Izvor: Tanjug

U Valjevu je otvoren osmi po redu sajam privrede Kolubarskog okruga „SPREG“. Ova tradicionalna manifestacija okupila je uspešne privrednike iz oblasti građevinarstva, metaloprerade, poljoprivrede i prehrambene industrije, drvoprerade, turizma, osiguranja, kao i proizvođače iz oblasti hortikulture. U okviru manifestacije koju organizuje agencija „GATTI“ iz Valjeva, održan je i razgovor na temu Stanje u poljoprivredi Srbije.

Najviše reči je bilo o organskoj proizvodnji hrane, merama koje Ministarstvo poljoprivrede i trgovine podstiče razvoj ovog sektora, izvoz agrarnih proizvoda i drugim aktuelnim pitanjima. Učesnici su izrazili nezadovoljstvo što se, i pored zakonskih propisa, u Srbiju uvoze modifikovani poljoprivredni proizvodi, pa čak i u prehrambenoj industriji, uključujući i uvoz mesa iz Brazila, i drugo. Miloš Milovanović, pomoćnik ministra poljoprivrede i trgovine Srbije, rekao je ovom prilikom, da je lane izvršeno u Srbiji 11.000 kontrola i tom prilikom otkriveno da se modifikovana soja gaji na stotine hektara.

Sve otkrivene površine pod takvom sojom su uništene, a sa kontrolom će biti nastavljeno i u ovoj godini. Prema pomoćniku Ministra Milovanoviću, uvoz modifikovanih poljoprivrednih proizvoda i hrane u Srbiju je zakonski zabranjen, a uvoz goveđeg mesa iz Brazila, se, za sada, obavlja divljim kanalima pa bi nadležni organi trebalo da preduzmu odgovarajuće mere za njegovo sprečavanje. Inače, u toku je regulisanje uvoza hrane iz Brazila na tržište Srbije.

Milovanović je takođe kayao da je do zabrane izvoza pšenice iz Srbije došlo da ne bi bila ugrozila prehrambena sigurnost u zemlje i da bi bilo obezbeđeno uredno snabdevanje građana hlebom po adekvatnim cenama. Dozvoljen je samo izvoz pšeničnog brašna, u trajanju od tri meseca, i to po 11.000 tona mesečno, kako bi proizvođači izmirili preuzete obaveze prema partnerima. Pomoćnik ministra je rekao je da su stimulacije i podsticaji koje daje država poljoprivredi značajni, ali da je još važnije da odgovarajućim zakonskim i institucionalnim putevima i propisima budu obezbeđeni povoljan ambijent i sigurnost za stabilnu poljoprivrednu proizvodnju u Srbiji.