• Autor
    Članci
  • Član 3.227

    Pecem rakiju vec 20 godina sa modernim kazanom koji ima svoj elektro mesac goreonik na plin.Mislim da jos nisam dostigao neki nivo pa me zanima dal postoji jos nesto kako bi aroma bila ona prava
    pozdrav

    Član 451

    Nije lako postici da rakija ima onu pravu aromu svojstvenu vrsti i tipu rakije. Za to su potrebne 3 krupne stvari.

    1.-  Voce mora biti zdravo i samo po sebi aromaticno. Bere se u optimalnom stepenu tehnoloske zrelosti. Posle berbe voce treba jos da odstoji pogotovu ako je klimaktericno jer se tada nakuplja najvise arome.

    2.-  Mnogi neznaju da je fermentacija najvaznija za dobijanje arome.

    3.-  U postupku destilacije ne dobija se aroma, ali se ona tada najvise moze izgubiti. Destilacija sluzi da pravilno razdvoji pozeljne od nepozeljnih komponenti.

    Dakle nije sve jednostavno. Da bi se napravila vrhunska rakija treba puno strucnog znanja i iskustva i to nije moguce u jednom odgovoru sve objasniti. Da bih nekome pomogao potreban je licni kontakt i razgovor na mestu proizvodnje.

    Milivoje Jovic, tehnolog-konsultant; 062-8286083, 064-1941083

    Član 451

    Jos nesto da dopunim. Moderni kazani, pogotovu oni sa kolonom, su prvenstveno namenjeni da dobijanje destilata visokog sadrzaja alkohola. Tu su sirovine prvenstveno skrobne. Kod vocnih rakija da bi se sacuvala aroma koja potice iz voca i ona koja je nagradjena u fermentaciji treba drugacija tehnologija destilacije i tu su najbolji alambik-kazani.

    Milivoje Jovic, tehnolog-konsultant

    Član 451

    Rakiji ne treba davati nikakvu aromu, cak ni onu njenu prirodnu. Kod rakije treba voditi tehnoloski postupak tako da se maximalno ocuvaju njene prirodne arome od voca i one nastali pri fermentaciji. Pri ovome je najvazniji postupak destilacije, ali nesamo on. To je slozen tehnoloski postupak ali, pored ostalog, najvazniji u proizvodnji rakija.

    Milivoje Jovic, tehnolog-konsultant

    Član 2.331

    Vaso, na Googlu je masa članaka na tu temu od strane naših eminentnih profesora, samo se malo zainteresuj i sve će ti se samo kazati.

    Član 24.516

    Najbolji tehnolozi radili su u Krnjevu, ja mislim da oni imaju svoj forum pokušajte da nađete „sve o vinu“ ili tako nekako.

    Kako je već napisao Gospodin Miloje, ako hoćete vrhunsku rakiju važno je od odabira sorte šljive, momenta branja, načina vrenja i dužine vrenja, pravog kazana za „pečenje“ rakije a ne destilaciju alkohola PH  čistoće, odvajanja frakcija. Onda tek ide drugi deo, odležavanje, starenje u duplikatorima koji održavaju temperaturu i pretakanje pumpom preko ovinjenih hrastovih dasaka i odležavanje u kvalitetnim isključivo hrastovim buradima. I naravno, rakija se filtrira kroc celulozne filtere isto kao i vino što mnogi misle da je nebitno, a kada je provučem kroz filtere, filteri se crne od prljavština iako je rakija pre toga izgledala savršeno čista.

    Član 28.302

    Sta će se desiti rakiji ako u njoj stavimo oko 15-20% dobro očistene i malo krupnije rezance zdrave jabuke. Rakija sa jačine 63% alkohola. Ovako ostaviti rakiju i jabuke oko 30dana dobro zatvorena u staklene sudove na tamnom mestu. Zatim dobro procediti i dodati destil.vodu do 42-43% alkohola. Dali ovako dobijamo brzo starenje rakije. Čuo sam da se vrši velika razmena materije… Molim za savet

    Član 38.681

    Poštovani,

    da bi rakija bila što kvalitetnija i da bi imala pravu aromu, potrebno je obratiti pažnju na nekoliko stvari:

    1. Kvalitet voća – voće mora da bude vrhunskog kvaliteta i tu nema kompromisa

    2. Tretman enzimima – prilikom primarne prerade tretirati kominu pektolitičkim enzimima za voće, kako bi dobili što veći randman i kako bi što više aroma prešlo u kominu. Više o enzimima pročitajte ovde : enzimi za rakiju

    3. Fermentacija – za fermentaciju je potrebno koristiti najkvalitetnije kvasce za rakiju koji proizvode što više arome i zadržavaju je u rakiji. Pored odabira kvasca, bitno je da izvedete fermentaciju na pravi način, što znači da tempratura bude prilagođena karakteristikama kvasca i vrsti voća koju prerađujete. Kvasci za rakiju

    4. Odmah posle fermentacije izvršiti destilaciju. Čim odredite da je fermentacija završena, potrebno je započeti destilaciju.

