• Autor
    Članci
  • Član 39.124

    Pozdrav svima! Molim vas da mi pomognete oko male dileme koju imam u svojoj proizvodnji humus namaza. Naime, nasa ambalaza je staklena tegla i trebalo bi da radimo vakumiranje poklopca. Postoje razne vakumirke koje se koriste, ali koliko sam uvidela u nasoj zemlji se takve masine slabo koriste sa teglama. Da li meni nesto promice pa ne znam neki drugi nacin vakumiranja ili je nesto drugo u pitanju? kako vi vakumirate vase proizvode?

    Član 3.017

    Davno bese kada sam radio sa marmeladom i ajvarom…

    Ove proizvode smo vakumirali n arazlicite nacine:

    Marmelada je razlivana na toplo (oko 55-60 stepeni), postavljao se zatvarac/poklopac staklenke, a zatim se staklenka ostavljala do hladjenja sadrzaja. Hladjenjem se formira vakum.

    Staklenke ajvara smo zatvarali i tako zatvorene propustali kroz kontinulano vodeno kupatilo (95 stepeni, oko 45 minuta). Zagrevanjem se vazduh u delu iznad sadrzaja siri, visak vazduha izadje ispod poklopca, a hladnjem (kad se pasterizacija zavrsi) se vazduh iznad sadrzaja skuplja i formira se vakuum.

    Za formiranje vakuuma, kriticno mesto je kvalitet zaptivne mase na poklopcu i sto manja valovitost gornjeg oboda staklenke (povrsina na koju direktno naleze zaptivna masa poklopca.

    U oba slucaja, vazduh iznad sadrzaja se, na neki nacin grejao i samim tim sirio i izlazio ispod poklopca, a zatim se hladjenjem skupljao. Posto spoljasnji vazduh nije mogao da udje nazad u staklenku (zato je bitan kvalitet poklopca i staklenke) formirao se vakuum.

    Nadam se da sam ti pomogao.

    Član 451

    Ana, Vi nemate malu dilemu, vec Vi imate veliki problem. Humus namaz nije jednostavan proizvod i sam je osetljiv jako. Vakumiranje nije samo po sebi nikakav cilj. Ono je nesto sto se dobije ako se pravilno odradi termicki tretman proizvoda. To je Aleksandar jako dobro objasnio, mada ne sasvim tacno. Zapravo, ne radi se o vazduhu iznad proizvoda, vec o vodenoj pari iznad proizvoda.

    Milivoje Jovic, tehnolog-konsultant

    Član 38.899

    Za trajnost humusa vrlo je vazan i pH, koje se lako smanjuje pomocu mlecne kiseline…

    Član 40.624

    Dobar dan postovani , imam pitanje ako je neko ljubazan da mi objasni kako dalje.

    Posadio sam na 20 ari ren, posuo odgovarajuće djubrivo. Hteo bi da pakujem u teglice i prodajem. Znam da mi treba deklaracija i da moram da uzmem mašine kako bi napravio to sto sam zamislio. Moze li neko da mi kaže sta sledece? Hvala puno

    Član 12.142

     

    NikšaČlan 40.624

    25-06-2023

    Dobar dan postovani , imam pitanje ako je neko ljubazan da mi objasni kako dalje.
    Posadio sam na 20 ari ren, posuo odgovarajuće djubrivo. Hteo bi da pakujem u teglice i prodajem. Znam da mi treba deklaracija i da moram da uzmem mašine kako bi napravio to sto sam zamislio. Moze li neko da mi kaže sta sledece? Hvala puno!
    Poštovani,

    Naravno da je potrebna deklaracija, ne znam kako će te koren rena usitniti i dalje tretirati. Da proizvod ne bi kod potencijalnog kupca izazivao podozrenje toplo preporučujem staklenu ambalažu! Ovo pišem iz sledećeg lošeg iskustva: pre mesec dana na odmoru u okolini Šapca (Pocerina), u seoskoj prodavnici kupio sam „teglicu“ rena čiji sam sadržaj po otvaranju prosuo. U plastičnoj teglici svega je bilo ponajmanje rena. Sadržaj kiseo, slabo ljut (što je u suštoj suprotnosti s primarnom osobinom), previše tečan, slabo zasoljen. Jednom rečju za izbegavanje. Na etiketi pisalo da je korišćeno sredstvo za zakiseljavanje (limunska kiselina), itd, itb… Najverovatnije da je ad hoc korišćena repa da bi „proizvod“ dobio na količini! Želim da verujem da u Vašim poslovno-proizvodnim planovima neće biti mesta trikovima i drugim „veštinama“! Puno sreće i svako dobro!

    Član 40.624

    Hvala Damnjane na savetu i komentaru.

    Nemam iskustva u ovakvim poslovima, ali voljan sam da napravim gotov proizvod.

    Za usitnjavanje bi kupio sve potrebne mašine, rendaljke , ljustilice, pakericu i pasterizator.

    Hteo bi da napravim dobar kvalitetan proizvod, pod nazivom Čačanski ren, mozda proizvod bude i organski.

    Inače živim i radim u Beogradu, to u Čacku je porodično imanje pa sam poželeo da probam, u nastavku placa ima jos 2 hektara. Pa ako vidim mogucnost za nekom unosnijom zaradom proširio bi zasad i količine.

Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.