List „Poljoprivrednik“ i Privredna komora Vojvodine zajednički su organizovali tematski skup o finanansiranju poljoprivrede uz podršku države u 2018. godini. Skup je bio izuzetno posećen, a učestvovali su predstavnici Ministarstva poljoprivrede, Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, Razvojnog fonda Vojvodine, Garancijskog fonda, Pokrajinskog fonda za razvoj poljoprivrede, Zadružnog saveza Vojvodine, kao i lokalnih samouprava, poljoprivrednih organizacija, članovi Srpskog udruženja mladih poljoprivrednika (SUMP) i Mreže mladih poljoprivrednika Srbije.

O značaju i ciljevima skupa uvodnu reč dala je dr Gordana Radović, direktor „Dnevnik-Poljoprivrednika“ AD, a u ime domaćina učesnicima skupa obratio se predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević. On je posebno ukazao na značaj poljoprivrede kao privredne grane gde veliki problem predstavlja nizak nivo ulaganja u proizvodnju.

Nedostatak sopstvenih obrtnih sredstva u poljoprivrednim gazdinstvima za posledicu ima slabu primenu agrotehnike, povećane troškove u proizvodnji, pa samim tim manju profitabilnost, istakao je Vučurević naglasivši da je rešavanje pitanja finansiranja od izuzetnog značaja i ima direktan uticaj na razvoj ove privredne grane.

Vučurević je istakao da država treba i dalje da nastavi sa politikom značajnijeg finanansiranja agrara.

Osim sredstava IPARD programa pozitivno je što se nastavlja sa svim domaćim programima finansiranja poljoprivrede, kao i što su mere republičke i pokrajinske Vlade koordinisane i sprovode se na celoj teritoriji republike s ciljem jačanja konkurentnosti poljoprivrednih proizvođača kako na domaćem tako i inostranom tržištu, rekao je Vučurević.

Pomoćnik ministra poljoprivrede dr Nenad Katanić govoreći o merama agrarne politike u ovoj godini istakao je da uredbe o raspodeli podsticaja kasne, ali da će u agrarnoj kasi biti sedam odsto više planiranih sredstava nego u prošloj godini.
Od bezmalo 30 milijardi dinara 71 odsto će biti usmereno na direktna davanja poljoprivrednicima, a 18 odsto na mere ruralnog razvoja. Predviđena su i sredstva za kreditnu podršku, kao i posebne podsticaje, rekao je Katanić napominjući da i u ovoj godini ostaju podsticaji za biljnu proizvodnju 4.000 dinara po hektaru za najviše 20 hektara, kao i da su velika davanja predviđena u sektoru stočarstva.

Vlada Vojvodine i Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo prošle godine u budžetu su izdvojili oko osam milijardi dinara u razvoj agrara istakao je u svom izlaganju mr Vuk Radojević, pokrajinski sekretar za poljoprivredu.
Uložena su velika sredstva u projekte navodnjavanja od kojih su 11 u toku, urađena je projektna dokumentacija za još 13, a za novih 14 će se ove godine prikupljati projektna dokumentacija. Cilj je da se za dve tri godine obezbedi navodnjavanje za novih 120.000 hektara, istakao je Radojević naglašavajući da su lane uvedene nove linije za finansiranje poljoprivredne proizvodnje, a da su kao posebna kategorija prepoznati mladi poljoprivrednici do 40 godina koji će i ove godine moći da računaju na značajnu podršku kroz takozvane „start up“ programe.

Autor: K. R.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">