• Autor
    Članci
  • Član 64

    Zanima me oprema za proizvodnju kora za pitu i gibanicu. Koji su uslovi sto se tice objekta za proizvodnju, koja je minimalna visina objekta? Unapred zahvalan.

    Član 1.230

    Postovani, kod proizvodnje kora za pitu od heljdovnog brasna koji je udio heljdovnog brasna? S obzirom na to da ne mogu da pronadjem u Pravilniku taj podatak.

    Član 31.340

    Moze li precizna receptura za  bele kore , integralne  i heljdine  kore

    Hvala

    Član 26.539

    Da li bi neko zeleo da podeli recepturu za kore za pitu

    Hvala

    Član 31.340

    Marijana  ono sto vam mogu reci nema precizne  recepture za to …. Receptura zavisi od mnogo toga i od same psenice , brasna i nekih drugih faktora koji uticu na samu recepturu .. Recepturu morate sami prilagoditi kako dobijate najbolji kvalitet i onda se samo drzite toga

    Član 26.539

    Proizvodim kore za pitu,od pre par meseci,i sad mi se javio problem u razvlacenju testa.Testo se odlicno razvuce-testo razvlacim rucno na masini na kojoj pecem-ali se pojavljuju male sitne rupice na testu pa kora ,kada se ispece, izgleda kao da je grickao neki insekt.To se javlja samo ponekad i cak i kod osnovnog testa i ne znam uzrok, mada sam puno eksperimentisala, a tih rupica ima preko cele kore i te kore nisu za prodaju.Ako je neko imao slican problem,molim za savet ,a interesuje me i kako, neko iskusniji od mene,zamesuje premes,dodaje li se brasno i so ili ne.

    Hvala

    Član 31.340

    Marijana javi se ovde https://www.facebook.com/rade04

    ili na mail maxipekinfo@gmail.com

     

    Član 34.256

    Uzmi Danubius za zames za kore i veruj mi da tu nema greske trenutno je danubius najbolje brasno na trzistu sto se tice proizvodnje kora, pije veliki procenat vode i samim tim je dobit jos veca ako imas iskusne majstore da rade kore pozdrav :-)

    Član 26.539

    Hvala Stevice,probacu da pravim kore od tog brasna .Koristila sam ga za hleb i peciva i odlicno je .Za kore koristim Backi zlatnik T-500.

     

    Član 451

    Marijana, zelim da pomognem, ali me zbunjuje nekakvo pecenje koje spominjete. Kore za pitu se mese, odstoje, razvlace se, suse i pakuju. Nikakvo pecenje ne dolazi u obzir. Da bi se dobile dobre kore za pitu bitno je pet  stvari: receptura, ispravan tehnoloski postupak, pravilno susenje, dobro brasno sa ostalim komponentama i ispravno pakovanje. Problem koji ste imali verovatno potice od vise izvora.

    Milivoje Jovic, tehnolog-konsultant; 062-8286083, 064-1941083

    Član 34.441

    Kako dobiti sto belje kore, da nemaju zutinu,od cega to zavisi i da li sirce u zamesu pomaze.

    Član 451

    Dusanka,

    da bi kore za pitu bile bele, mora se koristiti odgovarajuce brasno.  Ako nemate odgovarujucu belinu promenite brasno. Ono mora biti sto cistije. U prvom redu mora biti oslobodjeno ostataka psenicnih klica, a i svih drugih primesa koje nisu cisti skrob. Ovaj problem se moze donekle resiti recepturom i tehnologijom izrade. 

    Milivoje Jovic, tehnolog-konsultant; 062-8286083, 064-1941083

    Član 34.441

    Hvala na odgovoru,probala sam sa brasnom,raznim,medjutim i dalje nije to ta belina. Zapravo smenjuje se. Mozete li mi reci sta podrazumevate pod recepturu i tehnologiju tj koje greske tu pravim ili sta konkretno treba da uradim da bi bile odgovarajuce boje.

