktirati na pr@agrobelgrade.com.

Radno vreme Sajma je od 10-17h.

Dobro došli!

Agenda