Reklama

Proizvođači sireva u Srbiji su pred kolapsom, jer se u našu zemlju uvozi sir po dampinškim cenama iz EU.

Dragan Stanimirović iz mlekare Ekomil za Biznis.rs kaže da je situacija katastrofalna, da se domaći proizvođači okreću uvozu i gase proizvodnju.

“Sir se uglavnom uvozi iz Holandije po cenama od 2,7 evra po kilogramu, a njihova proizvođačka cena je oko šest evra, što znači da je preko 55 odsto damping. Kod nas se nikakve mere ne preduzimaju, što mlekare dovodi do kolapsa. Ja od 15. marta zaustavljam proizvodnju, otkazujem sve mleko”, ističe Stanimirović.

On kaže da su razlozi ovakve sitacije samo ekonomski i da trgovci idu na svoju zaradu jer uvoze sir po nižim cenama.

“Mali proizvođači će teško preživeti. Proizvodimo 25 do 30 tona sira mesečno, mi smo mala porodična firma, a od januara već imamo gubitke od oko 50.000 evra. Kada je reč o proizvodnji sira u Srbiji, troškovi proizvodnje po kilogramu iznose oko 700 dinara, ali se sir prodaje za 500 dinara za kilogram. Na osnovu ovakvih troškova cena sira bi trebalo bi da bude oko 850 dinara da bismo imali ikakvu zaradu”, ocenjuje naš sagovornik.

Prema njegovim rečima Holandija zbog ogromne proizvodnje mleka plasira svoje proizvode na evropsko tržište jer su im otkupljivači iz Kine otkazali, na tržište Rusije ne mogu, tako da su tržišni viškovi enormni u EU.

Nakon više sastanaka ministarke poljoprivrede Jelene Tanasković sa predstavnicima proizvođača mleka dogovoreno je da se uvedu prelevmani (uvozne takse) na uvoz mleka i mlečnih proizvoda. Vlada Srbije je usvojila odluku koja se odnosi na uvođenje prelevmana od 15 dinara po litri mleka i za sireva od 30 dinara po kilogramu.

“Prelevmani na uvoz mleka i mlečnih proizvoda se uvode kako bi se zaštitila domaća proizvodnja od prekomernog uvoza”, kaže se u saopštenju vlade. Prelevman je uveden za sedam vrsta sireva: ementaler, čedar, edam, tilsit, kačkavalj, masdam i gaudu.

Predsednik udruženja proizvođača mleka Mačvanskog okruga Goran Vasić pozdravio je odluku države i istakao da je to dobra mera za proizvođače mleka.

„Mi smo svojim nastupima i zahtevima naveli da je prioritet svih prioriteta zaštita domaće proizvodnje mleka, zato što smo došli do dna što se tiče proizvodnje mleka. Mi smo došli do ovog trenutka gde je vlada donela konačnu odluku da se uvedu prelevmani. To jeste iznuđena odluka, ali najbolja moguća u ovim okolnostima i ministarstvo i vlada imaju našu punu podršku oko njenog sprovođenja. To je najbolja moguća odluka posle zabrane uvoza mleka, a što je trenutno neizvodljivo“, rekao je Vasić.

Sa druge strane za proizvođače sireva ova odluka nema veliki značaj.

“To ništa ne znači, jer se uvoze manje količine mleka nego sira. Sir supstituiše velike količine mleka, jedan šleper sira menja 12 šlepera mleka. Te mere će možda malo da ublaže uvoz, ali kada je reč o proizvodnji sira, mnoge mlekare će potpuno ukinuti proizvodnju sira i preći na uvoz umesto proizvodnje. Ovo nije tržišna utakmica već rat”, zaključio je Dragan Stanimirović iz mlekare Ekomil.

 • Autor
  Članci
 • Komentari (6)
  Član 451

  Zasto se drug Stanimirovic ne zapita zasto je sir iz Holandije daleko kvalitetniji i jevtiniji od domaceg.

  Milivoje Jovic, tehnolog-konsultant

  Član 40.499

  Možda zato što imamo takve tehnologe-konsultante!

  Član 4.720

  Zato što država subvencioniše i prerađivače.
  Primer: Nemačka je maslacem ložila toplane ne bi li održala svoje stočarstvo.

  Član 30.401

  Prešaltujte se na sireve biljnog porekla, praktično nema konkurencije a cene uvoznih su ogromne (beli sir oko 1200 – 1500 din/kg, a „kačkavalji“ tipa čedar, dimljeni itd preko 2009 dinara / kg. Ulazne sirovine su puno jeftinije od kravljeg, ovčijeg ili kozjeg mleka. (ovas, suncokret, protein graška, soja, badem, ind.orah, lešnik….)

  To je budućnost!

  Član 451

  Hvala za Predraga i Sinisu koji su se ukljucili u diskusiju i rekli nesto pametno. Za boterku Miru reci cu sledece: Prestizni sajt „tasteatlas.com“ je sredinom februara objavio lisu najboljih sireva na svetu. „Pljevaljski sir“ je zauzeo 25. mesto. Zanimljivo je da su iza ostali italijanska „mozzarella“ i svajcarski „Gruyere“. Ovo objavljujem za one kojima ce ovaj podatak nesto znaciti, a botovi nek ostanu botovi; oni ionako nista ne znaju osim da samo kritikuju.

  Milivoje Jovic, tehnolog-konsultant

  Član 12.142

  Nešto i ne saosećam sa domaćim malim proizvođačima sireva što će zbog dampinga ključ u bravu na svoje pogone. Pogotovu ako su to underground/ad hoc pogoni. Ionako sve vezano za proizvodnju u takvim pogonima ( u ovom slučaju sira) upitno je!

Odgovor na: Zbog damping cena proizvođači sireva u Srbiji stavljaju “ključ u bravu”

Napišite komentar


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">