    Član 34.505

    Poštovana Marijana  imam višegodišnje iskustvo u proizvodnji kora za pite,gibanice i baklave, debelih seljačkih kora, kora od integralnog, raženog, i heljdinog, i kukuruznog brašna  brašna. Domačih rezanaca za supu kao i drugih proizvoda koje možete napraviti na opremi za proizvodnju kora.

    Posedujemo i dve graniture visoko provitabilne opreme za proizvodnju kora kao i peć za pečenje debelih kora i mlinaca. Oprema nam trenutno stoji jer smo se preusmerili na proizvodnju duboko zamrznutog peciva: program lisnatog peciva, program danskog peciva, proizvodnja pita i bureka.

    Ukoliko Vam je potreban bilo kakav savet i pomoć u proizbodnji kora slobodno me možete kontaktirati na mejl biznisalifer@gmail.com ili na 061-1847989  Sava.

    Pozdrav i svako dobro

    Član 34.505

    Poštovana Dušanka  imam višegodišnje iskustvo u proizvodnji kora za pite,gibanice i baklave, debelih seljačkih kora, kora od integralnog, raženog, i heljdinog, i kukuruznog brašna  brašna. Domačih rezanaca za supu kao i drugih proizvoda koje možete napraviti na opremi za proizvodnju kora.

    Posedujemo i dve graniture visoko provitabilne opreme za proizvodnju kora kao i peć za pečenje debelih kora i mlinaca. Oprema nam trenutno stoji jer smo se preusmerili na proizvodnju duboko zamrznutog peciva: program lisnatog peciva, program danskog peciva, proizvodnja pita i bureka.

    Ukoliko Vam je potreban bilo kakav savet i pomoć u proizbodnji kora slobodno me možete kontaktirati na mejl biznisalifer@gmail.com ili na 061-1847989  Sava.

    Pozdrav i svako dobro

    Član 34.611

    Mozda ti je vruc zames pa se zbog toga javljaju rupice po kori. Temperatura zamesa bi trebala biti 22-23°c

    Član 34.505

    Ako stvarno neko ima problem u proizvodnji kora neka se javi na 061-1847989 savet i pomoć potpuno besplatno i bez ikakvih skrivenih namera.

    Ostavite se tih gluposti i primedbi na temperaturu testa i osoba koje se čude kako to da se kore peku na valjku. Pri spoljnim temperaturama od 35 do 40 stepeni i unutrašnjoj temperaturi u radionici gde pojedine aparature u valjku imaju i do 300 stepeni nije ni čudno što kore pucaju.

    Odgovor na probleme Dušanke i Mirjane  odgovorio je i Rade samo neće niko da sluša pametnog čoveka koji zna iz prakse u čemu je caka. Nema mudrosti treba iskustvo i osečaj za testo, Svako različito brašno ima svoju muku. A štos je i u odležavanju i zrenju kora.

    Mante se bajnih školovanih tehnologa, njima svaka čast učili su školu pa i treba da uzmu neki dinar.

    Kore su bre stari zanati, đaba škola, samo praksa i iskustvo. i što kaže Rade nema recepture. Svako brašno druga muka, osnovni zames postoji u proporcijama brašna,soli i vode, ostalo su finese.

    Neka su Vam blagoslovene slatke muke. Kome je dosadilo da se pati nek se javi.

    Pozdrav i svako dobro

    Član 31.340

    Saki nema veze ni toliko sa temperaturom  sto se pucanja kora tice  i  ja radim na toj temperaturi  i radimo u dve smene i kore ne pucaju iako je temperatura  onolika kolika je problem moze biti i u zamezu ali i u % soli probajte sa 1 % ili sa 1.5% soli  da vidite da li koru mozete uopste razvuci a da ne pricam o pecenju . Odnosno kore se ne peku nego se  SUSE  . Ako meni ne verujete  pitajte tehnologe  oni ce vam to bolje objasniti toliko za sada od mene  . ako imate dodatnih pitanja podelicu  iskustvo sa vama  pratite i moju fb stranu ili pratite  i moj blog koji je jos u formiranju  ali bice reci o tim pekarskim tehnologijama  tako da pitanja mozete  postaviti i na samom blogu

