• Autor
    Članci
  • Član 6.873

    ekologija u neprovetrenim prostorijama

    Član 3.864

    Pozdrav!Ova tema je interesantna,pogotovo za nas koji i ne poznajemo dovoljno tu materiju.Interesuje me postoji li mali mlinovi sa istim karakteristikama kao industrijski mlinovi?

    Član 2.119
    Član 3.864

    Hvala lepo na informacijama,zaista sam video mnogo interesantnih mlinova stim da je moja zelja da sam SKLEPAM jedan mali mlin recimo 100 kg na sat kapaciteta pa me interesuje ima li neko neka iskustva sa takvim malim mlinovima.

    Član 2.119

    sve što se sklepa, ne završi kako treba :) za tako mali kapacitet možeš jedino da koristiš mlin na kamen i dobijaš jednu vrstu integralnog brašna. poenta je da za sve što radiš moraš da angažuješ firmu za projektovanje koja će to da ti sve osmisli. ako misliš da prodaješ to što samelješ, ne možeš bez potrebnih papira a to samo oni mogu da ti obezbede. a da ne pričamo o HACCP-u

    Član 3.864

    Potpuno ste u pravu da ukoliko zelim da meljem za trziste onda je potrebno da zadovoljim razne regulative koja su propisana pa izmedju ostalog i HACCP.
    Medjutim mene vise interesuje izrada takvog malog mlina u sopstvenom aranzmanu.Ideja sa kamenom je dobra stim da je to prosta meljava .Smataram da to moze da se uradi i bez projektni kuca.

    Član 2.119

    Ako nećete kamen, da raščistimo neke stvari:
    1. Da li ćete proizvoditi za tržište ili za sopstvenu upotrebu (pekaru)?
    (u oba slučaja će vam trebati projekat za dobijanje dozvole za rad)
    2. Koliko vrsta brašna hoćete? Da li hoćete da izdvajate griz? Stočno brašno?
    3. Kako ćete primati i meriti pšenicu?
    4. Kako ćete čistiti pšenicu?
    5. Kako ćete kvasiti pšenicu pre mlevenja? Gde će odležavati?
    6. Kako ćete pakovati gotov proizvod?
    7. I još gomila pitanja o toku procesa između prijema pšenice i isporuke brašna i ostalih proizvoda.
    Da zaključim: za tako mali kapacitet NE POSTOJE industrijski uređaji. Postoje laboratorijski mlinovi koji su preskupi i koji nisu namenjeni konstantnoj proizvodnji. Za najmanji industrijski mlin vam treba zgrada od 3-4 etaže i prateći sadržaj.
    Pošto vidim da ste entuzijasta i sam svoj majstor, javite mi ako napravite mlin pomoću foruma i googla. Rado ćemo napraviti reportažu za naš stručni časopis za mlinare MLINPEK ALMANAH. Pozdrav i puno sreće

Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.