JEDINSTVENU MANIFESTACIJU U REGIONU JUGOISTOČNE EVROPE KOJA OKUPLJA STRUČNJAKE IZ SEKTORA VODOPRIVREDE

8-10. novembar 2011.

Organizatori:

Udruženje za tehnologiju vode i sanitarno inženjerstvo
Sinđelićeva 21, 11000 Beograd, Srbija
Tel: 011 2442 228 – Fax: 011 2441 193
office@utvsi.com
www.utvsi.com

Belexpo
Vojvode Dobrnjca 40, 11000 Beograd, Srbija
Tel: 011 3391 959
Fax: 011 3284 074 / 3284103
Mob: 063 110 95 15
sanja.vuckovic@sbb.rs
www.sajamvoda.rs

Mesto održavanja:

Belexpocentar Beograd
Španskih boraca 74a,
11070 Beograd, Srbija
Tel: 011 3133 250

Sajam voda 2011, po treći put, će na jednom mestu okupiti proizvođače i distributere opreme, uređaja i hemikalija,predstavnike naučnih institucija, projektantskih firmi, vodoprivrednih preduzeća, lokalnih samouprava, javno komunalnih preduzeća, ministarstava kao i finansijske institucije koje kroz donacije i zajmove investiraju novac u vodoprivredu.

Na otvaranju Sajma voda 2010 Ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić upozorio je da je u Srbiji loša situacija u oblasti voda i da će sledeće godine akcija „Očistimo Srbiju“ biti posvećena čišćenju voda. “Loše stanje voda je posledica nedovoljnih investicija i manje brige o tom resursu, kao i neshvatanja njegovog značaja”.

Ministar Dulić je kazao da je potrebno da u narednih nekoliko godina bude urađeno najmanje 2.000 kilometara kanalizacije i oko 20 većih postrojenja za prečišćavanje voda, kao i hiljade kilometara vodovoda. Dodao je da se 80 odsto građana Srbije snabdeva vodom iz vodovoda, ali da se samo 35 odsto tih voda vraća u kanalizacioni sistem, od čega se jedva šest odsto prečišćava u skladu sa evropskim standardima.
Sajam voda stoga predstavlja idealnu platformu za pokretanje novih inicijativa, razmenu znanja, pregled inovacija, proizvoda, usluga, tehnologija i rešenja koje će dovesti do toga da se sektor vodoprivrede Srbije i regiona razvija u pravom smeru.

Polazeći od opšte prihvaćenog stava da je voda najznačajniji strateški resurs XXI veka, gazdovanje vodnim resursima i upravljanje sistemima za korišćenje i zaštitu voda dobija sve veći značaj u svetu.

Snabdevanje vodom za piće, odvođenje otpadnih voda, zaštita od poplava i erozija, navodnjavanje i odvođenje u poljoprivredi, plovidba i korišćenje vode za privredne grane u trenutno poremećenim ekološkim uslovima postaju sve ozbiljniji problem. Za rešavanje ovih problema potrebna su značajna finansijska ulaganja kako u rekonstrukciju i proširenje kapaciteta, tako i u izgradnju novih objekata.

Sajam voda 2011, po treći put, će na jednom mestu okupiti proizvođače i distributere opreme, uređaja i hemikalija, predstavnike naučnih institucija, projektantskih firmi, vodoprivrednih preduzeća, lokalnih samouprava, javno komunalnih preduzeća, ministarstava kao i finansijske institucije koje kroz donacije i zajmove investiraju novac u vodoprivredu.