    Član 34.505

    Osnovni zames za kore je 1kg brašna 0,65 l vode i 2 % soli, Istina je da se kore suše na valjku ali ima i poluokrugle peci gde se kore wsuše ili peku tako što ih majstor prvo tazvuće na sto a zatim iseće na kocke i onda suši plinom na platnu ili na peći. Vi ste poštovani Rade dobro ukazali na problem ali pucanje testa zavisi od mnogo faktora pa na kraj i od samog majstora i njegovog osećaja za testo, kako za zames tako i za razvlaćenje. U našoj radionici se svoje vremeno radilo od 8 do 12 tona mesečno ali sam batalio taj poso jer nije rentabilan, sada radimo duboko zamrznuta peciva.  A ko od trgovaca oće đaba kore neka radi sam.

     

    Član 451

    Nije tacno da je posao sa korama nerentabilan. Kada neko propadne onda nalazi razne izgovore. Dobre kore za pitu su jako trazen atikal. Najvaznije je da budu dobre, a takve nije lako napraviti, jer tu se kriju razni problemi. Da bi bile dobre potrebno je sledece:

    1.- Adekvatna rezeptura i dobre sirovine od cega je brasno najvaznije. Ono treba da ima odgovarajuci % glutena, jer ovaj sastojak upija vodu, zadrzava vodu i kore cini elasticnim. Gluten ne sme biti cvrst i neelastican. Brasno mora da je meko sa granulacijom ispod 0,1 mm. Dobar tehnolog ce se lako sporazumeti sa tehnolozima mlinarima i pomoci ce da pronadjete najbolje brasno. Kada pogledam neke rezepture onda mi je jasno sto su mnogi batalili posao. Dobra rezeptura i ispravan tehnoloski postupak su kljuc ovog posla.

    2.- Zames je jako vazan. Tu je najvaznija temperatura vode, brzina i nacin mesanja.

    3.- Odmaranje taesta je jako vazno. Tu je jako bitno vreme, ambijentalna temperatura i vlaga.

    4.- Razvlacenje je jedan od najbitnijih momenata. Najbolje ako se ono izvodi kombinovano; masinski i rucno. Operater koji to radi mora da dobro poznaje osobine testa, nacin rada masine i da ima veste prste. Kore treba razvuci do 0,3mm debljine. U praksi se to zove „da kroz njih moze da se cita“. One ne smeju da budu zdepaste, debele i sa zbijenim testom. Sa takvim korama se ne moze napraviti dobar proizvod. Kada se proizvod sa takvim korama konzumira u stomaku se ima osecaj tezine i neprijatnosti. Zato mnogi izbegavaju takve kiore i proizvode sa njima, a to je najsigurniji put u propadanje posla.

    5.- Susenje je najbolje da se izvodi u tunelu; mnogo bolje nego na valjcima. Neki spominju i plin, a to ne dolazi u obzir. Susenje je nesto sasvim drugo nego tzv. pecenje koje se ovde stalno spominje. Ovo je jako bitan i slozen postupak. Tu je najvaznije temperatura vazduha, vlaznost vazduha, brzina strujanja vazduha i procenat vlage do koje se kore suse. To sve treba proracunati i uvek drzati isto. Mnogi o ovome ne vode racuna pa u kore dodaju konzervanse (propionate), a to je sve otrovno narocito za decu. Savetujem domacicama da o ovome vode racuna. Kada vidite kore sa nepotpunom deklaracijom, ostavite ih. Kada vidite da ima konzervans, bacite ih i vise nikad ne kupujte. Tako ce na trzistu doci do razdvajanja kvaliteta i nekvaliteta.

