Reklama

S porastom društvenog standarda u našoj zemlji je rastao i životni standard. O tome vrlo ubedljivo govore ne samo broj automobila, televizora i aparata bele tehnike u domaćinstvima, nego i broj kućica za odmor koje se podižu širom zemlje, posebno u okolini većih gradova i industrijskih centara.

Zaposlen čovek, u sredini koja često nije u skladu sa zahtevima savremene medicine, oseća sve veću potrebu za češćim i dužim bavljenjem izvan gradske atmosfere. Upravo i najčešće iz te potrebe nastala su skoro nova naselja sa kućicama i okućnicama. Razumljivo, želja je svih da ove okućnice što lepše urede i iskoriste ih za gajenje voćaka. To je i jedan novi vid voćarstva u nas. Ovaj vid voćarstva, koji se veoma brzo razvija, zahteva potpunije poznavanje biologije i tehnologije proizvodnje pojedinih vrsta i sorata voćaka, a posebno njihovo usklađivanje i povezivanje sa ostalim objektima u vrtu i okućnici.

Amatersko voćarstvo je prethodilo, i to mnogo ranije, voćarskoj proizvodnji za komercijalne potrebe. Zbog toga mnogi smatraju ovo voćarstvo pretečom savremenog intenzivnog voćarstva. S pravom se očekuje da će ono i u buduće imati sve širi krug ljubitelja. Upravo zato ova amaterska proizvodnja nije za potcenjivanje, posebno ako se imaju u vidu i manji voćnjaci na selu. I ne samo zato, već i što se tako povećava proizvodnja voća naročito sezonskog svežeg i nežnog, smanjuje pritisak na tržište, zatim povećava promet sadnog materijala, povoljno utiče na mnoge industrije, poboljšava životna sredina, čuva zdravlje itd.
U ovoj publikaciji je na vrlo prikladan način izložena veoma složena materija voćarske proizvodnje na manjim površinama. U želji da se ona i bliže odredi sama publikacija nosi naslov „AMATERSKI VOĆNJACI”.

O interesovanju čitalaca za ovakvom publikacijom najbolje govori činjenica da su za nepunih osam proteklih godina rasprodata četiri izdanja i da potražnja za istom ne prestaje.

Iz navedenih razloga, treba pozdraviti odluku izdavača da štampanjem i ovog V izdanja pruži zainteresovanim čitaocima, posebno voćarima amaterima, jedan ovako prikladan priručnik za svakodnevni rad.

Neophodne izmene i dopune izvršene u ovom izdanju ,,AMATERSKIH VOĆNJAKA“ čine ovu publikaciju još vrednijom, pa je svesrdno preporučujem čitaocima.

Prof. dr Spasoje BULATOVIĆ

SADRŽAJ

ZNAČAJ AMATERSKOG VOĆARSTVA I VOĆA
VRSTE AMATERSKIH VOĆNJAKA
OSNOVNI USLOVI ZA USPEŠNO GAJENJE VOĆAKA
IZBOR VRSTA I SORTA VOĆAKA
Pregled sorta pojedinih voćnih vrsta
Izbor načina i sistema gajenja voćaka
Najpogodniji oblici krune za pojedine voćne vrste
IZRADA PLANA – NACRTA VOĆNJAKA
Sadržina plana – nacrta
Primeri nacrta-planova za različite uslove
TEHNIKA PODIZANJA AMATERSKIH VOĆNJAKA
Priprema zemljišta za sađenje voćaka
Razmeravanje i obeležavanje mesta za sadnju
Nasloni za voćke – pritke i špaliri
Kopanje jamića za sadnju
Raspored sorta
Izbor, nabavka i priprema sadnica
Vreme i tehnika sađenja voćnih sadnica
Đubrenje voćnjaka i voćaka
OBLIKOVANJE KRUNE I REZIDBA VOĆAKA
OBRADA I ISKORIŠĆAVANJE ZEMLJIŠTA U VOĆNJACIMA
NEGA VOĆAKA U AMATERSKIM VOĆNJACIMA
Nega voćaka do početka plodonošnje
Nega voćaka u toku plodonošenja
Proređivanje plodova voćaka
Navodnjavanje – zalivanje voćaka
Zastiranje – mulčiranje
Zaštita voćaka od mraza
Lečenje oštećenih i obolelih stabala
Presađivanje odraslih voćaka
Prekalemljivanje voćaka
ZAŠTITA VOĆAKA OD BOLESTI ŠTETOČlNA I KOROVA
VINOVA LOZA U AMATERSKIM VOĆNJACIMA
BERBA I ČUVANJE VOĆNIH PLODOVA I GROŽĐA
Berba voćnih plodova
Čuvanje voćnih plodova
Čuvanje grožđa u svežem stanju

Napravi novu temu u “Literatura”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">