• Autor
  Članci
 • Član 39.124

  Pozdrav svima! Molim vas da mi pomognete oko male dileme koju imam u svojoj proizvodnji humus namaza. Naime, nasa ambalaza je staklena tegla i trebalo bi da radimo vakumiranje poklopca. Postoje razne vakumirke koje se koriste, ali koliko sam uvidela u nasoj zemlji se takve masine slabo koriste sa teglama. Da li meni nesto promice pa ne znam neki drugi nacin vakumiranja ili je nesto drugo u pitanju? kako vi vakumirate vase proizvode?

  Član 3.017

  Davno bese kada sam radio sa marmeladom i ajvarom…

  Ove proizvode smo vakumirali n arazlicite nacine:

  Marmelada je razlivana na toplo (oko 55-60 stepeni), postavljao se zatvarac/poklopac staklenke, a zatim se staklenka ostavljala do hladjenja sadrzaja. Hladjenjem se formira vakum.

  Staklenke ajvara smo zatvarali i tako zatvorene propustali kroz kontinulano vodeno kupatilo (95 stepeni, oko 45 minuta). Zagrevanjem se vazduh u delu iznad sadrzaja siri, visak vazduha izadje ispod poklopca, a hladnjem (kad se pasterizacija zavrsi) se vazduh iznad sadrzaja skuplja i formira se vakuum.

  Za formiranje vakuuma, kriticno mesto je kvalitet zaptivne mase na poklopcu i sto manja valovitost gornjeg oboda staklenke (povrsina na koju direktno naleze zaptivna masa poklopca.

  U oba slucaja, vazduh iznad sadrzaja se, na neki nacin grejao i samim tim sirio i izlazio ispod poklopca, a zatim se hladjenjem skupljao. Posto spoljasnji vazduh nije mogao da udje nazad u staklenku (zato je bitan kvalitet poklopca i staklenke) formirao se vakuum.

  Nadam se da sam ti pomogao.

  Član 451

  Ana, Vi nemate malu dilemu, vec Vi imate veliki problem. Humus namaz nije jednostavan proizvod i sam je osetljiv jako. Vakumiranje nije samo po sebi nikakav cilj. Ono je nesto sto se dobije ako se pravilno odradi termicki tretman proizvoda. To je Aleksandar jako dobro objasnio, mada ne sasvim tacno. Zapravo, ne radi se o vazduhu iznad proizvoda, vec o vodenoj pari iznad proizvoda.

  Milivoje Jovic, tehnolog-konsultant

  Član 38.899

  Za trajnost humusa vrlo je vazan i pH, koje se lako smanjuje pomocu mlecne kiseline…

Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.