    6.- Pakovanje treba da je u odgovarajucoj PE/PP foliji, odredjene debljine i koja ne sme da propusta vodenu paru. Cesto srecem kore upakovane u obican najlon ili celofan, a to je nedopustivo. Na ambalaznom materijalu treba da stoji brend firme i odgovarajuca deklaracija.

    Ovde sam napomenuo nesto najkrace i to nije ni deseti deo onoga o cemu treba voditi racuna i sto je vazno. Mnogi ovo nemaju u vidu niti postuju i onda se njima ne isplati i batale posao, pa to isto savetuju i drugima. Ja savetujem da u ovaj posao treba uci krajnje ozbiljno i strucno. Treba imati dobrog tehnologa; bez tehnologa se ne moze. Mnogo toga majstori-schloseri ne znaju. Sa vrhunskim kvalitetom treba izaci na trziste i adekvatnom cenom. Slobodno se ne bojte da vase kore imaju nesto vecu cenu, ali zato domacice moraju biti zadovoljne. Kada ovim osvojite svoj kraj, osvojicete i grad. Vas proizvod mora postati BREND. Morate biti prepoznatljivi i trazeni. Mogu vam pomoci u tome. Ja ne nudim batal poslove, vec uspesne poslove.

    Milivoje Jovic, tehnolog-konsultant; 062-8286083, 064-1941083

    Član 31.340

    Apsolutno ste u pravu  g. Milivoje , kao sto Saki kaze posao sa korama  nije rentabilan  ja se sa ovom cinjenicom ne bi slozio  , kao sto ste naveli   posao sa korama je itekako rentabilan  ako imate dobar i kvalitetan proizvodod  kao i pakovanje .Sve  ostalo su samo price i izgovori

    Član 34.505

    Poštovani Milivoje i Gospodine Rade

    Baš mi je drago da ste se javili Mogu da Vam kažem da ste kao iskusne korađije upravo izmislili toplu vodu i rupu na saksiji.

    Gospodine Milivoje nesporno je da ste po profesiji tehnolog i to veoma dobar ali samo za proizvodnju rakije, što Vam je uža specijalnost. Izgleda da ste postali i devojka za sve pa ste u svakoj čorbi mirođija.

    Ne ide to brate nisi baš bogom dan za sve.

    Koliko Vam je poznata ručna izrada kora gde se dobijaju kore najboljeg kvaliteta vidi se iz Vaših komentara.

    Što se tiće Vas Gospodine Rade to što sam naveo je tačno i stojim iza toga. Kore su u kalkulaciji troškova možda rentabilan proizvod ali situacija na terenu i odnos sa maloprodajama daje drugaćiju sliku.

    Prodajte Vi na  + 40% stepeni tokom celog leta nekom kore, kad svi trgovci razmišljaju samo o ladnim sokovima, vodi i pivu i baš ih nešto briga za vaše kore a vi morate da živite, plačate dažbine i radnike 12 meseci.

    Ja proizvodnju kora držim u malom prstu a mašine stoje konhzervirane za neka bolja vremena, jednostavno prešao sam na proizvodnju peciva i neću da radim kore jer mi se ne isplate.

    Toliko od mene poštovane kolege korađije i tehnolozi koji pokušavate da napravite recepturu zanatskih kora koje se prave unazad 200 do 300 godina, u zemlji Srbiji gde svaka malo starija baba na selu zna da istegli koru bolje od vas.

