Knjige  |  

Gljive su od davnih vremena smatrane poslasticom. Poznavali su ih Babilonci i Egipćani, stari Grci i Rimljani… Međutim danas možemo govoriti o pravom gljivarskom pokretu, jer milijuni Ijudi širom svijeta oduševljeno traže i proučavaju gljive. Nema sumnje da su jedan od najvećih razloga „gljivarskog pokreta“ njihova hranjiva i kulinarska svojstva. Upravo zbog toga Ijubitelje gljiva uglavnom zanimaju jestive vrste, a one otrovne predstavljaju samo dodatni napor koji se zbog sigurnosti mora savladati.

Naš narod najvećim dijelom priprema gljive na dva do tri načina. Međutim, s kulinarskog stajališta nema dvojbe da je šteta višestruka, jer su gljive izuzetno podesne za razvijanje kulinarskih vještina. Pripremajući jela od gljiva dugi niz godina i služeći se iskustvom mnogih domaćih i inozemnih kulinara, stekli smo osobna iskustva i rješenja prilagođena našem narodu, njegovim navikama u ishrani te raspoloživim namirnicama. Pojedine recepte, poznate i izvan naših granica, prikazaii smo u izvornom obliku, drugi su prilagođeni domaćoj kuhinji, dok treću skupinu čine naši izvorni recepti. Za uspješnije gljivare koji sakupe mnogo gljiva, opisali smo kako se gljive suše, duboko zamrzavaju, ulažu u staklenke s uljem, kisele, steriliziraju, siliraju, čuvaju kao ekstrakt i drugo. U dijelu knjige prikazali smo slikovno one vrste za koje smatramo da predstavljaju temelj svakog gljivarenja, uz naročitu napomenu, kako i na koji način se pojedina vrsta može najbolje koristiti.

Sve je više onih koji sami žele uzgajati gljive. Budući da kod nas nedostaje odgovarajuća literatura koja bi obrađivala uzgoj više vrsta gljiva, opisali smo kako i na čemu se uzgaja bukovača, velika gnojištarka, panjevčica, plemenita pečurka, slamnatica, baršunasta panjevčica i Shi-take. Vjerujemo da je mnogim gljivarima nepoznato da se gljive mogu uzgajati i u prirodi na njihovu prirodnu staništu, pa smo radi toga opisali i uzgoj mikoriznih gljiva, čime su pružene smjernice gotovo neograničenog rada i zadovoljstva. Vjerujemo da će sadržaj Kuharice sakupljača gljiva pružiti zadovoljstvo mnogim Ijubiteljima gljiva, a osobito onim gljivarima koji, pored pripremanja jela, žele i sami uzgajati gljive.

Dr Romanu Bošcu, koautoru ove knjige, dugujem izuzetnu zahvalnost za otkrivenu Ijubav koja se zove „gljive“ i za ustrajnost — od ideje do realizacije knjige.

Za vrijeme pripreme mnogih recepata i snimanja jela od gljiva, nesebično i s puno Ijubavi pomagala mi je moja supruga, ipi. inž. Josipa Mužic, te joj zbog toga na ovom mjestu najtoplije zahvaljujem.

Stevi Karapandži, izuzetnom majstoru kuhinje i piscu dviju divnih knjiga, dugujemo zahvalnost što se Ijubazno odazvao našoj molbi i pridonio kvaliteti djela. Također se zahvaljujemo na vrijednim sugestijama inž. Zlatku Lisjaku, poznatom uzgajivaču gljiva i piscu knjige o uzgoju plemenitih pečurki.

U Zagrebu, listopada 1983. godine

Mr Stjepan Mužic

SADRŽAJ

PREDGOVOR
POVIJEST KORIŠTENJA GLJIVA
ZA LJUDSKU ISHRANU
GLJIVE KAO NAMIRNICE
O PRIPREMI I KORIŠTENJU JELA OD GLJIVA
PRVA POMOĆ U SLUČAJU TROVANJA
KATEGORIZACIJA GLJIVA S OBZIROM NA NJIHOVU KULINARSKU VRIJEDNOST
BRANJE GLJIVA
GDJE I KADA TRAŽITI GLJIVE

KONZERVIRANJE GLJIVA
Sušenje gljiva
Duboko zamrzavanje gljiva
Gljive u ulju
Gljive u octu
Sterilizirane pirjane gljive
Silirane gljive
Gljive u slanoj vodi
Gljivlji ekstrakt

RECEPTI
SALATE OD GLJIVA
JUHE I VARIVA OD GLJIVA
UMACI OD GLJIVA
JEDNOSTAVNA JELA OD GLJIVA
SAMOSTALNA JELA OD GLJIVA
GLJIVE S POVRĆEM I RIŽOM
GLJIVE S TJESTENINOM I U TIJESTU
GLJIVE S RAZNIM VRSTAMA MESA I RIBOM
JELA S TARTUFIMA

NAJZNAČAJNIJE JESTIVE GLJIVE/SMRTNO OPASNE GLJIVE
NAJZNAČAJNIJE JESTIVE GLJIVE
SMRTNO OPASNE GLJIVE
UZGOJ GLJIVA
Plemenita pečurka
Ferijeva vitičarka
Velika gnojištarka
Bukovača
Panjevčica
Baršunasta panjevčica
Shii-take
Uzgoj mikoriznih gljiva

LITERATURA

POPIS RECEPATA

Napravi novu temu u “Literatura”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">