Reklama
 • Autor
  Članci
 • Član 212

  Pojavljivanje sinereza kod kiselog mleka ,pocelo je da nastaje kod smo poceli da koristimo DVS kulture za inkubaciju.
  Posle pocetne spore fermentacije za 3 h.od Ph 5.8 za 40 min.Ph dostize vrednost 5.0. Posle te Ph vrednosti formirani gel pocinje da se steze, i se izdvaja velika kolicina sirutke. Formirani grus nije cvrst i izgleda kao pokvareno mleko. Tko da mora da se prati kiselost konstantno pri kraju ali i vizuelno da se kontrolira loncic sa kiselim mlekom.
  Pri inkubacijom sa tehnickom kulturom taj problem uopste se ne pojavljuvje, grus je cvrst i porcelanskog sjaja.
  Ukoliko neko moze da objasni razlog nastajanja tolike sinereze , i predlozi resenje (osim tehnicka kultura)zamolila bih da ga spodeli.

  Član 212

  Zar je moguce od toliko kolega tehnologa koji su u mlecnoj ind. da nemoze, nece ili nazna da nadje resenje za ovaj problem.
  Zato i forumi „sluze“…., da se prepricava gde ima mlekarska oprema , a ne da se resavaju realni problemi u proizvodnji…
  A za sve one koji neznaju , ja u nastavku da dam resenje…, ako me neko ne preduhitri… ko zna …mozda…

  Hvala

  Član 6.535

  Poštovana“mj“, verujem da Vam mogu pomoći da rešite problem.
  Pošaljite mi na e-mail:karlobogisic@gmail.com proces proizvodnje kiselog mleka(tem.pasterizacije,homogenizacija,bara?)kao i karakteristike pavlake(SH ili pH,mm, proteini…) i koju DVS mik.bio.kulturu koristite(predpostavljam da je termofilna kultura?proizvodjač)
  Srdačan pozdrav

  Član 451

  Postovana „mj“, sumnjam da se ovaj problem moze u potpunosti resiti preko foruma. Potrebno je da se na licu mesta sagleda ceo tehnoloski proces i otkrije gde je uzrok problema. Po meni, nisu ispostovani svi uslovi koji odgovaraju kulturi koju koristite. Razlicite kulture zahtevaju razlicite optimalne uslove. Kada promenite kulturu a zadrzite sve ostalo isto, vec pravite gresku. Ukoliko do sada niste postigli zadovoljavajuce resenje javite se na email: milivoje53@gmail.com ili na telefone: 062-8286083 i 064-1941083
  Veliki pozdrav
  Milivoje

  Član 4.607

  Problemi u mlekarstvu nisu jednostavni,kako se možda čini;a da bi se dobio konstantan kvalitet proizvoda od mleka,kada se uvode novine,mora se raditi probna proizvodnja.Vaš problem sa sinerezisom kod kiselog mleka može biti:temperatura fermentacije previsoka;sadržaj proteina prenizak;pritisak homogenizacije neodgovarajuć;temperatura pasterizacije/ili vreme neodgovarajući ,a to su samo neki od potencijalnih problema.Da bi neko rešavao probleme tog tipa,mora imati pregršt informacija o procesu,a iz iskustva znam da probleme u svakoj proizvodnji najbolje rešavaju oni,koji u njoj i rade i poznaju proces u detalje!
  Pozdrav!

Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.