    Pozdrav i svako dobro

    Član 31.340

    Sto se tice prodaje i na + 40 da prodajem  i prodaja raste  iz dana u dan

    Član 26.539

    Postovane kolege,

    ja Vam se zahvaljujem na diskusiji na temu problema koje mi pocetnici u ovom divnom poslu imamo i na svim sugestijama koje ste nam uputili.Kazem divnom,jer ja stvarno uzivam dok radim sa testom i sta ima lepse od jufke koja se razvukla preko celog stola a nigde nije pukla.Juce mi se testo cepalo  i na sredini a i kad uzmem rukom da povucem testo.Danas druga prica ,sve je islo odlicno ,sve kore cele .Temperatura je bila danas mozda i visa,a ja sam testo mesila ledenom vodom iz frizidera.Da li je to uticalo,jer sve ostalo ,cini mi se,da radim isto.Dimenzije moje masine su 2m sa 2,2m a jufke su 1,65 -1,7.Pola mi testa ide na premes a u pakovanju od 500g imam oko 24-25 kora ,dimenzija 33×40.Testo mesim  mekse ,da se ne lepi a da se napije vode do maksimuma,sigurno da svi  razumete sta hocu da kazem .Mesim ture od 3,2kg brasna,25g soli a vode po potrebi,oko 1,8l.To je za osnovno testo.Kad napravim jufkice ,odstoje do pola sata pa ih onda razoklagijam,par minuta odmore i onda ih razvlacim.Kore gotove prekrivam pamucnom tkaninom,zatim najlonom koji povremeno skidam,a uvece ih dobro uvijem sa svih strana tkaninom pa najlonom i tako mi prenoce pa ih ujutru pakujem.Mojim korama je rok 6,7 dana ,bez aditiva i konzervansa su.Svi kupci su zadovoljni,to je povratna informacija iz prodavnica .Kazu da su drugacije od ostalih u nasem gradu.Zaboravila sam jos da napomenem da brasno prosejavam,pakovanje mi je ono sto je g.Milivoje predlozio ,nije obicna folija vec pakovanje sa stampom.Da li ja negde gresim?Hvala svima.

    Član 451

    Marijana, ne gresite nigde, samo tako nastavite. Biti poznat u svome gradu i kada su kupci zadovoljni to je vrhunac uspeha. Prava je sreca i zadovoljstvo sa takvima saradjivati.

    Milivoje Jovic, tehnolog-konsultant

    Član 31.340

    Marijana  ne gresite nigde bitno da imate zadovoljne kupce  to je nesto sto je najbitnije  i gledajte da prosirite  posao i sve ce biti u redu , moje jufke su  1.2 kg i razvalcim na sto  2×2 m a meni premes ostaje  od tri jufke  za jednu ili manje od jedne  a ja u pakovanju od pola kg imam od 18- 22  komada najvise .

    Član 20.598

    Pozdrav svima,
    veoma mi je drago što postoji ova strana na kojoj možemo razmenjivati iskustva i mišljenja. Kore sam počela da pravim pre 11 godina. Učila me je jedna majstorica i trebalo mi je dosta upornosti jer nikakvo iskustvo pre toga nisam imala. Suprug i ja smo radili sami pa nešto malo sa radnicama, ali to je trajalo možda oko dve godine jer smo imali iznajmljen lokal na samom ulazu u pijac pa nismo mogli da držimo malo veću cenu zbog onih koji su spuštali cenu na tezgama. U Leskovcu je uvek cena kora bila najniža. U to vreme pakovanje od pola kilograma koštalo je 25 dinara, a sada 50, na pijaci. Suprug i ja smo ponovo počeli sa proizvodnjom, ali nemammo prodajno mesto i dajemo ih na velliko 40 dinara po pakovanju. Da bi nam se isplatilo potrebno je da ih prodajemo  po 60 dinara. Koja je cena kora u vašim gradovima? To je ono što me zanima da bih napravila paralelu.
    Puno pozdrava,
    Milica

    Član 34.643

    gos MARIJANA nakon bas dugog vremena cujem nesto dobro i verujem da vam  nemoze niko nista jer radite ono sto volite.kvalitet odredjuje broj listova sto ste vi postigli sa uspehom.Za jos bolji rezultat,kad oklagijate jufku za bacanje na platno sto vise tanjite ivice .veliki premes je zbog prevelike tezine jufke.moj naklon

    Član 31.340

    Marijana  Nemojte  da tanjite ivice  necete od tog smanjiti premes  smanjte tezinu jufke na recimo kao sto ja to radim na 1.2 kilograma  i smanjicete premes . Ako tanjite  ivice kao sto kaze Budo imacete velikih problema kod prebacivanja testa . RAZMISLITE!

