• Autor
  Članci
 • Član 3.227

  Pecem rakiju vec 20 godina sa modernim kazanom koji ima svoj elektro mesac goreonik na plin.Mislim da jos nisam dostigao neki nivo pa me zanima dal postoji jos nesto kako bi aroma bila ona prava
  pozdrav

  Član 451

  Nije lako postici da rakija ima onu pravu aromu svojstvenu vrsti i tipu rakije. Za to su potrebne 3 krupne stvari.

  1.-  Voce mora biti zdravo i samo po sebi aromaticno. Bere se u optimalnom stepenu tehnoloske zrelosti. Posle berbe voce treba jos da odstoji pogotovu ako je klimaktericno jer se tada nakuplja najvise arome.

  2.-  Mnogi neznaju da je fermentacija najvaznija za dobijanje arome.

  3.-  U postupku destilacije ne dobija se aroma, ali se ona tada najvise moze izgubiti. Destilacija sluzi da pravilno razdvoji pozeljne od nepozeljnih komponenti.

  Dakle nije sve jednostavno. Da bi se napravila vrhunska rakija treba puno strucnog znanja i iskustva i to nije moguce u jednom odgovoru sve objasniti. Da bih nekome pomogao potreban je licni kontakt i razgovor na mestu proizvodnje.

  Milivoje Jovic, tehnolog-konsultant; 062-8286083, 064-1941083

  Član 451

  Jos nesto da dopunim. Moderni kazani, pogotovu oni sa kolonom, su prvenstveno namenjeni da dobijanje destilata visokog sadrzaja alkohola. Tu su sirovine prvenstveno skrobne. Kod vocnih rakija da bi se sacuvala aroma koja potice iz voca i ona koja je nagradjena u fermentaciji treba drugacija tehnologija destilacije i tu su najbolji alambik-kazani.

  Milivoje Jovic, tehnolog-konsultant

Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.