• Autor
  Članci
 • Član 3.227

  Pecem rakiju vec 20 godina sa modernim kazanom koji ima svoj elektro mesac goreonik na plin.Mislim da jos nisam dostigao neki nivo pa me zanima dal postoji jos nesto kako bi aroma bila ona prava
  pozdrav

  Član 451

  Nije lako postici da rakija ima onu pravu aromu svojstvenu vrsti i tipu rakije. Za to su potrebne 3 krupne stvari.

  1.-  Voce mora biti zdravo i samo po sebi aromaticno. Bere se u optimalnom stepenu tehnoloske zrelosti. Posle berbe voce treba jos da odstoji pogotovu ako je klimaktericno jer se tada nakuplja najvise arome.

  2.-  Mnogi neznaju da je fermentacija najvaznija za dobijanje arome.

  3.-  U postupku destilacije ne dobija se aroma, ali se ona tada najvise moze izgubiti. Destilacija sluzi da pravilno razdvoji pozeljne od nepozeljnih komponenti.

  Dakle nije sve jednostavno. Da bi se napravila vrhunska rakija treba puno strucnog znanja i iskustva i to nije moguce u jednom odgovoru sve objasniti. Da bih nekome pomogao potreban je licni kontakt i razgovor na mestu proizvodnje.

  Milivoje Jovic, tehnolog-konsultant; 062-8286083, 064-1941083

  Član 451

  Jos nesto da dopunim. Moderni kazani, pogotovu oni sa kolonom, su prvenstveno namenjeni da dobijanje destilata visokog sadrzaja alkohola. Tu su sirovine prvenstveno skrobne. Kod vocnih rakija da bi se sacuvala aroma koja potice iz voca i ona koja je nagradjena u fermentaciji treba drugacija tehnologija destilacije i tu su najbolji alambik-kazani.

  Milivoje Jovic, tehnolog-konsultant

  Član 451

  Rakiji ne treba davati nikakvu aromu, cak ni onu njenu prirodnu. Kod rakije treba voditi tehnoloski postupak tako da se maximalno ocuvaju njene prirodne arome od voca i one nastali pri fermentaciji. Pri ovome je najvazniji postupak destilacije, ali nesamo on. To je slozen tehnoloski postupak ali, pored ostalog, najvazniji u proizvodnji rakija.

  Milivoje Jovic, tehnolog-konsultant

  Član 2.331

  Vaso, na Googlu je masa članaka na tu temu od strane naših eminentnih profesora, samo se malo zainteresuj i sve će ti se samo kazati.

  Član 24.516

  Najbolji tehnolozi radili su u Krnjevu, ja mislim da oni imaju svoj forum pokušajte da nađete „sve o vinu“ ili tako nekako.

  Kako je već napisao Gospodin Miloje, ako hoćete vrhunsku rakiju važno je od odabira sorte šljive, momenta branja, načina vrenja i dužine vrenja, pravog kazana za „pečenje“ rakije a ne destilaciju alkohola PH  čistoće, odvajanja frakcija. Onda tek ide drugi deo, odležavanje, starenje u duplikatorima koji održavaju temperaturu i pretakanje pumpom preko ovinjenih hrastovih dasaka i odležavanje u kvalitetnim isključivo hrastovim buradima. I naravno, rakija se filtrira kroc celulozne filtere isto kao i vino što mnogi misle da je nebitno, a kada je provučem kroz filtere, filteri se crne od prljavština iako je rakija pre toga izgledala savršeno čista.

  Član 28.302

  Sta će se desiti rakiji ako u njoj stavimo oko 15-20% dobro očistene i malo krupnije rezance zdrave jabuke. Rakija sa jačine 63% alkohola. Ovako ostaviti rakiju i jabuke oko 30dana dobro zatvorena u staklene sudove na tamnom mestu. Zatim dobro procediti i dodati destil.vodu do 42-43% alkohola. Dali ovako dobijamo brzo starenje rakije. Čuo sam da se vrši velika razmena materije… Molim za savet

  Član 38.681

  Poštovani,

  da bi rakija bila što kvalitetnija i da bi imala pravu aromu, potrebno je obratiti pažnju na nekoliko stvari:

  1. Kvalitet voća – voće mora da bude vrhunskog kvaliteta i tu nema kompromisa

  2. Tretman enzimima – prilikom primarne prerade tretirati kominu pektolitičkim enzimima za voće, kako bi dobili što veći randman i kako bi što više aroma prešlo u kominu. Više o enzimima pročitajte ovde : enzimi za rakiju

  3. Fermentacija – za fermentaciju je potrebno koristiti najkvalitetnije kvasce za rakiju koji proizvode što više arome i zadržavaju je u rakiji. Pored odabira kvasca, bitno je da izvedete fermentaciju na pravi način, što znači da tempratura bude prilagođena karakteristikama kvasca i vrsti voća koju prerađujete. Kvasci za rakiju

  4. Odmah posle fermentacije izvršiti destilaciju. Čim odredite da je fermentacija završena, potrebno je započeti destilaciju.

  5. Dupla destilacija. Iz mog ličnog iskustva, najbolje se pokazala destilacija gde se prvo destiliše meka rakija, na nekih 30ak stepeni, a kasnije uradi prepek te rakije, gde se ona ostavi na 65-70 % alkohola. Time dobijamo koncetraciju arome

  Primer kako se priprema rakija od kajsije

Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.