Naslov: Ono što morate da znate o vinu
Autor(i): Mika Dajmak
Izdavač: Dan graf
Mesto: Beograd
Godina: 2012.

Veoma sam počastvovan da s nekoliko reči napravim mali uvod za knjigu koja je pred vama i koja obrađuje veoma važan proizvod ljudske aktivnosti – vino.
Ovaj priručnik je pravi mali dopisni kurs za vinske konzumente, bilo da su početnici ili iskusni poznavaoci vina.
Autor nema nikakvu pretenziju da bude profa i da deli packe potencijalnom čitaocu šta mu valja piti ili da li je bolje belo ili crno, slatko ili suvo. Njegov pristup materiji je više informativan a pitanja ukusa ostavlja čitaocu na izbor.
Duhovitim opisima je kratko opisano poreklo i datiranje prapočetaka uzgajanja vinove loze i naravno vina kao krajnjeg proizvoda, tog velikog otkrića ljudske vrste. Nije zanemaren ni socijalno antropološki eho prošlih vremena i nastavak do današnjice.
S istim šarmom se ređaju opisi i sortne karakteristike važnijih sorti vinove loze i naravno njihov uticaj na krajnji proizvod.
Čak nije zanemaren veoma bitan uticaj terena, tla, odnosno geografski položaj gde se vinova loza kultiviše. Neformalnim i lepršavim tonom se prelazi u oblasti serviranja i kratkog kursa iz somelijerstva.
Šta ovu knjigu čini posebnom je pragmatičan završetak a to je korelacija hrane i vina. Jer čemu priča i rodoslovlje o tom čuvenom napitku ako nema i druge polovine, a to je – hrana.
Opisi jela i recepata se završavaju takođe nepretenciozno, u laganom stilu posle čega jedino što nam preostaje je, ili da otvorimo frižider ili jurnemo u obližnju kafanu, pa pretočimo u praksu ono što smo naučili iz ove knjige.
Vino, uz hranu, je poziv na druženje, socijalnu interakciju koja nenadoknadivo blagotvorno utiče na čoveka, sprečava otuđenost koja je, u današnje vreme informatike, bolest koja se širi. Ova knjiga nas posredno uči da ćemo naći prave i bolje prijatelje uz čašu vina nego preko Fejsbuka i ostalih takozvanih (ne)socijalnih medija.

Živko Kira Kiridžija
dipl. tehnolog – enolog;
Ljubitelj i proizvođač vina

SADRŽAJ

1. Od najstarijih dana
2. Vinski lavirint – beli
3. Vinski lavirint – crveni
4. Šta to tamo piše
5. Poslednje odelo
6. Celzijusove zapovesti
7. Brak vina i hrane
8. Ni vino ni voda
9. Kraljevi i ostali
10. Legenda iz Šampanja
11. Priča iz Marsale
12. Rujno ili rumeno
13. Nektar bogova iz pepela
14. Vatrena duša vina
15. Vinska trpeza (I čin: uglavnom belo)
16. Vinska trpeza (II čin: manje-više crveno)
17. Vinska trpeza (III čin: slatko, penušavo, žestoko)
18. Mudrost življenja s vinom (Slobodan Jović)

 • Autor
  Članci
 • Komentari (5)
  Član 14.025

  postovani gospodine imam pitanje za vas,koga bi ste mi Vi preporucili za izradu kompletnog projekta jedna savremene vinarije u centralnoj Srbiji,napominjem jer dolazim iz jednog izrazito vinogradarskog podrucja da bi ta vinarija bila kapaciteta 2 miliona litara,unapred sam Vam zahvalan.dusan jezdimirovic

  Član 8.701

  <p style=“box-sizing: border-box; margin: 0px 0px 10px; text-align: justify; color: #444444; font-family: ‘Open Sans’, sans-serif; line-height: 20px;“>Poštovani,</p>
  <p style=“box-sizing: border-box; margin: 0px 0px 10px; text-align: justify; color: #444444; font-family: ‘Open Sans’, sans-serif; line-height: 20px;“>Ako postoji mogućnost pošaljite mi priručnik u el obliku na e-mail: sanja.zecevic@yahoo.com</p>
  <p style=“box-sizing: border-box; margin: 0px 0px 10px; text-align: justify; color: #444444; font-family: ‘Open Sans’, sans-serif; line-height: 20px;“></p>

  Član 7.218

  Ne razumem kakve veze ima tema foruma (Ono što morate da znate o vinu) sa pitanjem  Dušana Jezdimirovića, i kakav priručnik traži Sanja Zečević u el. obliku?

  Dušanu bi mogao možda dosta pomoći, pošto sam tehnolog sa licencom za projektovanje, a imam i (posve minijaturnu) registrovanu vinariju (podrum SOMOGYI).

  Član 10.345

  Šandore, dali možeš da mi iskopiraš tvoj projekat o malim vinarijama, pošto se i ja bavim proizvodnjom vina, pa trebalo bi da zaokružim proces proizvodnje sa prostorijama za proizvodnju vina. Unapred hvala. Pera.

  Član 7.218

  Pero, ja sam profesionalac, hleb zarađujem projektovanjem. Za projekte me plaćaju. Sve da bih imao šta da ulažem u vinariju i vinograd – jer još nisam imao godinu sa pozitivnim bilansom. Uglavnom, zahvaljujući nakaradnom Zakonu o vinu, koji vidi u nama industriju, i ne prepoznaje mali biznis, preduzetništvo, manufakturu…

  Daklem, nema kopiranja. A i inače: svaki objekat je priča za sebe. Sve kreće od dobro skrojenog projektnog zadatka.

Odgovor na: Ono što morate da znate o vinu

Napišite komentar


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">