Reklama

Gajenje breskve u našoj zemlji omogućuju vrlo povoljni prirodni uslovi za njeno uspevanje. Najpovoljniji su uslovi za njeno gajenje u vinogorjima širom naše zemlje, koja su povezana dobrim putevima u blizini gradskih i industrijskih naselja. Nagli razvitak turizma u našoj zemlji i sve veća potreba u sirovini industrije za preradu voća nameću kao osnovni zadatak u voćarskoj proizvodnji da se breskve sve šire gaje, kako na socijalističkom, tako i na privatnom sektoru poljoprivrede. Osim toga i mirna izgradnja naše zemlje povećava standard naših građana i time se stvara sve veća mogućnost za potrošnju svežih plodova bresaka, kao redovna dopuna obroka u toku dana. Takođe je preporučljivo gajenje bresaka na okućnici, za podmirenje sopstvenih potreba.

Specijalizacija voćarske proizvodnje i usavršavanje kadrova u osvajanju nove tehnologije u voćarskoj proizvodnji, kao i sve brojniji naučni i stručni radovi iz pomologije, omogućuju sve intenzivnije gajenje bresaka. Osim toga, u poslednje vreme stvorene su nove sorte bresaka, koje su već uvedene u širu proizvodnju naprednijih zemalja (SAD, Italija, Francuska, Španija i dr.), omogućuju povećanje prinosa po jedinici površine i podizanje kvaliteta plodova za snabdevanje tržišta, od najranijeg do najkasnijeg zrenja. Kod nas, takođe, što pre treba zameniti stare i nisko produktivne sorte.

SADRŽAJ

BRESKVA

Privredni značaj i rejoni proizvodnje Botanička pripadnost i osobine
Prirodni uslovi za uspevanje
Podizanje breskvika
Sorte bresaka
Sadnja bresaka
Đubrenje, mulčiranje i navodnjavanje
Rezidba bresaka
Zaštita bresaka od bolesti i štetočina Berba bresaka

KAJSIJA

Privredni značaj i rejoni proizyodnje
Osobine kajsije
Prirodni uslovi za uspevanje
Sorte kajsije
Podizanje i nega kajsija
Rezidba kajsije
Zaštita kajsije od bolesti i štetočina Berba kajsija
Mehanizacija poljoprivrede

Napravi novu temu u “Literatura”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">