Reklama
 • Autor
  Članci
 • Član 2.810

  molim vas prosvijetlite me sta tacno predstavlja MOM u proizvodnji parizera,tj kojih dijelova trupa i da li tu ide i jun.meso?

  Član 2.810

  u stvari govedje meso? mozda svinjsko???

  Član 2.868

  MOM je skracenica za masinski otkosteno meso. Piletina.

  Član 431

  U proizvodnji parizera se koristi MOM, i pileći i ćureći i svinjski… Kod pilećeg programa ide nešto veći %, ali nije pravilo. Ali treba obratiti pažnju na PARIZER i PARISKA KOBASICA, to su dva različita proizvoda po sadržaju belančevina…Soje… itd.

  Član 3.082

  MOM – znaci masinski obeskosceno meso, to je meso koje ostaje uz kost i sa specijalnim separatorom se meso odvaja od kosti, to je meso slabog kvaliteta, lesno kvarljivo i upozoravam vas da budete pazlivi sa primenom u proizvodnji. Mada na trzustu se moze naci MOM dobrog kvaliteta. Moze da bude piletina, puretina i govedze,za svinjetinu nisam cula. Koristi se u proizvodnji krenvirshle, posebnu salamu, parizera i ostalih emulgiranih proizvoda koji su glavno jeftini proizvodi
  Moze da se dozira u parizer za zamenu prata i do 60%, ali proverite sta kaze pravilnik o proizvodnji parizera

  Član 109

  Ako sam dobro razumeo pitanje, MOM kod pilećeg parizera tj. pariske predstavlja meso i možeš ga dodati i do 50%, ali moraš smanjiti led na ispod 20% i još ako dodaš 5% ficne i 15% tvrde masnoće, imaćeš super proizvod. Ako imaš mogućnosti dodaj i hidrokoloide.

  Veliki pozdrav

Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.