Reklama

Izvor: http://www.agrobiznis.net/

U Beogradu će od 23-25 septembra 2010 premijerno biti održan međunarodni specijalizovani sajam fine hrane – CULINARIA. Ovaj sajam je orijentisan prvenstveno ka profesionalnim kupcima i predstavlja prvi sajam fine hrane i pića u jugoistočnoj Evropi.

CULINARIA će po prvi put na jednom mestu spojiti proizvođače sa vodećim profesionalnim kupcima iz regiona i Evrope, koji snabdevaju velike trgovinske lance, specijalizovane radnje delikatesne hrane, hotele, restorane, institucije i ketering kompanije.

Unapređenjem proizvodnje i marketinga, zemlje jugoistočne Evrope su prerasle svoja tradicionalna tržišta dijaspore i izrasle u ozbiljne igrače na međunarodnom tržištu hrane.

U 2009. godini, zemlje regiona su izvezle hranu i poljoprivredne proizvode u vrednosti preko četiri milijarde dolara.

Fina hrana i piće iz jugoistočne Evrope su postali svetski poznati po izuzetnom ukusu i prvoklasnom kvalitetu. Zahvaljujući intenzivnoj potražnji, pojedini lokalni proizvođači su od svojih brendova načinili globalna imena. Tartufi i šumske pečurke iz jugoistočne Evrope danas su na jelovniku najboljih njujorških restorana, maline su poslastica u tokijskim dizajn hotelima, a sirevi, pršut, vina i voda postali su deo standardne ponude u delikatesnim prodavnicama Londona, Rima, Berlina, Moskve i Singapura.

Na sajmu CULINARIA biće, između ostalog, predstavljeni: džemovi, slatka, voćni sokovi, šumske pečurke i tartufi, šunke i pršute, gurmanski sirevi, med iz ekološki očuvanih sredina, najčistija izvorska voda, vina i rakije, biljni čajevi i sve vrste organske hrane.

Proizvodi na sajmu fine hrane CULINARIA predstaviće strast i posvećenost umešnih domaćina da proizvedu hranu o kojoj se priča, koja se sanja i u kojoj se uživa svim čulima.

CULINARIA će biti održana u BelExpo Centru u Beogradu, uz podršku USAID Agrobiznis projekta, GTZ-a i Ministarstva poljoprivrede Republike Srbije.

USAID u Srbiji pomaže već sedam godina srpskim kompanijama da povećaju svoj izvoz. Prko 200 firmi je do sada uspostavilo nove kontakte sa kupcima putem međunarodnih sajmova u Nemačkoj, Francuskoj, Italiji, Velikoj Britaniji, Rusiji, Japanu, Dubaiu i posebno u SAD-u.

Ipak, samo je ograničen broj kompanija iz različitih sektora mogao svake godine da iskoristi ovu mogućnost. Zbog toga je CULINARIA osmišljena tako da dovede kupce u Srbiju i omogući mnogo većem broju malih i srednjih agrobiznisa da povećaju svoju prodaju u zemlji i inostranstvu.

Beograd nije samo logisticčki centar jugoistočne Evrope, on sve više postaje i ekonomski centar, zbog čega CULINARIA i nije samo srpski sajam. To je međunarodni sajam koji nudi kompanijama iz čitavog regiona mogućnost da sretnu nove kupce, steknu nova saznanja od stručnjaka za različita tržišta i da razmene iskustva.

Za dodatne informacije i prijave posetite internet sajt www.culinaria.rs