• Autor
    Članci
  • Član 5.209

    Pozdrav svima!

    Imam par nedoumica koju nisam uspeo da rešim, jer sam naišao na potpuno kontradiktorne informacije na internetu. Da li postoji pripravnički staž za diplomirane prehrambene tehnologe, i ukoliko postoji, koliko bi trebalo da traje? Takođe, da li postoji državni ispit ili nešto slično za diplomirane prehrambene tehnologe, bilo kog nivoa studija, i ako postoji – koji su uslovi za njegovo polaganje? Unapred hvala!

    Član 9.804

    I mene isto zanima, ali odgovora nema!

    Glavni urednik

    Ne postoji državni ispit za tehnologe. Pripravnički traje onoliko koliko firma odluči da traje. Mogu vas odmah baciti u vatru bez pripravničkog staža. Sve zavisi od firme.

    Član 204

    Koliko ja znam, postoji licenca za Odgovornog projektanta tehnoloških procesa (br. 371 u Inženjerskoj komori Srbije), ali ne znam kako izgleda ispit, a i retko ko od poslodavaca to traži.

     

    Link: http://www.ingkomora.org.rs/licence/?id=projtehn

    Glavni urednik

    To postoji svakako, ali to nije državni ispit.

    Član 451

    Tri krupna odgovora:

    – Ne postoji drzavni ispit za prehrambene tehnologe

    – Pripravnicki staz u praksi je veoma redak. Nijedan privatni poslodavac ne zeli da ovako tretira tehnologa koga placa. Svi oni hoce da odmah u startu dobiju pune rezltate. Ovo je ujedno najveci Problem tehnologa.

    Tehnolog sa licncom malo interesuje privatne poslodavce. Licenca je potrebna onim tehnolozima koji hoce samostalno da nastupaju.

    Milivoje Jovic, tehnolog-konsultant

    Član 4.200

    Kod vecine poslodavaca ili firmi gde se trazi takva struka se odmah pocinje sa radom i od radnika se ocekuje da radi kao da ima desetogodisnje  iskustvo, tako da pripravnicki ne postoji, moze u nekim slucajevima to da se tako nazove jedino ako firma zeli u startu da vas manje plati pa ste npr.prvih godinu dana kao pripravnik mada nikakav papir ne dobijate, a ne treba da se polaze ni drzavni!!!

    Drzavni ili strucni ispit i uredno popunjenu stazersku knjizicu ce vam traziti samo u slucaju da npr.zelite da upisete neku od specijalizacija, kao spec. sanitarne hemije ili spec. toksikologije ili vec sta jos ima slicno…

    Član 12.676

    Šta je potrebno da bi se licenca dobila??

    Član 18.324

    Postovani clanovi,

    vec danima me muci jedno pitanje. Naime, radi se o polaganju strucnog (pripravnickog) staza za tehnologe. Ja sam diplomirani tehnolog, medjutim na birou sam jos uvek prijavljen sa visokom skolom istog smera. E sad, na internetu citam teme vezane za pripravnicki, medjutim nigde do sad nisam naisao za nas tehnologe. Te me zanima da li je taj pripravnicki obavezan za sve smerove ili samo odredjene?

    Unapred zahvalan.

    Član 204

    Mislim da status u kom si prijavljen na birou ne zavisi ni od kakvog pripravničkog staža već od diplome koju priložiš prilikom prijavljivanja na biro. Ukoliko si se prijavio na biro sa diplomom visoke škole, a u međuvremenu diplomirao na fakultetu – trebalo bi da odeš do biroa i uneseš izmene (tj. da se prijaviš sa diplomom fakulteta).

    Član 10.313

    Molim,da li neko może da mi odgovori,koji se stručni ispit polaże za hemijskog tehničara za rad u Institutu za javno zdravlje Vojvodine,traże za radno mesto hemijskog tehničara.Imam dosta godina i nemam iskustva jer su obiĉno takvi poslovi namešteni

    Član 36.691

    Imam pitanje vezano za dobijanje licence za projektovanje tehnologije kuhinja u ugpstoteljskim objektima. Čula sam od kolega sa Arhitektonskog fakulteta da arhitekte mogu da projektuju kuhinje za ugostiteljske objekte i da je za to potrebna licenca a kako nisam nasla nista slicno na internetu zanima me da li neko zna nesto o tome?

     

    Hvala

    Član 451

    Ugostiteljske objekte, a samim tim i kuhinje, projektuju arhitekte. Oni projektuju i ostale pogone za proizvodnju prehrambenih namirnica. Sve to najcesce rade u tesnoj saradnji sa prehrambenim tehnolozima. I jedni i drugi treba da imaju licence. Za dobijanje licence polaze se u Savezu inzenjera i tehnicara u Beogradu. Arhitekte nisu ucili prehrambenu tehnologiju. Studenti prehrambene tehnologije su imali ispit „Projektovanje“. To je veza izmedju ove dve struke.

    Milivoje Jovic, tehnolog-konsultant

    Član 39.064

    Postovani

     

    Posto radim u mlekari kao  tehnolog, ali ja gazdi ne dajem potpis vec to radi neki drugi tehnolog koji mu sredjuje papire. Moje pitanje, sta treba ja da zavrsim, koju licencu, ili drzavni ispit, ili nesto drugo da bih ja mogao da dajem potpis. Da bih imao svoj pečat.

    Član 12.142

    Kao neko ko je studirao prehrambenu tehnologiju i stekao zvanje dipl. ing. prehrambene tehnologije biljnih proizvoda odgovorno tvrdim da tokom studija NISAM imao kurs iz „Projektovanja“ niti sam polagao ispit iz navedenog predmeta. Ovo mozda vazi za koleginice/kolege koje studiraju po bolonjskoj konvenciji ili….

    Član 7.642

    Verovatno se radi u razlici ispita na Tehnološkom fak. u N. Sadu i Poljoprivrednom fak. U Beogradu.Ja sam završio u N. Sadu 1989 god i imao ispit Projektovanje – i polagao.

    Zadnjih 30 tak god. došlo je do promena u studijskim programima fak.

    Sada vidim postoje studijska područja koja se razlikuju od periodu kada sam ja studirao. Neki ispiti su nestali, novi uvedeni, prateći nove teh. i dešavanja u  privredi.

    Pošto imam dosta iskustva, radeći 30 tak god u privredi, ukoliko imate nekih nedoumica a ja Vam mogu pomoći obratite mi se na mail zarko.mandickg@gmail.com

    Uvek raspoložen da dam neki savet, a naravno i da čujem nešto novo, jer najbolja je razmena informacija sa kolegama iz struke. Poz.

Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.