Skupština članova Nacionalnog udruženja “Serbia Organica”

Poštovani,

pozivamo Vas na Skupštinu članova Nacionalnog udruženja za razvoj organske proizvodnje “Serbia Organica”.

Skupština će biti održana 8. oktobra 2012. u 11 časova u velikoj sali Privredne komore Srbije, Resavska 13-15.

Organska proizvodnja treba da postane konkurentna grana poljoprivrede na domaćem i na inostranom tržištu, zbog čega se aktivno radi na poboljšanju ambijenta za dalji razvoj organske poljoprivrede u Srbiji.

U prethodnom periodu, u Srbiji je realizovan veliki broj projekata iz organskog sektora, promovisani organski proizvođači i njihovi proizvodi širom naše zemlje, puno toga je započeto, a u povoju su nove ideje za unapređenje i razvoj organske poljoprivrede u zemlji.

Usvojen je novi Zakon o organskoj proizvodnji, pravilnik, Nacionalni akcioni plan za tu oblast, povećana su podsticajna sredstva za organsku proizvodnju, edukovani savetodavci iz 35 savetodavnih i stručnih službi Srbije, završena obuku profesora srednjih poljoprivrednih škola, predstavljen veliki broj organskih proizvoda i proizvođača na međunarodnim sajmovima Biofachu i Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, promovisana organska proizvodnja na mnogim manifestacijama, započet projekat Pijaca organske hrane.

Nacionalno udruženja za razvoj organske proizvodnje „Serbia Organica“ je krovno udruženje čiji je cilj da koordiniše celokupni organski sektor u Srbiji, zahvaljujući podršci od strane Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kao i donatora, GIZ-a, SIEPA-e, Gradske uprave Grada Beograda i drugih institucija i organizacija.

Na Skupštini će o mogućnostima bržeg razvoja organske proizvodnje u Srbiji govoriti:

Željko Brozović, sekretar Udruženja za poljoprivredu Privredne komore Srbije
Nada Mišković, predsednica Upravnog odbora Nacionalnog udruženja za razvoj organske proizvodnje “Serbia Organica”
dr Dejan Krnjajić, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede
Jelena Milić, savetnica za organsku poljoprivredu u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Skupština članova Nacionalnog udruženja „Serbia Organica“

Beograd, 8.10.2012. godine Privredna komora Srbije, Velika sala, 11 časova

10:30-11:00 Registracija članova

11:00
Uvodna obraćanja:
G-din Željko Brozović, sekretar Udruženja za poljoprivredu PKS G-đa Nada Mišković, predsednica UO dr Dejan Krnjajić Državni sekretar MPŠV
G-đa Jelena Milić, savetnica za organsku poljoprivredu MPŠV, Aktuelna dešavanja i planovi MPŠV u sektoru organske proizvodnje

12:00
Skupština
• Izbor predsedavajućeg Skupštine

Predlog dnevnog reda šeste sednice Skupštine članova:

  1. Usvajanje izveštaja o radu između 2 Skupštine, diskusija, usvajanje;
  2. Plan rada u narednom periodu do sledeće Skupštine, diskusija, usvajanje;
  3. Izmene Statuta, diskusija, usvajanje;
  4. Predlozi za izbor člana upravnog odbora, diskusija, usvajanje;
  5. Predstavljanje „Knjige evidencije organske proizvodnje“, autori dipl.ing. Vladan Ugrenović, dr. Vladimir Filipović, dipl.ing.-master Ivana Simić;

14:30
Posluženje

15:00
Uručenje knjiga i trening-konsultacije korisnika o vođenju knjige, autori

Na poklon „Knjiga evidencije organske poljoprivredne proizvodnje“

Savremena poljoprivredna proizvodnja zahteva sistem kontrolisane proizvodnje. Ovakav pristup podrazumeva kontinuiranu kontrolu i praćenje svih tačaka u prozvodnom procesu. Jedan od koraka ka tom cilju je vođenje evidencije tokom proizvodnog procesa. Iz tih razloga je Nacionalna Asocijacija ”Serbia Organica”, uz podršku GIZ/ACCESS programa, izdala publikaciju „Knjiga evidencije organske poljoprivredne proizvodnje“. Ideja autora bila je da proizvođačima na jednostavan i prihvatljiv način učine dostupnom Knjigu evidencije organskeproizvodnje. Njenim korišćenjem omogući će se jasnije sagledavanje ostvarene proizvodnje. Ova publikacija je namenjena organskimproizvođačima, kako profesionalcima tako i hobistima, a može koristiti kontrolorima, istraživačima i svim ostalim zainteresovanim za ovaj vid proizvodnje.

„Knjiga evidencije organske proizvodnje“ se sastoji iz dve osnovne celine: Matična knjiga biljne proizvodnje i Knjiga evidencije domaćih životinja u organskom stočarstvu.

„Knjiga evidencije organske poljoprivredne proizvodnje“ biće podeljena organskim proizvođačima u ponedeljak, 8.oktobra 2012. godine u velikoj sali Privredne komore Srbije u 15 časova, nakon održane redovne Skupštine udruženja, uz trening koji će prisutnima održati autori dipl.ing. Vladan Ugrenović, dr. Vladimir Filipović i dipl.ing.-master Ivana Simić.