Izvor: PKS

Na 78 Novosadskom poljoprivrednom sajmu nastupa 1.500 izlagača iz 60 zemalja. Zemlja partner je Portugalija. Na izložbi stoke prikazuje se 5.000 grla.

Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu, 78. po redu, biće održan od 14. do 21. maja i okupiće 1.500 izlagača iz 60 zemalja sveta, najavili su organizatori. Partner te sajamske manifestacije, jednog od najznačajnijih događaja u oblasti agrobiznisa u Evropi, ove godine je Portugalija koja će na oko 700 metara kvadratnih predstaviti najznačajnije segmente svoje poljoprivredne i prehrambene proizvodnje. Član Izvršnog odbora Novosadskog sajma Bojan Gajić izjavio je na konferenciji za novinare da će ove godine na poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu biti organizovana izložba organske hrane, i to u saradnji sa Nacionalnom acocijacijom za proizvodnju organske hrane „Serbia organica“. Izložba će okupiti oko 50 izlagača, a kako je Gajić istakao, taj segment sajamskog sadržaja u narednim godinama će sigurno postati „stub oslonca sajma“.

U okviru sajma biće organizovana i izložba poljoprivredne mehanizacije na više od 35.000 metara kvadratnih otvorenog prostora i na njoj će biti zastupljene najpoznatije robne marke iz celog sveta – Austrije, Belorusije, Engleske, Francuske, Holandije, Kine, SAD, Slovenije, Turske. Od domaćih izlagača učestvovaće Industrija motora Rakovica (IMR), Industrija mašina i traktora Beograd (IMT), „Jugometal“ Svilajnac, IMT Boljevac i drugi. Gajić je kazao da će i ove godine u Novom Sadu, pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede, biti organizovana i Nacionalna izložba stoke na kojoj će biti izloženo 5.000 grla.

Posebnu ulogu i značaj ima i organizovani nastup zadruga koji se realizuje u saradnji sa zadružnim savezima Srbije, Vojvodine i regiona, rekao je Gajić, dodajući da je saradnja sajma sa svim privrednim komorama (Novog Sada, Vojvodine, Beograda, Pančeva, Srbije) takođe bila odlična, te će se i one uglavnom sve predstaviti posetiocima. Ambasador Portugalije u Beogradu Luis de Almeida Sampaio rekao je da partner Međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu po prvi put nije iz regiona, već sa drugog kraja Evrope, ali i naglasio da dve zemlje imaju dosta toga zajedničkog, između ostalog, veličinu teritorije, broj stanovnika, kao i obim poljoprivrede. Ambasador je istakao da se Portugalija odlučila da prihvati partnerstvo u organizaciji tog događaja kako bi Srbiji bila pružena prilika da se njena poljoprivreda i industrija bolje predstave na internacionalnom planu, kao i da bi joj bila pružena podrška u evropskim integracijama. De Almeida Sampaio je naglasio da će se posetiocima novosadskog sajma predstaviti najbolje portugalske kompanije u sektoru poljoprivrede i prehrambene industrije, i to sa sirevima, vinima, mesom i ribom. Portugalija će tokom sajma organizovati niz manifestacija, a kako je De Almeida Sampaio najavio, predviđen je i susret ministara poljoprivrede Srbije i Portugalije.

Generalni sponzor sajma je „Dunav osiguranje“, a partneri su „Kredi agrikol banka“ i „Vait Srbija“. Pojedinačne ulaznice za odrasle koštaju 500 dinara, za organizovane kolektivne posete po 350 dinara, a ulaznice za školske posete, penzionere i decu od sedam do 12 godina koštaju po 200 dinara.