Pod imenom „kafa“ od 31. maja moći će da se prodaju samo proizvodi napravljeni isključivo od mlevenog zrna kafe, predviđeno je pravilnikom koji je usvojen pre godinu i po. U međuvremenu su proizvođači mogli da poslovanje prilagode novim pravilima. Ako se kafa meša sa drugim sastojcima poput žitarica ili mahunarki to mora da bude jasno istaknuto na ambalaži.

Od 31. maja oznaku „kafa“ moći će da nose samo proizvodi koji u sebi ne sadrže ni najmanji procenat dodataka poput ječma, leblebije, graška, soje, žira, cikorije…

– Kafa ne sme da sadrži skrob u sebi iz prostog razloga što kafa prirodno nema taj sastojak, obično skrob dolazi iz žitarica koje su bogate skrobom – objašnjava šef Odseka za deklarisanje, kvalitet i organsku proizvodnju u Ministarstvu poljoprivrede Branislav Raketić.

Mešavine moraju da se označe kao „proizvod na bazi kafe“. Ako je u mešavini manje od 50% kafe onda je to na primer „proizvod na bazi ječma, sa dodatkom kafe“.

– Sve što je ranije bilo dozvoljeno i sada se može raditi. Samo šta je novina da se to mora jasno naznačiti i da vi kao potrošači vrlo jasno vidite šta su surogati, koliko ga ima. Kada imate prženu mlevenu kafu sa ječmom, da znate da je to ječam. Ta informacija se mora nalaziti na prednjoj strani. U spisku sastojaka mora se naznačiti procentualno učešće tog ječma – kaže Raketić.

U Srbiji 460 proizvođača kafe

U Srbiji postoji 460 proizvođača kafe. Među njima su i velike kompanije, ali i male lokalne pržionice. Svi su imali 18 meseci da poslovanje prilagode novim pravilima.

– To neće uticati na poslovanje naše firme, jer mi radimo čistu i kvalitetnu kafu. Što se tiče surogata, to zbunjuje potrošače. Mešanjem surogata sa kafom vrlo često na deklaraciji piše da se dobija kvalitetan napitak. To je obmana potrošača. Naše mišljenje je da treba izbaciti surogate iz kafe – smatra direktor Čarli kafa d.o.o. Užice Mirko Kovačević.

Pravilnik je delimično usklađen sa evropskim propisima, ali je pre svega u interesu potrošača i nekih proizvođača.

– Sa ovim načinom deklarisanja svi proizvođači koji proizvode kafu na pravi način, koji imaju u svom portfoliju viši kvalitet mogu da opravdaju to i cenovno na tržištu. Može da se napravi razlika između proizvoda od čiste kafe i drugih proizvoda kafe – kaže sekretar Udruženja za biljnu proizvodnju i prehrambenu industriju PKS Aleksandar Bogunović.

– Na nivou EU imamo uredbu koja reguliše ekstrakte kafe i ekstrakte cikorije, i taj deo jeste usklađen. Mi imamo i proširene odredbe koje se tiču sirove kafe, srodnih proizvoda. To je nacionalni propis, nije na nivou EU, već pojedine članice EU imaju te propise – objašnjava Raketić.

Pravilnik stupa na snagu poslednjeg majskog dana, ali to ne znači da u trgovinama od tada više neće biti mešavine mlevene kafe pod nazivom „kafa“, jer je predviđeno da sve što se zatekne u prometu do tog dana može da se prodaje do isteka roka trajanja.

 • Autor
  Članci
 • Komentari (3)
  Član 451

  Znaci li to da cemo od prvog juna da pijemo kafu od korenja, posto ce prava kaafa biti znatno skuplja. Ako je tako, onda se zaista radujem sto smo na Izborima pobedili „za bolju buducnost“.

  Milivoje Jovic; tehnolog-konsultant

  Član 11.557

  U novom Pravilniku kao i u starom, postoji kao prizvod od kafe „pržena kafa“, koja se u promet stavlja pod nazivom „mešavina pržene mlevene kafe“ čl. 12. i čl. 15 stav 2.

  Član 12.142

  Ma super! Ovakvi „Pavilnici“ poslužiće kao kišobran za razne „kafene“ proizvode da se nađu na policama trgovina. Ne treba uopšte sumnjati da će domaći biznismeneraj to iskoristiti da napravi opasan „biznis“. Jer kao što napisa poštovani kolega Milivoje prava kafa će biti znatno skuplja a gro populacije će piti ono što je za buđelar cenom prihvatljivije.

Odgovor na: Od 31. maja razlikovaćemo kafu i proizvod na bazi kafe

Napišite komentar


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">