Šta nam je činiti po pitanju tovnog govedarstva Srbije biće reči na sastanku stočara okupljenih u udruženju Agroprofit sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede i trgovine i PKS-a. Svi farmeri su dobrodošli da prisustvuju i aktivno učestvuju u ovom sastanku

U četvrtak, 16. maja u 13 časova, kod izložbenog prostora štale broj 13 na novosadskom Poljoprivrednom sajmu, proizvodna grupa tovljača goveda, u okviru udruženja ”Agroprofit” iz Novog Sada, organizuje sastanak sa svojim članovima, predstavnicima Ministarstva poljoprivrede i trgovine i Privredne komore Srbije. Tema je: Tovno govedarstvo u Srbiji – kako dalje?

U Srbiji su zabeleženi pozitivni rezultati u ovoj grani stočarstva, saopštavaju iz ovog udruženja. Ima više priplodnih kvalitetnih grla (uglavnom iz uvoza) i povećani su podsticaji za tov junadi (sa 10.000 na 15.000), za krave u priplodu sa 10.000 na 20.000 dinara, za krave u sistemu ”krava-tele” sa 25.000 na 30.000 dinara.

Jedini izlaz u interventnom otkupu

Od decembra do danas mnoga gazdinstva su ušla u tov junadi, jer je otvoren i najavljen dugoročan izvoz junetine. Proizvodna grupa ima više hiljada junadi u tovu, a najmanje 3.000 grla je dostiglo težinu za izvoz.

Međutim, izvoza nema ili ga izvoznici ostvaruju sa sopstvenih farmi i svoje kooperacije. Praktično imamo zastoj i jedini izlaz je u interventnom otkupu najmanje 2.000-3.000 komada junadi.

Ovu meru farmeri prihvataju, a model može biti i razmena za kukuruz iz Državnih robnih rezervi, s tim da otkupna cena junadi najmanje težine 500 kilograma bude 2,20-2,30 evra za kilogram. Trenutno je 2,10 ili manje.

Iz udruženja ”Agroprofit“ pozivaju farmere da prisustvuju i aktivno učestvuju u ovom sastanku.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">