    Član 31.340

    Milice ja sam sa cenama negde na sredini  a cena je 115 .00 rsd po kilogramu za velikoprodaju a cena za maloprodaju je 130.00 po kilogramu . Sto znaci da ima i jeftinijih a ima i skupsih kora na tristu sto se velikoprodaje tice  cenu formirate onako kako se vi uklapate  nemozete obratiti paznju na druge proizvodjace ako vi sa tim gubite . Pre svega , kasnije mozete da korigujete cenu ako dostignete kolicinu .

    Član 20.598

    Rade, hvala puno na odgovoru. A da li koristite neke dodatke za rastegljivost testa, nesto poput „kora san“ ili slično? Ima li ih uopšte na tržištu i da li ih treba koristiti?

    Član 20.598

    I još nešto. Da li za testo koje se ne cepa treba više ili manje soli?

    Član 31.340

    Milece odgovor mozete dobiti ovde 

    porukom i pojasnicu sve sto nebude jasno

    Član 31.340

    Evo nesto  interesantno za koradzije  pogledajte novi clanak na mom sajtu

    o bezgletenskom brasnu  nadam se da ce vam se svideti  i mozete podeliti i sa vasim prijateljima

    Član 34.505

    Veoma interesantan podatak.

    E baš me zanima kave veze ima bezglutensko brašno ručnom  proizvodnjom zanatskih kora,

    A voleo bih da vidim i stručnjaka koji će ručno da istegli koru od brašna u kojoj nema glutena.

    Toliko od mene poštovane kolege korađije

    Član 34.505

    Usputno poštovani Rade

    Vama će 23,08,2017 biti prva godišnjica poslovanja Vaše firme za proizvodnju kora, te Vam ujedno čestitam  taj praznik.

    Od  korađije koji taj zanat drži u malom prstu 25 godina.

    Pozdrav  i svako dobro

    Član 1.790

    У вези проблема у производњи коју обављате које сам у овој теми прочитао и разумео могу да укажем  нешто  а то је да Вам је најважније имати врло квалитетно брашно о онда долази на ред остало.

    Сви пољопривредни произвођачи пшенице и свих осталих биљних врста и сорти од којих се меље брашно првенствено гледају количину приноса а квалитет је у другом плану.ТО је просто тако и јако је тешко пронаћи и купити здравствено безбедну пшеницу одличног квалитета са високим садржајем глутена који је превасходан у пекарству и њему сродним делатностима.Додатна компликаци су и млинари који,у жељи да самељу што више тона нечега, повећавају брзину мељаве па „изгоре“ брашно које после нема калитет и јако се тешко или никако не меси а још теже развлачи и тада никакви прашкови и хемијске шпеције нити рецепти не помажу. То се уочава када сте већ купили брашно.

    Један од начина како доћи до квалитетне пшенице и доброг млина је :Друштво за биодинамичку пољопривреду са седиштем у Вршцу .Сајт је:biodinamika.org a лице које би могло да да одговор је Госп.Зоран Петров,генерални секретар друштва и веома угледан произвођач.

    Моја маленкост у овоме нема никакав интерес .

     

     

    Član 25.563

    Marijana,

    svaka čast, više možemo da naučimo od Vas nego od tehnologa na ovom forumu !

