Danas je u Osečini, centru proizvodnje šljive u valjevskom kraju, počeo tradicionalni Sajam šljiva koji je ove godine svečano otvorila ministarka za Investicioni plan Verica Kalanović. Peta po redu, privredno-turistička i kulturno-zabavna manifestacija ima za cilj da od šljive napravi srpski brend. Tokom trajanja Sajma predviđeni su stručni razgovori o novim sortama šljiva, rasprostranjenosti virusa šarke, podizanju novih zasada šljive, a svi posetioci moći će da probaju najkvalitetnije proizvode od ’’plavog blaga’’. Za interesantan muzički program zadužena je legendarna YU grupa (petak, 27. avgust), kao i pop zvezda Nataša Bekvalac (subota, 28. avgust).

– Svi mi koji smo ovde na Sajmu šljiva čvrsto smo odlučni da u Osečini postavimo šljivu na presto i da Osečina bude prestonica šljive u narednom periodu. Ovih pet godina iza nas, koliko se održava Sajam, govori nam da smo na dobrom putu, izjavila je Verica Kalanović.

Predsednik Opštine Osečina Nenad Stevanović ponosan je što će, i ove godine, zahvaljujući gostima iz Austrije, Rusije, Francuske, Slovenije, Hrvatske, Makedonije i Crne Gore ovaj Sajam imati međunarodni karakter.

– Želeli smo da stvorimo mesto gde mogu da se probaju proizvodi od šljiva, gde mogu da se susretnu proizvođači i kupci, gde mogu da se steknu neka nova saznanja o proizvodnji šljiva. To mesto je Osečina. Okupili smo 200 izlagača i preko 300 gostiju iz inostranstva. Sajam šljiva u Osečini je pre svega privredna, ali i turistička i kulturna manifestacija međunarodnog karaktera, rekao je Nenad Stevanović.

Za najbolje proizvođače šljiva i šljivanog kolača predviđeni su dukati, a za najbolje rakije zlatne, srebrne i bronzane medalje. Pobedničkoj domaćoj rakiji prepečenici biće dodeljena specijalna Diploma ’’Stari vitez’’, koja je ustanovljena u čast pilota Slobodana Perića, do sada redovnog učesnika i organizatora Sajma, koji je pre nekoliko meseci poginuo u saobraćajnoj nesreći.

Jedan od ciljeva Opštine Osečina, koja je pokretač i organiztor ovog velikog i već tradicionalnog skupa ljubitelja šljive, voćara, privrednika, kupaca i ostalog poslovnog sveta je da promoviše šljivu i grupu proizvoda od nje u istinski brend i doprinese unapređenju u ovoj oblasti.

U subotu , drugog dana Sajma, kao posebnu atrakciju organizatori izdvajaju defile ulicama Osečine u kome će učestvovati nekoliko stotina folklorista, glumaca, sportista u za ovu priliku posebno kreiranoj scenografiji.
U nedelju je zakazana poseta članova Asocijacije prerađivača srpske suve šljive i velikih kupaca iz Rusije, a predstava ’’Kovači’’ Narodnog pozorišta iz Beograda zatvoriće ovogodišnji Sajam šljiva.

Bogat ovogodišnji program začiniće i turistički obilasci Osečine, akcija dobrovoljnog davanja krvi, izložba pčelara, vožnja old tajmer autobusom i fijakerom.

Sajam šljiva održava se uz podršku Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, Ministarstva kulture i Ministarstva poljoprivrede.

Ovogodišnji Sajam šljiva traje do 29. avgusta.