    5. Dupla destilacija. Iz mog ličnog iskustva, najbolje se pokazala destilacija gde se prvo destiliše meka rakija, na nekih 30ak stepeni, a kasnije uradi prepek te rakije, gde se ona ostavi na 65-70 % alkohola. Time dobijamo koncetraciju arome

    Primer kako se priprema rakija od kajsije

    Član 2.387

    Napravili smo kominu od višnje, kada smo uzeli da je pečemo i pravimo rakiju bila je kisela. Prvi put pečemo rakiju od višanja. Zanima me da li treba da sa sodom bikarbonom smanjujemo kiselost, ako treba koliko bi bilo poželjno da bi se sačuvala njena specifična lepa aroma. Pozdrav i hvala unapred Ljiljana

    Član 451

    Nije potrebna uopste soda-bikarbona. Da biste sacuvali njenu lepu specificnu aromu potrebno je sledece: Ne prskati visnu nikako, a ne sedam ili vise puta. Rodice koliko rodi. Dopustiti da na drvetu max uzri. Cim se ubere plodove propustiti kroz rotativu. Kominu praviti u buretu od 200 litara, koje mora biti potpuno zatvoreno i na poklopcu da bude aktivirana vrenjaca. Temperatura treba da je 17-18*C, nikako visa; ovo je najvaznije za aromu. Fermentacija treba da traje 10 dana. Posle ovog burad prebaciti u hladjeni prostor na temperaturu 2-4*C. Ovde da ostane takodje 10 dana. Odmah destilisati. Postupak destilacije je jos vazniji za ocuvanje arome. Dakle aroma se pravi fermentacijom a cuva se destilacijom. Ako ste vec napravili kiselu rakiju, tretirajte je CaCO3-om. Kupuje se u svakoj poljoprivrednoj apoteci. Kada se dobro istretira onda predestilisati. Aroma se nece vratiti, ali ce se dobiti podnosljiva rakija za pijenje.

    Milivoje Jovic, tehnolog-konsultant; 062-8286083, 064-1941083

    Član 2.387

    Hvala Vam profesore Milivoje na pomoći i savetima, ubuduće radićemo po vašim savetima, pozdrav Ljiljana

    Član 25.807

    Sretna nova godina. Imam pitanje. Kako pripremiti rakiju iz šipurka (rosa canina).

    Član 451

    Napraviti rakiju od sipurka (Rosa canina) je veoma zanimljiva ideja. To komercijalno verovatno nebi bilo isplativo ali bi se sigurno dobila veoma lepa rakija sa specifinom aromama narocito na vanilin. Ono sto je najvaznije jeste da se plod pusti da na drvetu uzri maximalno moguce pa da se tek onda ubere. Kad se ubere tada ga treba skladistiti na odredjenoj temperaturi i vlaznosti vazduha da jos „uzri“, jer sipurak je klimaktericno voce. Onda postupak ide ne isto kao kod ostalog voca, ali ide veoma slicno.

    Milivoje Jovic, tehnolog-konsultant

    Član 1.790

    Плод сваке биљне врсте има своје особености,облик,боју,укус,мирис итд.

    Људи плодове биљака користе за различите намене,Између осталог и за справљање ракије.

    Током свог развоја  у човеку се развила и жеља за већим ,мириснијим, укусијим ,лепшим ,плодовима биљака у овом случају за справљање ракије.Спознавши могућност интервенције поступком калемљења почесто нарушава законитост мешања биљних врста по хоризонтали и  усудио се да меша биљне врсте и по вертикали и то се полако обија“ о главу“.

    Да ли Вам се десило да узмете у руку плод дуње, на изглед репрезентативан облик плода ,боја одговара,помиришете а мирис на дуњу слабашан,укус не баш онакав какав би требао бити.Поносни власник плода с поносом истиче  да је дуња калемљена на  па каже на коју биљку с посредником неке биљке и има плода на тоне само плод има укус некако шљиваст.Ви мислите нема везе кад добро узри биће у реду.Мало сутра ће да буде.

    Да ли сте купили лубеницу која је имала укус краставца или тикве?Питали сте шта је ово мајко мила а лубеница калемљена на тикву звану врг.

    Дали сте пробали плод кајсије који је имао укус шљиве?

    Плод накалемљење биљке има мирис и  укус корена биљне врсте на који је накалемљена.

     

    Тако је упропашћена дуња,шљива пожегача или ти маџарка,кајсија вишња…….

    Сваки човек има легитимно право право да жели и оствари више,лепше,боље,квалитетније,бољи живот,више пара……………..али нема легитимно право да подваљује.

     

    Član 451

    Mita, dosta ste u pravu, samo neznam kako ste uspeli da u jednu recenicu strpate „vise, lepse,…,kvalitetnije,…, vise para…“ Ovo bas sve ne ide zajedno. Zato sam ja izdvojio samo jedno. Dzaba njemu njegovo „legitimno pravo“ ako ja ne pristajem. Pare su u mom dzepu i ja odlucujem jeli nesto hocu ili necu.

    Milivoje Jovic, tehnolog-konsultant

    Član 1.790

    Поштовани,није ми намера да полемишем али.Код већег дела човечанства је све што сам навео и још много више се сматра врло пожељним.Шта ћете то је карактеристика Хомо Сапијенса са малим бројем другачијих јединки које су рекао бих пре аномалија популације Човека  на овој планети.

     

    У праву сте,паре су наше и ми одлучујемо  шта хоћемо  а шта нећемо да купимо.

     

    Само,нисмо у питању нас двојца већ мноштво оних који верујући на реч купујући ракију, бивају малчицке преварени .А и воћари који гаје воћне врсте и сами пеку ракију или продају плод воћа су такође мало преварени од стране расадничара а ови одстране…………..итд.

     

     

     

    Član 12.142

    Željko
    Član 2.33102-06-2020

    Vaso, na Googlu je masa članaka na tu temu od strane naših eminentnih profesora, samo se malo zainteresuj i sve će ti se samo kazati.
    Google naš nasušni! Najbolji „prehrambeni tehnolog“ u Srbiji! Šta bi mnogi bez njega! Tu su recepture, tehnološki postupci, saveti, predlozi, opservacije,…. Samo jako, samo hrabro!

Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.