• Autor
    Članci
  • Član 502

    Diplomirao sam 1998 godine i dobio zvanje diplomirani inženjer tehnologije. Dali i na koji način možemo dobiti zvanje master inženjer tehnologije. Fakultet nam traje 10 semestara i pisali smo i branili pismeni rad. Šta nam još treba da bi bili masteri???

    Glavni urednik

    Zvanja dipl.ing. tehnologije i master tehnologije su izjednačena. Odnosno ova dva zvanja imaju ista prava. Tako sam ja kao dipl. ing. upisao doktorske studije. Ali ja nisam master, jer nisam studirao po tom programu već po programu za diplomiranog inženjera. Zato je moja titula diplomirani inćenjer tehnologije, a ne master ali imam ista prava kao master tehnologije.

    Član 1.085

    Tacno.Prava su izjednacena i moze se upisati direktno doktorska studija.Na Poljoprivrednom fakultetu u Zemunu za doktorske studije treba prosek 8.5 ili visi i kes(neznam koliko).A da bi se ti zvao masterom(ako ti je to zelja) tj. dobio diplomu na kojoj pise master
    treba da ides jos 1 godinu na fakultet i polozis oko 5 ispita(nisam siguran za broj ispita,ali od 3-6).

    Glavni urednik

    Naravno ako baš želite možete dobiti i titulu master. Uplatite 5.500 dinara za tumačenje diplome i dobićete diplomu sa ovim zvanjem. Ovo naravno važi za studente koji su završili Tehnološki fakultet u Novom sadu.

    Pošto i Vaš fakultet traje 10 semestara vjerujem da je situacija ista, ali je najbolje da nazovete svoj fakultet.

    Član 2.422

    Samo bih hteo da vam pruzim malo informacija oko ove master titule. Diplomirao sam ’99 i otisao sledece godine za Kanadu gde sam upisao i zavrsio master studije. Ali, kako bih radio kao licencirani inzenjer u Kanadi morate ispuniti nekoliko uslova, od kojih je jedan da ste zavrsili bachelor of Engineering. Tako da ako planirate da idete u USA ili Kanadu ne zurite sa ovim Masterom. Rekli su mi da mogu imati pet mastera ili doktorata u inzenjerstvu, ali ako nemam bachelor (osnovne studije) ne mogu biti licencirani inzenjer.

    Član 1.952

    Mene zanima da li je u USA ili Kanadi prinato zvanje dipl. ing. prehrambene tehnologije koji je studirao po starom planu i programu (prije bolonskog procesa), studij traje 4 godine odnosno 8 semestara i dobijes gore navedeno zvanje.

    Član 2.687

    Pre tri meseca sam diplomirala na Agronomskom fakultetu u Cacku, smer prehrambena tehnologija. Zelim da nastavim dalje studiranje na Tehnoloskom fakultetu u Novom Sadu,pa me interesuje da li mogu odmah da upisem doktorske studije ili je neophodno da prvo zavrsim Master studije, posto je moj fakultet trajao 4 godine tj. 8 semestara? Hvala unapred….Pozdrav!!

    Glavni urednik

    Morate prvo na master. Ali najbolje je da pozovete studentsku službu i za sve se raspitate: 021/485-3622

    Član 24.533

    Diplomirala sam1999. na Poljoprivrednom fakultetu u Zemunu i stekla zvanje diplomirani inzenjer prehrambene tehnologije animalnog smera.Da li moja diploma odgovara zvanju mastera?Koji je put i nacin da mi se to potvrdi?Pozdrav.

    Član 502

    Pozdrav.

    Ja sam  2010. godine uplatio tumačenje diplome na TF Novi Sda i dobio sam. Posle sam otišao u opštinu i upisao UVERENJE ( jer diploma mastera ne postoji) u radnu knjižicu.  Nakon gubitka posla tehnologa u nacionalnoj službi za zapošljavanje nisu imali šifru mastera te se vodim kao dipl. ing.

    Član 24.533

    Zaposlena sam u srednjoj strucnoj skoli,kao diplomirani inzenjer tehnologije animalnih proizvoda.Diplomirala sam 1999. na Poljoprivrednom fakultetu u Zemunu.Nedavno sam trazila i dobila potvrdu o izjednacavanju,u pogledu prava koja iz njega proizilaze sa akademskim nazivom MASTER INZENJER TEHNOLOGIJE.Da li mi neko moze reci imam li na ,osnovu te potvrde,pravo da predajem sve predmete kao i MASTER INZENJERI TEHNOLOGIJE.Trazicu misljenje Ministarstva prosvete o tome,ali bih volela da mi neko odgovori da li je imao slicno ili isto iskustvo,da bih eventualno znala kako da postupim i kome da se obratim.Pozdrav.

    Član 12.142

    Pošto već duži vremenski period tražim kakav takav „normalan“ posao u struci a svakim danom šanse za to su sve manje ponajviše zbog mojih godina života a i katastrofalnog položaja prehrambenih tehnologa u zemlji Srbiji, ovog proleća otišao sam do matičnog fakulteta da se raspitam baš o svom zvanju dipl. inženjer prehrambene tehnologije grupa biljnih proizvoda; Diplomirao sam sada već davne 1996. godine na Poljoprivrednom fakultetu u Zemunu na Odseku za prehrambenu tehnologiju i biohemiju; Na fakultetu sam od zvaničnih lica dobio sledeći odgovor: u Republici Srbiji pred domaćim i stranim poslodavcima zvanje diplomirani inženjer prehrambene tehnologije je u potpunosti izjednačen sa zvanjem master prehrambene tehnologije; I na osnovu toga Poljoprivredni fakultet mi je izdao Uvernje o izjednačenosti; Ukoliko bih  kao dipl. ing. prehrambene tehnologije hteo master diplomu morao bih da upišem master studije u trajanju od 1 (jedne) godine, da položim određen broj ispita. Po položenom poslednjem ispitu iz programa masters studija Poljoprivredni fakultet bi mi izdao master diplomu; U mom slučaju potpuno je suludo razmišljati o master studijama; E sad, u razgovoru sa pojedinim kolegama iz generacije na matičnom fakultetu koji su u zvanju docenata i a neki već i vanredni profesori sugerisali su mi ako posao tražim u inostranstvu da je  najbolje angažovati sudskog tumača koji bi dobro preveo ovo Uverenje o izjednačenosti koje bi mogao da pokažem eventualnom stranom poslodavcu zajedno sa prevedenom diplomom; Jedino baš ako strani poslodavac insistira na master diplomi onda ovakva ideja ne bi mogla da pije vodu;

Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.