     

    Član 451

    Borisave, izgleda Vas problem nije da naucite nego da dzabe dobijete informacije. Svaka cast Marijani, ona je  rekla ono sto i kako radi. Ali to nije jedini nacin. Ja sigurno imam bolju proverenu recepturu i pogotovu tehnologiju izrade i time dobijam jos bolji i trajniji proizvod. Nevoja je u tome sto ja to prodajem i izgleda tu pocinju svi nesporazumi izmedju Vas i tehnologa. Imate stav da je Vas proizvod jedino sto treba prodavati. Ostalo sve treba da dodje dzabe… i oprema… i podsticajna sredstva.., a pogotovu znanje. Sa takvim stavom Vas proizvod jedva moze biti posecan i predstoji Vam borba na trezistu, sve dok se jednoga dana ne pojavi bolji i potisne Vas. Tada cete da batalite posao, kao sto je ucinio jedan predhodnik na ovom forumu. Moj predlog je; nadjite jednog dobrog tehnologa, ne mene, jer ja necu pristati da radim sa Vama. Nasi prehrambeni tehnolozi iz Zemuna su visoko cenjeni i priznati u Svetu. Verovatno ste culi tu vest zadnjih dana. Kod nas jedino nisu priznati.

    Milivoje Jovic, tehnolog-konsultant; 062-8286083, 064-1941083

    Član 34.505

    Poštovani

    Borislave, Marijana i slavni tehnoilogu Milivoje Joviću

    Da ne bude zabune odgovoriću Vam svakom po na osob

    Poštovani Borislave, ukoliko pažljivo pročitate sve komentare na forumu u vezi izrade kora nauči če te još po nešto ali od pravih ljudi, od zanata a ne od nazovi tehnologa – majstora

    Poštovana Marijana

    Nesebično mi je drago da Vaša proizvodnja ide uzlaznom linijom i da ste Već u mogučnosti da drugima prenostite svoje znanje.

    Obzirom da ste 16,08.2016 godine tražili da Vam neko da recepturu za proizvodnju kora,

    Več 23.07.2017 godine delili ste iskustvo i recepturu koja se sastojala iz sledećeg. Citiram Vaše navode ; Radim zames od 3,2 kg brašna, 0,025 kg Soli i 1,8 litara vode.   na stolu dimenzija 2 x 2,2 metra jufke su mi od 1,65 do 1,7 kg a u premes mi ode pola testa-

    Savet:

    Na stolu dimenzija koje ste naveli, Jufka ili kolač testa treba da bude 1,4 kg . Kolač oklagijom razvaljajte na stolu, obavezno dobro rastanjite oklagijom ivice testa, Kada se razvuće na stolu okrajci, —  odnosno testo koje ide u dalji premes treba da bude oko 0,25o do 0,300 kg, tako da ćete dobiti od 0,850 do 0,950 kg sušene – pečene kore na valjku a u premes ide minimum testa.

    Opis Vašeg zamesa ukazuje na valičinu opreme i radionice.

    Ja sam radio zamese od 75 kg brašna 1,5 kg soli i 45 litara vode u turi i dobijao 86 do 87 kolaća težine 1,4 kg u premes se vračalo oko 18 do 20 kg testa

    Što se tiće Vas poštovani Milivoje Joviću Tehnologu alkoholnih pića, drago mi je da ste kao stručno lice tehnolog konsultant počeli i da delite recepture i teglite kore

    Nemogu Vas nazvati Gospodinom jer se status Gospodina dobija rođenjem ili pak obrazovanjem i ponašanjem.

    Šteta što  kao školovanom čeveku Vaše ponašanje nije prilagođeno obrazovanju koje imate.

    Sramno je da se na taj način obračate Gospodinu Borivoju, i sebe uzdižete na mesto koje Vam ne pripada poredivši sebe u svemogućeg i sveznajućeg.

    Radi Vašeg znanja i ravnanja to mesto je Već popunjeno, Nadam se da će te jednog dana doći do saznanja ko je svamogući i sveznajući.

    Sada ste kao što vidim iz Vašeg komentara postali i ekspert za pronalazak opreme i obezbeđenje podsticainih sredstava

    Ne vidim ništa ružno i loše u Borivojevom komentaru osim što je pohvalio ženu koja pokušava da na pošten način prehrani svoju  porodicu.

