• Autor
    Članci
  • Član 19

    Pozdrav svima

    Veoma biste mi pomogli ako mi mozete odgovoriti na sledece pitanje:

    – Dali je dozvoljeno da se kod konzervi od mesa (mesni narezak 150gr.) izradjenih od lima da su i dno i poklopac narezani ("easy open") i da se mogu otvarati sa obe strane.

    – Dali to pretstavlja problem u smislu odrzivosti i kvalitetu takvih konzervi i dali se takve konzerve mogu pustiti u promet?

    Unapred hvala i puno pozdrava!

    Glavni urednik

    Da li je dozvoljeno da se kod konzervi od mesa (mesni narezak 150gr.) izradjenih od lima da su i dno i poklopac narezani („easy open“) i da se mogu otvarati sa obe strane.

    Naravno da je dozvoljeno. Zašto nebi bilo.

    Da li to pretstavlja problem u smislu odrzivosti i kvalitetu takvih konzervi i dali se takve konzerve mogu pustiti u promet?

    Ne predstavlja nikakav problem u održivosti ako se uradi kako treba.

    Moram priznati da nisam nikada vidjeo da neko postavlja poklopac na obje strane. Zašto to radite?

    Član 1.053

    Kolega, ako imate poklopac sa obe strane nije graska, ali na mestu utiskivanja poklopca za lako otvaranje se cesce javlja korozija, sto znaci da imate duplo vecu mogucnost za pojavu korozije. Sem toga, prilikom manipulacije lakse dolazi do ostecenja. Preporuka je da to radite ako morate, u suprotnom ne.

    Član 1.183

    Slazem se sa Stevanovic da opasnost od korozija je veca.Inace ne bi imao smisla u to zasto pre pasterizacije konzerve se stavljaju obrnuto t.e. onaj mali vazdusni prostor u konzervima koj je velika mogucnost za kontaminaciju trebalo bi da bude u deo gde poklopac za otvaranje nije.

    Član 1.053

    Gospodine Popovski, u principu, kod mesnog nareska ne bi trebalo da bude vazdusnog prostora, obicno ga ima kod pasteta. Princip koji ste naveli, da vazduh treba da bude sa druge strane poklopca, se primenjuje u praksi, pogotovu kod pasteta u alu foliji, ali i za sve ostalo, tako da je vasa opaska tacna.

Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.