Profil izlagača

• Proizvođači opreme za hidrotehničke objekte (korišćenje i upotreba voda), zaštitu od poplava i erozije;
• Proizvođači mernih instrumenata;
• Proizvođači opreme za automatizaciju i kontrolu sistema (monitoring sistema);
• Proizvođači opreme i instrumentalne tehnike za kontrolu voda i otpadnih voda;
• Projektne firme za oblast vodoprivrede: vodosnabdevanje, kanalisanje i zaštita životne sredine (zaštita voda od zagađenja), zaštita od poplava i erozija i iskorišćenje i upotreba voda (plovidba, korišćenje vodenih snaga i navodnjavanje);
• Instituti iz oblasti voda;
• Izvođači – građevinske firme koje rade na izgradnji vodoprivrednih objekata;
• Finansijske institucije koje doniraju novac u vodoprivredu

Cilj Sajma voda 2011

Cilj Sajma voda 2011 je da se zastareli vodoprivredni sistemi zemalja jugoistočne Evrope što pre revitalizuju, i da uz pomoć lokalnih i stranih investicija i zajmova što pre dođu na nivo koji propisuju strogi zahtevi EU, a koji se odnose na korišćenje voda, zaštitu voda i zaštitu od voda.

Pri koncipiranju razvoja vodoprivrede, i svih delatnosti koje se tiču voda, važno je da se obezbedi nesmetani društveni i ekonomski razvoj, a da pri tome ne dođe do ugrožavanja životne sredine. Rešavanje ovog izuzetno teškog i delikatnog zadatka, iziskuje i velika materijalna sredstva.

Sredstva za unapređenje vodoprivrede svake zemlje iz regiona obezbeđuje se iz republičkog budžeta i programa javnih investicija i on najčešće iznosi između 30% i 40% ukupnih budžetskih sredstava namenjenih infrastru kturnim objektima.

Ostatak sredstava se obezbeđuje kroz donacije ili kredite koje ulažu vlade pojedinih zemalja kao i finansijske institucije – organizacije, koje na taj način pomažu da se određeni vodoprivredni projekti realizuju.

Inostrane finansijske institucije koje su do sada investirale u vodoprivredu jugoistočne Evrope:

EAR – Evropska agencija za rekonstrukciju i razvoj
EBRD – Evropska banka za obnovu i razvoj World Bank – Svetska banka
KfW – Nemačka razvojna Banka
GTZ – Nemačka organizacija za tehničku saradnju

Investiranje predstavlja jedini način realizacije ciljeva
razvoja, odnosno način investiranja označava
vremensku sponu između sadašnjosti i budućnosti.

Sajam voda ne predstavlja samo izložbu proizvoda, opreme i tehnologije, već je i mesto gde se razmenjuju ideje, i gde se stiču nova znanja iz domena vodoprivrede.

Konferencija

Tokom sajma voda biće održan Međunarodni naučno – stručni skup o vodi. Vodeći stručnjaci iz Srbije i regiona biće u prilici da Vam predstave svoja znanja i iskustva.

Konferencija nudi

• naučno stručni program raspoređen po temama
• informacije o završenim i planiranim investicijama u regionu jugoistočne Evrope

Profil posetilaca

Veliki akcenat organizatori Sajma voda stavljaju na privlačenju kvalitetnih posetilaca. Posetioci se pozivaju kroz marketinške kampanje organizovane tokom stručnih tematskih skupova i sajmova, kao i kroz direktan mailing.

Posetioci su

Eksperti iz oblasti voda iz vladinog sektora i industrije, vladini zvaničnici, predstavnici privrednih komora, nadležni organi regionalnih komora i lokalnih samouprava, predstavnici finansijskih institucija, inženjeri, stručnjaci u građevinarstvu i bušenju bunara, predstavnici JKP vodovoda i kanalizacije, predstavnici javnih preduzeća, predstavnici domaćih i međunarodnih organizacija, kupci, predstavnici direkcija za građevinsko zemljište, predstavnici gradskih zavoda za javno zdravlje, stručnjaci iz vodoprivredne delatnosti, naučnici, direktori raznih sektora u preduzećima, predstavnici sredstava informisanja, predstavnici industrije papira i celuloze, prerade hrane, pića, farmaceutske industrije, hemijske industrije, kao i industrije tekstila.

Prijava za izlagače