Berba višanja na području opštine Merošina, kod Niša, biće završena tokom ove nedelje, a žitelji tog kraja ocenjuju je kao jednu od najgorih u poslednjih desetak i više godina.

Predsednik opštine Merošina Bojan Nešić rekao je za agenciju Beta da je ne mali broj proizvođača odustao od berbe i krenuo da „otresa“ višnje zbog niske otkupne cene i neredovnog otkupa.

– Na pojedinim otkupnim mestima cena je 30 dinara po kilogramu, a na pojedinim je spala na 25 dinara. Otkupa jednog dana ima, drugog dana nema, ili jednog dana ima pa dva nema – kazao je Nešić.

Prema njegovim rečima, otkupljivači pravdaju nisku cenu višanja i nerodovan otkup malom tražnjom na svetskom tržištu, nedostatkom mesta u hladnjačama, manjkom ambalaže i drugim sličnim razlozima.

Nešić je kazao da predstavnici opštine Merošina i proizvođači ove godine nisu ni pokušali da razgovaraju sa predstavnicima Vlade Srbije i otkupljivačima o višoj ceni i redovnom otkupu.

– Prethodnih godina smo probali, ali smo videli da nema svrhe. Dobijamo uvek isti odgovor, da je takva tražnja na svetskom tržištu – istakao je Nešić.

On je kazao da su proizvođači koji su odsutali od berbe, ovih dana krenuli da otresaju kompletan rod, kako bi zaštitili stabla od truljenja i sačuvali ih za narednu godinu.

Sa višnjicima na oko 2.000 hektara i godišnjim rodom koji dostiže 150.000 tona opština Merošina spada u najveće proizvođače višanja u našoj zemlji.

Višnjike ima 90% domaćinstava, a za svako drugo domaćinstvo višnje su osnovni izvor prihoda.

Otkupljivači su prošle godine kilogram oblačinske višnja plaćali 80 do 90 dinara po kilogramu, a ove godine je otkup krenuo sa 40 dinara po kilogramu, ali je posle samo dva dana cena spala na 30 dinara, a vrlo brzo i na 25 dinara.

Proizvođači ovogodišnju štetu zbog niske otkupne cene i neredovnog otkupa procenjuju u milionima dinara.

 • Autor
  Članci
 • Komentari (1)
  Član 30.924

  Dragi moji prijatelji ,pročitajte Sporazm o implementaciji standarda EU,koji je vlada Srbije više puta potpisivala sa Ministrima EU.

  U Poglavlju 11 jasno stoji da je Država dužna da vam obezbedi razliku u ceni dok u Poglavlju 12 jasno stoji da sva roba mora biti certifikovana !

  Kad je ministarstvo za Regionalni razvoj formiralo zadruge u Merošini i na drugim mestima , nadležni ministri su to morali da vam objasne !

  Kad nastanu štete od grada ili suše, za sanaciju šteta je obavezna EU ,ali opet preko vlade Srbije !

  Vlada Norveške daje besplatno gradobitne mreže ali to opet neko mora da traži.

  Predsednik Vučić je jasno rekao da hoćemo u EU,pa ako njegovi timovi i ministri nisu u stanju da ga prate,zna šta treba da uradi sa njima !

  Seljaci su hrabri da stanu pred svakog zavojevača sem ispred svoje nestručne vlasti !

   

Odgovor na: Proizvođači otresaju višnje zbog niske cene i neredovnog otkupa

Napišite komentar


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">