Izvor: (Biznis)

Drugi međunarodni sajam zdrave hrane „Biobalkan ekspo“ održaće se u Beogradu od 21. do 24. septembra, uz učešće 70 izlagača iz zemlje i sveta, saopštio je danas Fond Organska Srbija, organizator skupa. Predsednik tog Fonda Branko Čičić kazao je na konferenciji za novinare da će na sajmu učestvovati 63 domaća proizvođača i sedam proizvođača zdrave hrane iz Holandije, Nemačke, Hrvatske, Crne Gore, Alžira i Indije. Cilj manifestacije je direktno povezivanje primarnih proizvođača, prerađivača i trgovinskih lanaca, kazao je on.

Čičić je istakao da je želja Fonda da se Beograd utvrdi kao centar regionalnog tržišta organskom hranom, a Srbija kao lider u njenoj proizvodnji u jugoistočnoj Evropi. Prema njegovim rečima, u petak, 23. septembra, održaće se i savetovanje organske poljoprivrede o biodiverzitetu, genetskim resursima i organskoj poljoprivredi. Sekretar Udruženja Privredne komore Beograda Miodrag Veseli rekao je da je organska poljoprivreda isplativa na malim površinama od tri do četiri hektara, kakve su u Srbiji najčešće, a pogodna je i za brdsko-planinske predele. Prema njegovim rečima, organska proizvodnja je adut poljoprivrede Srbije u međunarodnoj razmeni. On je podsetio da je do 2014. godine akcionim planom predviđeno da se površine pod organskim usevima u Srbiji povećaju na 50.000 hektara.

Prema procenama, u Srbiji se pod organskom proizvodnjom nalazi 0,4 odsto ukupnih poljoprivrednih površina, sa nešto više od 80 sertifikovanih proizvođača i blizu 120 u procesu organske kontrole. Sa čistim zemljištem i površinama pogodnim za sve tipove poljoprivredne proizvodnje – ratarsku, povrtarsku i voćarsku, te gajenje i ubiranje lekovitog bilja, šumskih plodova, stočarstvo i pčelarstvo, Srbija ima potencijal da postane jedan od najznačajnijih evropskih proizvođača zdrave hrane, navode stručnjaci.
U međunarodnim razmerama, sa prodajom od 54,9 milijardi dolara u 2009. i stopom rasta od pet odsto godišnje, organska proizvodnja je jedan od najzdravijih sektora svetske ekonomije. Danas je organska proizvodnja zastupljena u više od 160 zemalja sveta, a pod organskim kulturama nalazi se 37,2 miliona hektara poljoprivrednog zemljišta.