Reklama

Sajamska manifestacija „Eko ekspo 2012 – prvi balkanski samit ekologije“ biće održan 1. i 2. marta u „Belekspo centru“ u Novom Beogradu, najavljeno je na konferenciji za novinare u Privrednoj komori Srbije

U okviru medjunarodnog sajma ekologije koji će otvoriti ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja dr Oliver Dulić, biće predstavljeni berza regionalnih projekata, mogućnost zajedničke realizacije regionalnih projekata i najznačajniji regionalni projekti u oblasti zaštite životne sredine.

Državni sekretar u Ministarstvu životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Ivica Radović naglasio je da to ministarstvo ulaže izuzetan napor u rešavanju izazova i problema s kojima se Republika Srbija sreće u oblasti zaštite životne sredine i da je politika zaštite u toj oblasti zasnovana na tri stuba – evropskom zakonodavstvu, implementaciji tog zakonodavstva u Republici Srbiji i javnosti, medijima, razvoju svesti i edukaciji.

Ekološke integracije Zapadnog Balkana u Evropu predstavljaju veliku razvojnu šansu za budućnost regiona u oblasti zelene ekonomije i zelenih radnih mesta. Upravljanje otpadom, reciklažna industrija, obnovljivi izvori energije, efikasnost, održiva proizvodnja i potoršnja, štedljivost prema prirodnim resursima, predstavljaju preduslov održivog rasta u regionu i kvaliteta života gradjana, rekao je savetnik predsednika PKS Siniša Mitrović, dodajući da je PKS sa zadovoljstvom prihvatila da bude pokrovitelj ovog sajma.

Prema njegovim rečima, povezivanje kompanija u regionu, doprineće unapredjenju nivoa razmene dobrih sadržaja održivog razvoja. Osim toga, sajam će doprineti unapredjenju svesti o važnosti očuvanja životnog prostora, posebno u kontekstu klimatskih promena koje predstoje.

Za najuspešnije regionalne projekte u oblasti zaštite životne sredine kompanijama će biti uručene nagrade. Nagradjeni su „Farmakom“, za projekat rudnika za odlaganje azbesta, „Jugoimpeks“, za prvu fabriku elektronskog otpada u bivšoj Jugoslaviji, „B recycling“, za prvi regionalni centar za skladištenje baterija i „Božić i sinovi“, za podizanje prvog reciklažnog centra za sijalice, naveo je predstavnik organizatora, „Zelene Eko planete“ Ilija Đordjević.

Na samitu ekologije učestvovaće većina privrednih komora bivših jugoslovenskih republika, koje će organizovati nastup svojih članova na zajedničkom izložbenom prostoru. Očekuje se učešće više od 100 preduzeća iz regiona, koji predstavlja tržište od 25 miliona stanovnika.

Preduzeća imaju mogućnost da učestvuju kao izlagači, odnosno slušaoci i učesnici foruma menadžera i ostalim pratećim stručnim aktivnostima. Imaće mogućnost organizacije B2B sastanaka sa preduzećima, direktnih razgovora sa predstavnicima Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja, Ministarstva za infrastrukturu i energetiku, Sekretarijata za zaštitu životne sredine i Sekretarijata za komunalne i stambene poslove grada Beograda, Stalne konferencije opština i gradova sa oko 50 lokalnih samouprava, Privredne komore Srbije i ostalih suorganizatora Eko ekspo 2012, naveo je predstavnik organizatora, projekt menadžer Saša Mihajlović.

Sajam su organizovali „Zelena eko planeta“, pokrovitelji su Sekretarijat za zaštitu životne sredine Grada Beograda i resorno ministarstvo, a suorganizatori Privredna komora Srbije, Grad Beograd, Stalna konferencija gradova i opština.