Bilo da je iz uvoza ili domaće proizvodnje, ne postoji osnova za ove cene mesa na tržištu, tvrde stručnjaci. One su nerealno visoke u mesarama i marketima. Ulazna cena tovljenika je mnogo manja od one koju potrošači plaćaju. To opravdanje da je poskupela stočna hrana nema veze sa mesarskim panjem. O tome ne treba da pričaju mesari, već proizvođači

Maloprodajne cene svinjetine i junetine u mesarama drže se i dalje na visokom nivou. Prema mišljenju tržišnih stručnjaka, takvo stanje nesumnjivo će dovesti do pada potrošnje, što je već zabeleženo kod junećeg mesa koje u mesarama i trgovinskim lancima košta od 850 do čak 1.200 din/kg.

Slično se može očekivati i kod prodaje svinjetine. ”Svinjetina je za najmanje 25 odsto skuplja nego što je realno, a junetina i do 30 odsto. Bilo da je iz uvoza ili domaće proizvodnje, ne postoji osnova za ove cene u trgovini”, kaže Čedomir Keco, agrarni analitičar.

On dodaje da se zbog pada cene svinjetine u Kini za čak 44,9 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine može očekivati pometnja na tržištu.

”Bilo da je iz uvoza ili domaće proizvodnje, ne postoji osnova za ove cene na tržištu. One su nerealno visoke u mesarama i marketima. Ulazna cena tovljenika je mnogo manja od one koju potrošači plaćaju. To opravdanje da je poskupela stočna hrana nema veze sa mesarskim panjem. O tome ne treba da pričaju mesari, već proizvođači”, napominje Keco.

Prema njegovom mišljenju, u okviru primene Zakona o uređenju tržišta poljoprivrednih proizvoda treba razmišljati i o uvođenju ombudsmana za hranu.

Keco predviđa da će kolebanje i pritisak na cene potrajati u narednih godinu dana jer će se pravo stanje u govedarstvu znati tek tada. Možemo se naći u situaciji da u EU kao i Srbiji ne bude dovoljno junećeg mesa, jer veliki izvoz ide u države Bliskog istoka. Čak se može dogoditi, smatra, da se visoke cene tada zadrže ”ali ne kao sada, već kao opravdane”. Svakako, dodaje, nama nedostaje Kina kao ozbiljan kupac junetine. Procenjuje da će se u svinjarstvu situacija regulisati ranije, ali ne u narednih šest meseci. Ne očekuje da će klaničari značajnije sniziti cene.

”U suštini kompletno svinjarstvo i govedarstvo zavisi od toga da li će kukuruz premašiti cenu od 25 dinara po kilogramu. Ako se to dogodi, biće teško jer će tov na farmama poskupeti i može doći do zastoja prodaje zbog smanjenja potrošnje”, navodi on.

Nenad Budimović, sekretar Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda u Privrednoj komori Srbije kaže da je uvoz svinjskog mesa smanjen za 30 odsto u prvih sedam meseci u odnosu na 2020. On smatra da verovatno ne ulazi dovoljno jeftinijeg mesa iz EU već je industrija okrenuta domaćim proizvođačima. Ipak, otkupna cena tovljenika i dalje je od 160 do 170 dinara po kilogramu.

”Opet trgovci dobijaju, a znamo ko čini većinu trgovinskih lanaca u Srbiji. Kina ako prestane da uvozi iz EU, eto dobre cene za naše trgovce”, naglašava Budimović.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">