Reklama

I ove godine srpska preduzeća će predstaviti svoje proizvode na Bio fahu, najvećem svetskom sajmu organskih proizvoda od 15. do 18. februara u Nirnbergu. Nastup domaćih preduzeća organizuje Nacionalno udruženje za organsku proizvodnju Serbia Organica, uz podršku SIEPA-e i USAID Agrobiznis projekta, koji već par godina unazad podržavaju nastup na ovome Sajmu.

Srpski štand biće smešten smešten u hali 5, na prostoru od oko 75 m2, a na njemu će se pored preduzeća koje se bave proizvodnjom i izvozom srpskog voća, povrća i lekovitog bilja, predstaviti i gotovi proizvodi – organski džemovi, slatka, sokovi od najrazličitijeg šumskog voća i drugih šumskih plodova kao i ajvari – pod već prepoznatljivim organskim brendom ,, Terra organica“, preduzeća Foodlend iz Beograda. Po prvi put, na srpskom štandu će se predstaviti i sertifikovano organsko đubrivo pod nazivom Ecosoil, istoimenog proizvođača iz Niša.

Svoje mesto u okviru nacionalnog štanda, naći će i preduzeća koja su nastupila na prethodnom Bio fahu: Lion Foods i Herba iz Beograda. Preduzeće Lion Foods već dugi niz godina uspešno plasira na strana tržišta širok asortiman svežeg i zamrznutog voća, a od skoro i povrća, a Herba je naš vodeći proizvođač i izvoznik najraznovrsnijeg lekovitog i začinskog bilja kao i etarskog ulja kleke.

Po prvi put će na Bio fahu nastupiti i grupa od deset primarnih poljoprivrednih proizvođača iz područja opštine Novi Sad. Proizvođači će ovom prilikom imati priliku da se upoznaju sa mogućnostima i potrebama inostranog tržišta što će im pomoći da svoju proizvodnju usmere ka potrebama stranih tržišta Oni će na Bio fahu nastupiti zahvaljujući Upravi za privredu Novog Sada koja je organsku proizvodnju prepoznala i podržala tokom 2011. godine na više polja. Naime, Gradska uprava je obezbedivši proizvođačima kontinuiranu edukaciju, sertifikaciju i učestvovanje na najvećem svetskom organskom Sajmu – Biofau, pokazala kako se organska proizvodnja može podržati sa lokalnog nivoa.

Srbija, koja se već dokazala kao dobavljač izuzetno kvalitetnih konvencionalnih malina, šljiva i višanja, ima šta da ponudi i u sektoru organskih proizvoda. Potražanja za ovim proizvodima sa uvećanom vrednošću je u konstantnom porastu i tržište ovih proizvoda se iz godine u godinu proširuje, kao i potrebe za većom količinom sirovina.

Specijalizovani sajam Biofach + Vivaness (Bifach+Vivaness), je idealna prilika da se na jednom prostoru susretnu proizvođači, prerađivači, distributeri i potrošači. Najveći svetski sajam organskih proizvoda Biofah se tradicionalno održava u Nirmbergu već 22 godine. Prošli sajam je na prostoru od skoro 90.000 m2, okupio blizu 2.500 izlagača i 43.000 posetilaca iz preko 90 zemalja sveta.

Tema narednog sajam će biti održivost. Razmatraće se šta je to istinski održiva industrija hrane i kako organska industrija definiše jednu od svojih ključnih tema – održivost. Patron globalnog Biofah sajma je IFOAM (Međunarodna federacija pokreta za organsku proizvodnju) i nemačka nacionalna organizacija koja pruža podršku Biofahu (BÖLW – asocijacija organskih proizvođača) staviće akcenat u 2012. godini na pitanja ekološke, socijalne i ekonomske održivosti u industriji.
Serbia Organica se bori da organski sektor postane konkurentna grana domaće privrede. Do sada smo učestvovali u brojnim projektima podrške organskoj proizvodnji, edukaciji i lobiranju pri međunarodnim i domaćim institucijama za razvoj organske proizvodnje. Šansa i potencijal postoje, a Serbia Organica i njeni članovi će se potruditi da to iskoriste i predstave Srbiju u najboljem mogućem svetlu.

Izvor: http://www.biofach.de/en/