    Pošto Vam je pamćenje izgleda loše da Vas podsetim u svojim komentarima od 27.06.2017,  19.07.2017,  20.07.2017  i  22.07.2017  dao sam objašnjenje na probleme u vezi izrade kora na koje su nailazili pojedini učesnici foruma,

    Radi Vašeg znanja ja nisam predhodnik koji je batalio posao, već poslovno uspešan vlasni firme  koji ide u korak sa vremenom i prilagođava svoje poslovne poteze zahtevuma tržišta i vremena u kojem živi.

    Tačno je da više ne radim i ne želim da radim kore iz razloga što mi se financijski ne isplate, Radimo duboko zamrznuta peciva, na Veliko i Malo, dajemo zainteresovanim kupcima zamrzivaće na uslužno korišćenje a takođe vršimo i uslužnu izradu peciva zainteresovanim fizičkim i pravnim licima.Mašine za kore stoje i dalje u našem vlasništvu – rasklopljene i konzervirane za neka bolja vremena.

    Poštovani Milivoje Vama je dobro poznato o čemu pišem.

    Za razliku od Vas ja svoje znanje i usluge  pružam potpuno besplatno, bez ikakvih skrivenih namera i očekivanja bilo kakve nagrade.

    Nadam se da će te iz ovoga izvući pouku i nači odgovore na svoja pitanja jer ste pored godina života i obrazovanja koje imate  još životno nepismeni za neke stvari.

    Pozdrav i svako dobro

     

     

    Član 26.539

    Postovani gospodine Saki,

    danas sam razvlacila kore po Vasem savetu,smanjila tezinu jufke na 1,4kg a ivice vise tanjila i USPELO JE,ne bas iz prve ali bila sam uporna.Ja imam malo vise okrajaka ,oko  560g .

    Hvala Vam

    Član 34.505

    Poštovana

    Marijana

    Drago mi je da Vam je moj dobro namerni savet bio od koristi-

    Izrada kora je zanat, Potrebno Vam je vremensko iskustvo kako bi ste iz sopstvenog rada i potečkoća sa kojima će te se susretati,  doĆI  do sopstvenih zaključaka. Na šalost sve je manje dobrih korađija-

    Problemi sa kojima se susreče te u proizvodnji nisu neobičajni i zavise od mnogo faktora. U principu svaka radionica ima svoje probleme i oni se rešavaju na taj način što neko od iskusnih korađija, mora biti prisutan i posmatrati Vaš rad u toku jedne do dve smene i tom prilikom Vam može ukazati na kreške i nedostatke.

    Sam način postupka od zamesa, pripreme kolača, oklagijanje, razvlačenje na stolu i rukama, do bacanja na sto i raztezanja na stolu zavisi od niz faktora, razvlačenje prve ruke na stolu, završno razvlačenje i sećenje okrajaka kao i kojim delom  šake počinjete i završavate razvlaćenje je jako bitan.

    Na žalost to se ne može objasniti pisanjem već direktnom demonstracijom.

    U pojedinim komentarima koje sam napisao na ovom forumu imate moje kontakt telefone i mejl adresu, Možete se slobodno obratiti ukoliko smatrate da Vam je to potrebno, rado će mo Vam pomoći.

    Pozdrav i svako dobro

    Član 25.563

    Evo ne stižem da se javim, gledam ovu plaćenu (nikako besplatnu) reklamu g-dina Milivoja Jovica, tehnolog-konsultanta, pa neznam je li bolja na tv-u, radiju ili u novinama.

    Nama eto prolem što hoćemo džabe.

    Saki, Marijana. Mito, Rade …

    samo napred, svaka informacija je dobrodošla, I hvala Vam !!!

     

     

     

    Član 1.790

    Похвале увек значе,хвала.

    Моја маленкост је само стручњак за производњу ,гајење и сабирање биљака ,посебно у органској а нарочито у биодинамичкој пољопривредној производњи,и у тој области могу да до извесне мере посаветујем па ко како поступи.

Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.